Toxina botulinica te scapa de transpiratia excesiva

Apropo.ro / 20.07.2004, 14:02
Toxina botulinica te scapa  de transpiratia excesiva
Coșmarul verii - sudorația abundenta - poate fi anihilat cu o simpla injecție. Nu e o substanța minune, ci o toxina folosita de multa vreme în medicina. La mare moda în Occident, toxina botulinica este utilizata în special pentru îndepartarea ridurilor. În tagma

Coșmarul verii – sudorația abundenta – poate fi anihilat cu o simpla injecție. Nu e o substanța minune, ci o toxina folosita de multa vreme în medicina.

La mare moda în Occident, toxina botulinica este utilizata în special pentru îndepartarea ridurilor. În tagma actorilor aproape ca a devenit o condiție esențiala tratamentul cu Dysport (denumirea comerciala a toxinei botulinice) pentru a rezista ore în șir pe platourile de filmare fara sa transpire excesiv.

Actrițele alearga la cabinetele de chirurgie plastica, pentru injectarea toxinei, la primul rid care le apare pe frunte. Nu același lucru se întampla în Romania, unde, chiar daca tratamentele cu Dysport au luat amploare în ultimii ani, prețul ramane prohibitiv (costul unui tratament pentru hiperhidroza – transpirație excesiva – variaza de la 200 la 500 euro).

Cum acționeaza toxina?
Toxina botulinica este o substanța produsa în natura, care, purificata și folosita în cantitați infime, are efecte benefice asupra organismului. Specialitațile medicale care utilizeaza Dysport-ul în scop terapeutic sunt: chirurgia plastica, dermatologia, neurologia și oftalmologia. Acest preparat acționeaza la nivelul impulsului nervos, a carui transmitere de la nerv spre mușchi o întrerupe. Mușchii se relaxeaza, pielea de deasupra ramanand neteda. Toxina mai are ca efect blocarea activitații glandelor sudoripare

Indicatii
Terapia cu Dysport pentru profilaxia ridurilor și a transpirației nedorite a fost inclusa în categoria „lunch time therapies” (terapii facute în pauza de pranz).

Se recomanda în:
* corectarea asimetriilor faciale datorate diferențelor de tonus muscular
* transpirația excesiva la nivelul palmelor, axilelor (hiperhidroza palmara, axilara)
* transpirația normala, care creeaza inconveniente de ordin profesional (se aplica în special actorilor)

Contraindicatii
* alergie la albumina
* infecții la nivelul pielii unde se face injectarea
* sarcina și alaptare
* tratament cu aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cu o saptamana înainte de injectare
* tratament cu antibiotice efectuat înainte de injectare

Tratament
Consta în injectarea toxinei în locul în care se dorește obținerea unui rezultat: pentru transpirație – în palme sau axila, pentru riduri – pe frunte sau în jurul ochilor. În cazul hipersudorației, cantitatea de substanța injectata e ceva mai mare. Indiferent de zona aleasa, nu este nevoie de anestezie prealabila, deoarece se folosesc ace foarte fine. Tratamentul dureaza cateva minute, dupa care îți poți relua activitatea. Injectarea nu lasa urme, efectul apare dupa 4-7 zile și dureaza 6-8 luni. Inconvenientul e ca, dupa un anumit timp, procedura trebuie repetata.

Medicii au încercat toxina pe propria piele
Dr. Klara Dorobanțu este chirurg plastician la clinica Aesthetic Line. Are puțin peste 30 ani și de curand i-au aparut cateva riduri. Cam timide, dar, daca le privești cu atenție, le observi. N-ar fi nici o problema daca firicelele de pe frunte și din jurul ochilor ar ramane în acest stadiu, dar, ignorate în timp, se vor adanci.

„De pe la varsta de 30 de ani orice femeie ar trebui sa apeleze la injectarea cu toxina botulinica pentru a preveni ridurile. În Franța a ajuns o moda aceasta metoda, devenind la fel de familiara ca tratamentele cosmetice. Chiar și fetele de 18-20 de ani dau buzna în cabinetul chirurgului plastician pentru primul rid care le apare. Nu e cazul nostru, dar nu e bine sa ne clasificam nici în extrema cealalta. Eu am încercat recent tratamentul cu Dysport și sunt foarte încantata de rezultatele obținute”, povestește dr. Dorobanțu. Așadar, la clinica Aesthetic Line modelul de încercare e chiar medicul care aplica metoda.