În perioada rece a anului, tenul alipic trebuie îngrijit cu multa atenție și perseverența și protejat de intemperii. Pielea alipica este fina, sensibila, fragila, se irita și se descuameaza foarte ușor, iar stratul insuficient de sebum nu-i asigura o protecție naturala adecvata.
Ten mat, deshidratat și sensibil? – Alipic!
Procesul de producere a sebumului și a cheratinei are o intensitate sub cea normala, ducand astfel și la deshidratarea epidermei. Aspectul acestui tip de piele este mat, porii sunt închiși, dar în zona narilor se pot forma comedoane. La pipait, tenul este aspru, dar elastic și se descuameaza ușor, din cauza cantitații de apa insuficiente din structura țesuturilor. Daca fața este expusa la temperaturi mai scazute sau la acțiunea vantului, tenul se înroșește repede.
Interzise: apa și sapunul
Pentru curațarea tenului nu folosi apa și sapunul, chiar daca produsul este de calitate superioara. Demachiaza-te cu emulsii care au un procent ridicat de grasimi. Curațarea tenului trebuie executata cu grija, deoarece epiderma se poate leza ușor, producandu-se astfel descuamarea și chiar infectarea ei. Îndeparteaza demachiantul cu o loțiune tonica nealcoolizata sau cu apa plata.
Folosește numai produse potrivite
Nu-ți expune tenul neprotejat la acțiunea razelor solare sau la vant. Aplica de doua sau chiar de mai multe ori pe zi o crema nutritiva, cu proprietați regenerante. Nu uita sa folosești pentru zona din jurul ochilor și a buzelor o crema antirid, pentru a preveni apariția prematura a ridurilor de expresie.
Masajul facial este benefic
Executa aceasta operațiune zilnic și folosește numai produse speciale, superhidratante, care au un conținut ridicat de substanțe minerale. Astfel, secreția glandelor sebacee va fi stimulata, iar țesuturile subcutanate se vor tonifia, prevenind apariția ridurilor.
Laptele, indicat pentru baia de aburi
O data pe luna, înmoaie pielea feței printr-o baie de aburi (durata ei sa nu depașeasca cinci minute!). Folosește pentru aceasta operațiune lapte de vaca proaspat, la o temperatura suportabila (nu fierbinte!), în care ai adaugat, în prealabil, o lingurița sau doua de unt.
Maști cosmetice pe baza de grasimi
Îți sunt indicate maștile cosmetice tip gel sau cele cremoase, cu un conținut ridicat de grasimi (în funcție de gravitatea afecțiunii). Poți folosi și maștile naturiste, dar alege ingrediente cu proprietați nutritive: banane, avocado, kiwi, struguri, piersici, cereale, miere, plante uleioase, caimac, smantana, ficat proaspat, galbenuș etc.
Lanolina, ingredientul minune
Este frecvent prezenta în compoziția produselor cosmetice destinate îngrijirii tenului uscat, deoarece are o structura asemanatoare grasimilor naturale ale epidermei. O proprietate deosebita a lanolinei este capacitatea sa sporita de reținere a apei în straturile epidermei. Extras din grasimea obținuta din lana de oaie, și vandut în farmacii, produsul poate fi folosit la prepararea cremelor nutritive, dar poate fi inclus și în maștile cosmetice naturiste.
Preparat naturist pentru tenul alipic
Efecte: Masca este bogata în substanțe nutritive și are efecte de hranire și netezire a epidermei, deoarece reface stratul lipidic al pielii.
Mod de preparare: Pune într-un vas cu lapte doua linguri de granule soia. Dupa ce acestea s-au înmuiat, adauga o lingurița de ulei de masline, una de ulei de migdale și conținutul unei fiole de vitamina E. Amesteca bine ingredientele și adauga un varf de cuțit de polen. Aplica masca pe fața, prin mișcari ușoare de masaj, și las-o sa acționeze timp de 20 de minute.
Factorii care determina apariția acestei afecțiuni
* Spalarea excesiva a tenului cu apa și sapun poate duce, în timp, la uscarea pielii.
* Folosirea unor produse cosmetice sicative deterioreaza stratul protector al pielii.
* Tulburarile hormonale genereaza dereglarea secreției de sebum a glandelor sebacee, tenul devenind fie excesiv de gras, fie uscat.
* Varsta este un alt factor important. Pe masura ce se înainteaza în varsta, epiderma are tendința de a se usca, deoarece activitatea glandelor sebacee și procesul de regenerare a celulelor își încetinesc ritmul.
* Dereglarile interne ale organismului (tulburari metabolice sau nervoase) pot determina o proasta funcționare a glandelor sebacee ale pielii.