Totul despre acnee
Tratamentul acneei cuprinde trei directii majore:
– favorizarea disparitiei leziunilor existente;
– reducerea formarii de noi leziuni;
– prevenirea cicatricilor si a modificarilor pigmentare;
In mod sigur, adolescentii, indifferent de sexul lor, sufera cel mai mult. Acneea poate actiona in mod negativ asupra psihicului adolescentilor, care la aceasta varsta incearca sa-si defineasca o identitate, asupra respectului de sine si poate induce o stare depresiva. Tratamentul acneei depinde de gravitatea, dimensiunea si intinderea leziunilor. Exista o multitudine de produse impotriva acneei. Cum se va realiza alegerea medicatiei corecte?
In primul rand trebuie avuta in vedere o abordare rationala, adaptata fiecarui pacient – in urma evaluarii leziunilor pacientilor, medicul alege interventia eficace, corespunzatoare tipului de leziuni. Medicul trebuie sa-i specifice pacientului perioada in care este necesara aplicarea produsui pe piele. Unele produse aplicate pe piele pot duce la iritare, roseata sau descuamare – aceste efecte secundare pot determina pacientul sa intrerupa medicatia. Din acest motiv, pacientul trebuie prevenit asupra eventualelor probleme. Exista posibilitatea ca aplicarile initiale ale tratamentului sa fie facute mai rar. Daca toleranta la produse este buna, se poate mari gradual frecventa de aplicare.
Intrucat acneea are un grad mare de inflamare, este necesar ca tratamentele alese sa acopere un spectru general:
– pentru tinerele femei, care doresc si o metoda contraceptiva, tratamentul acneei se poate face si cu ajutorul unui contraceptiv oral;
– o alta solutie este terepie cu antibiotice de tipul tetraciclinei;
– in cazul acneei care nu raspunde la antibiotice sau al acneei nodulochistice, se pot folosi medicamente cu izotretinoid, pe cale orala. Acest tratament trebuie prescris de un medic care are experienta in utilizarea medicamentului, deoarece pot apararea mai multe efecte secundare nedorite.
Iata cateva dintre efectele acneei asupra psihicului uman:
1. efecte de ordin estetic;
2. consecinte pe plan profesional;
3. consecinte in planul vietii sociale;
4. teama de cicatrici;
5. pierderea respectului de sine.
Va propunem si un tratament naturist pentru vindecarea acneei:
Tratamentul intern: 1 l de ceai de urzici oparite se bea cu inghitituri mici, repartizat pe tot parcursul zilei. Tratamentul extern: se aplica pe fata uda otet de hrean care se lasa timp de 10 minute sa actioneze. Otetul se prepara astfel: hreanul ras se introduce in sticla si se acopera cu otet de vin, se lasa la macerat la soare timp de 10 zile. Hreanul ia din taria otetului, iar otetul ia din taria hreanului, astfel se formeaza o esenta de otet slab, pe care o poate suporta orice tip de ten.
Dieta: 10 zile cu sucuri de legume si fructe, o clisma dimineata cu infuzie de musetel, cura crudivora depurativa 5-7 zile pe luna, suc de orz verde 3×50 ml pe zi, timp de 10 zile, cura cu boabe de ienupar.
Se beau ceaiuri din salvie, fumarita, trei frati patati, tintaura, nuc, lemn dulce, fenicul, verbina de camp, coada soricelului, urzica, schinduf, frunze de frasin. Se face infuzie, se beau 3 cani pe zi. Este indicata baia vitala, de 2 ori pe zi timp de 25 minute, baia de aburi pe cap si piept, o data pe zi timp de 15 minute, dusul scotian alternant, baia sudorifica de soare, timp de 15-20 minute.