Tort de ciocolată fără făină, marca Adrian Hădean

05 07. 2015, 10:00

Ingrediente: 180g ciocolată neagră (70%), tocată, 60g unt gras (82% grăsime), 6 ouă mari, 180g zahăr, 1 praf de sare, 1 linguriţă zeamă de lămâie, 2 linguri rom, unt pentru uns tava şi puţină cacao tot pentru tavă. Preîncălziţi cuptorul la 180C şi ungeţi o tavă rotundă (22-24cm diametru) cu unt. Tapetaţi tava cu puţină cacao şi daţi deoparte.

„Combinaţi ciocolata şi untul într-un bol şi topiţi fie pe baie de aburi, fie în microunde câte 30 secunde o dată. Când compoziţia e omogenă, daţi deoparte să se răcească”, spune Adrian Hădean.

Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Mixaţi gălbenuşurile cu un praf de sare şi jumătate din cantitatea de zahăr până obţineţi o compoziţie cremoasă, deschisă la culoare. Încorporaţi romul şi ciocolata topită cu mixerul la viteză mică sau chiar cu o spatulă.

Bateţi albuşurile cu zeama de lămâie până devin spumoase. Adăugaţi treptat zahărul rămas şi mixaţi câteva minute până obţineti o bezea fermă, lucioasă. Încorporaţi treptat bezeaua în compoziţia de ciocolată. Turnaţi blatul obţinut în tavă şi coaceţi pentru 30-40 minute, reducând focul uşor în ultimele 10 minute de copt. E gata când tortul e crescut bine şi centrul nu este lichid, însă nu depaşiţi 40 minute de copt căci începe să se usuce.