Top Ten
Dorind sa aflam opinia AChR, ne-am adresat vicepresedintelui ei chinotehnic, Florian Irimiea. Acesta ne-a declarat: „Observatia este pertinenta. Si acum, dar mai ales anul trecut, am fost martorii unor rezultate inacceptabile: punctajul „agonisitE prin castigarea BIS la un CAC cu 120 de caini este mai mare decat cel primit in urma obtinerii titlului de Campion Mondial! Adevarul este ca, atunci cand actualul Regulament TOP TEN a fost redactat si votat, nimeni nu visa sa avem Campioni Mondiali sau Europeni!
Asadar, sper ca acest Regulament va suferi, in scurt timp, unele imbunatatiri. Si spun ca sper, deoarece pe agenda de lucru a Consiliului AChR se afla, deja de aproape o jumatate de an, adoptarea si modificarea unor alte Regulamente: al Cartii de Origini, cel de formare si acreditare a arbitrilor, cel de acordare a dreptului de reproductie s.a.
Acestea au prioritate, cel putin in opinia mea, deoarece au o importanta vitala pentru evolutia chinologiei noastre. Va dau un singur exemplu: actualul Regulament al Colegiului de arbitri abia daca acopera o coala, capitolului privind examenele fiindu-i alocate doar trei randuri! Pentru chinologie, Statulul si Regulamentele au acelasi rol pe care il au, intr-o tara, Constitutia si codul de legi.
Acolo unde lipsesc legi esentiale, altele sunt superficiale si depasite, iar multe sunt incalcate, falimentul bate la usa! Iar daca actualul Consiliu nu va reusi, in cel mai scurt timp, sa treaca aceasta proba de maturitate, adoptand reglementari coerente si moderne, eu voi refuza sa fac figuratie in acest organism de conducere. Revenind la discutia despre TOP TEN 2001, trebuie sa apreciem eforturile organizatorilor, caci nu este usor sa realizezi un asemenea eveniment complex.
Apoi, nu se poate sa nu pomenesc participarea remarcabila, atat numeric cat si calitativ, a Ciobanestilor Romanesti, la expozitia CAC-Derby. De altfel, canisa de Calimani (Ciobanesc Romanesc Carpatin, proprietar Vasile Turculet) a si castigat locul I la concursul grupurilor de crestere (arbitru Andrzej Kazmierski). Din pacate, a aparut o problema destul de grava, care trebuie lamurita inainte de omologarea clasamentului final din acest an.
Este vorba despre faptul ca, la TOP TEN, au participat cativa caini care, conform catalogului, nu ar fi inscrisi in COR, precum si un exemplar care a fost importat (practic, „a rasarit” in Romania) cu numai cateva zile inainte de expozitie!
Or, Regulamentul TOP TEN si cel al expozitiilor AChR cer ca exemplarele inscrise la expozitiile noastre sa fie inregistrate in COR, pentru a se considera ca ele se afla in proprietate romana. Altfel, nu pot beneficia de bonificatia pentru participarea la expozitii in strainatate, acordata (la TOP TEN) cainilor proprietarilor romani.