Top 9 filme care au loc în spațiu (VIDEO)
Cursa pentru spațiu este din ce în ce mai animată în ultima perioadă, iar trei miliardari ai lumii, Elon Musk, Jeff Bezos și Richard Branson, s-au implicat activ pentru a da startul călătoriilor spațiale comerciale. Compania SpaceX, a lui Elon Musk, a transportat în premieră, anul trecut, un echipaj de astronauți pe Stația Spațială Internațională, Richard Branson, fondatorul Virgin Galactic, a ajuns deja pe orbită, pe 11 iulie, iar Jeff Bezos se pregătește să ajungă în spațiu marți, în primul zbor organizat de compania sa Blue Origin.
Spațiul și călătoriile extraterestre sunt un domeniu care a atras întotdeauna creatorii de povești, iar cinematografia nu face excepție. Pe măsură ce tehnicile pentru realizarea efectelor vizuale s-au îmbunătățit, iar călătoriile spațiale au devenit o realitate, de peste cinci decenii, scenariștii au devenit din ce în ce mai atrași de poveștile complexe care au loc în spațiu.
Iată mai jos o selecție de filme despre spațiu pe care merită să le vezi, în așteptarea momentului în care călătoriile extraterestre vor deveni mai accesibile pentru omul de rând.
„2001: O Odiseea Spațială” (1968)
O saga epică, uneori enigmatică, pentru realizarea căreia regizorul Stanley Kubrick a petrecut mulți ani. Filmul, premiat cu Oscar pentru efecte speciale, care pleacă de la originile umanității, din Africa, și ajunge la un „copil al stelelor”, rămâne o capodoperă cinematografică la mai bine de o jumătate de secol după debut.
„Apollo 13” (1995)
„Houston avem o problema”. Nu exact asta a spus Jim Lovell după ce o explozie a zguduit nava sa spațială Apollo 13 în drum spre Lună, în 1970 („Houston, am avut o problemă”, este ceea ce a spus el de fapt), dar acea versiune, rostită de Lovell (Tom Hanks ) din film, a devenit o expresie celebră. Filmul regizat de Ron Howard a primit două premii Oscar, pentru sunet și montaj.
„The Martian” (2015)
Să te trezești singur pe lume și să fii forțat să plantezi cartofi în propriile fecale pentru a supraviețui ar fi o zi proastă pe Pământ, darămite pe Marte. Chiar acest lucru se întâmplă cu astronautul NASA Mark Watney (Matt Damon), după ce o furtună masivă de praf îi obligă pe colegii săi de misiune să îl abandoneze pe Planeta Roșie. Bazat pe volumul omonim al lui Andy Weir, „The Martian”, regizat de Ridley Scott și Robert Stromberg, a fost nominalizat la șapte premii Oscar și inclus de American Film Institute pe lista celor mai bune lungmetraje ale anului 2015.
„The Right Stuff” (1983)
Filmul bazat pe cartea omonimă scrisă de Tom Wolfe prezintă testele făcute, în relativă obscuritate, de piloți de încercare deasupra deșertului din California, în contrast cu celebritatea națională de care se bucură astronauții din Proiectul Mercur. Filmul, de Philip Kaufman, a fost criticat de unii astronauți, pentru inexactități istorice, dar a fost lăudat de criticii de film. Pelicula a obținut patru premii Oscar din opt nominalizări.
„Interstellar” (2014)
Acest thriller distopic de Christopher Nolan îl are în rolul principal pe Matthew McConaughey, un fermier devenit astronaut cu scopul de a găsi o nouă planetă pentru o populație în scădere care se luptă să supraviețuiască pe Pământul afectat de foamete și furtuni de praf ciudate. Filmul, care a beneficiat de expertiza omului de știință Neil de Grasse Tyson. a fost premiat cu Oscar pentru efecte vizuale.
„First Man” (2019)
Ryan Gosling joacă rolul lui Neil Armstrong în această dramă biografică din 2018, bazată pe cartea „First Man: The Life of Neil A. Armstrong”, de James R. Hansen. Filmul, de Damien Chazelle, a câștigat un premiu Oscar pentru cele mai bune efecte speciale. Dincolo de viața lui Armstrong, filmul explorează pericolele inerente ale programului spațial timpuriu și efectele asupra astronauților și familiilor lor.
„Hidden Figures” (2016)
Filmul prezintă povestea lui Katherine Johnson, Dorothy Vaughn și Mary Jackson, matematicieni de la NASA care au avut o contribuție vitală la începuturile programului spațial american. Aceste trei femei afro-americane și mulți dintre colegii lor au calculat traiectorii pentru programul Mercur, depășind în același timp segregarea și sexismul la începutul anilor 1960. Filmul, de Theodore Melfi, a fost nominalizat la Oscar.
„Contact” (1997)
De zeci de ani, astronomii scanează cerul în căutarea semnalelor radio de la alte civilizații. Ce se întâmplă când găsesc ceva? Aceasta este povestea filmului cu Jodie Foster în rolul lui Ellie Arroway, un radioastronom care caută încă din copilărie semnale din lumi extraterestre, chiar dacă unii o avertizează că renunță la o carieră științifică promițătoare. Filmul, regizat de Robert Zemeckis, se bazează pe un roman al lui Carl Sagan, care a avut drept model pentru personajul Arroway pe astronoama din viața reală Jill Tarter.
„Gravity” (2013)
Sandra Bullock și George Clooney joacă rolurile unor astronauți care au rămas blocați în spațiu după ce un test cu rachete antisatelit rusesc le distruge vehiculul spațial. Filmul regizat de Alfonso Cuaron a primit șapte premii Oscar.
CITEȘTE ȘI: „Black Hawk Down” la București – Top 10 filme de război
Top 5 filme cu mașini numai bune de vizionat în weekend, chiar dacă nu sunt „Fast & Furious“
Foto: Profimedia Images