Top 9 destinaţii last minute de unde nu lipsesc pârtiile de schi

21 12. 2018, 13:15

Fie că te-ai născut cu clăparii în picioare sau vrei să înveţi să schiezi, fie că nu eşti o persoană sportivă, dar pentru tine iarna înseamnă neapărat câteva zile la munte, cu ore petrecute pe pârtie,în atmosfera specifică sezonului, echipa din spatele motorului de căutare global care compară gratuit oferte de călătorie momondo.ro a selectat câteva staţiuni de schi din Estul Europei. Conform specialiştilor momondo.ro, aici poţi găsi aproape totul accesibil, de la permisul pentru pârtie, la echipament, hotel, mâncare şi băutură.

1. Poiana Braşov, România
Pentru staţiunea din inima Transilvaniei turiştii din diverse colţuri ale lumii încep să se cam bată pentru a prinde un loc. În plus, la câţiva paşi pe pârtie, găseşti vinul fiert, care te încălzeşte până în măduva oaselor şi stârneşte apetitul pentru bucatele tradiţionale, precum mămăligă asortată la brânză de vacă şi ouă.

2. Kopaonik, Serbia
Cele 200 de zile însorite pe an i-au adus muntelui Kopaonik pseudonimul de „muntele soarelui”. Staţiunea cu acelaşi nume se arată ca un minunat şi liniştit tărâm al iernii, cu 70 de km de pârtii. Tot acesta e cel mai întins lanţ muntos al Serbiei şi un loc unde nu o să se plictisească nimeni – nici cei care abia învaţă să încalţe clăparii, nici cel care schiază de la doi ani şi jumătate. Pentru copii, există un centru special de schi, echipat cu tot ce-i trebuie, inclusiv bandă rulantă şi carusel.

Cei cu energia mai mare pe timp de seară pot înlocui băuturile la lumina lunii cu schiatul la lumină artificială în Malo Jazero, pârtia luminată când dispare soarele. În Kopaonik telecabina este încălzită, cu o capacitate de şase persoane. Pentru cei care nu vor să renunţe la serile clasice, dar tradiţionale, există numeroase baruri şi restaurante locale, din care nu lipseşte muzica folk sârbească. Ca să ajungi aici, ia mai întâi un zbor spre Belgrad.

3. Spindleruv Mlyn, Republica Cehă
Cuibărită într-unul dintre vârfurile înzăpezite ale celui mai întins lanţ muntos din Republica Cehă, Krkonoše („Munţii Giganţi”),  se află Spindleruv Mlyn, una dintre cele patru staţiuni din ţinut. Nu doar că preţurile aici sunt mici, dar te aşteaptă minuni de sezon: de la pârtii pentru copii, spaţii aproape virgine pentru a practica schi de fond şi parcuri ticsite cu zăpadă, până la împrejurimile Parcului Naţional, atât de frumos încât a fost clasificat de UNESCO drept rezervaţie a biosferei.

În călătoria ta aici coboară agale către satul îmbrăcat în zăpadă, unde mirosul fripturilor frăgezite la foc mic şi al clătitelor este atât de prezent, iar pentru o experienţă mai excentrică, află că Berăria Novosad oferă un tratament de spa cel puţin neobişnuit: scăldatul în băi de bere. Drumul până aici e mai simplu dacă iei mai întâi un zbor spre Praga.

4. Jahorina, Bosnia şi Herzegovina
Jahorina, împreună cu vârfurile înzăpezite care-i stau de strajă, atrage an de an împătimiţi ai pârtiilor. Fiecare centimetru de pârtie este din cale-afară de îngrijit, înalţii Alpi Dinarici ai Bosniei te înconjoară. Coborând la poalele acestora, vei da negreşit de un mic şi fermecător orăşel, încărcat de cabane tradiţionale şi presărat la fiecare pas cu brazi înzăpeziţi.

La numai o aruncătură de băţ de Sarajevo, această destinaţie balcanică indulgentă cu portofelele este încă şi mai recunoscută pentru aşa numitele „après-party”, petreceri care îşi fac debutul după ce pârtia iese din scenă. În plus, în Jahorina găseşti o natură superbă, unde cunoscătorii dau năvală pentru drumeţii, săniuş şi aer proaspăt alpin. Ca să ajungi aici, zboară mai întâi spre Saravejo.

5. Bialka Tatrzanska, Polonia
Dacă eşti un împătimit al schiurilor, ai auzit, poate, că Zakopane ar fi cea mai mare şi mai faimoasă staţiune din Polonia. Dar dacă ţi-ai propus să te îndrepţi spre o destinaţie care să nu te lase cu portofelul gol şi care să nu fie plină de oameni, satul Bialka Tatrzanska este o alternativă. Cele trei pante lungi şi aranjate paralel sunt ideale pentru familii, începători şi intermediari care îşi pot şlefui talentul de schiori.

Pentru călători cu pofte culinare, s-ar putea ca tentaţia mai mare să fie în jurul brânzei de oaie afumată şi amestecată în mod iscusit cu afine, iar dacă aşezi un ceai cu rom alături, sunt şanse să simţi că e concediul vieţii tale. Viaţa de noapte nu-i tocmai punctul forte al acestei staţiuni, dar dacă iei în calcul că aici găseşti o piscină exterioară alimentată de ape geotermale, rare şanse să îţi mai lipsească petrecerile. Găseşte, mai întâi, oferta de zbor până în Cracovia.

6. Jasna, Slovacia
Jasna este unul din secretele preţioase şi bine păstrate ale Slovaciei, o aşezare cuibărită în Valea Demanovska Dolina. Rafalele de vânt se opun rândurilor de pini, iar pantele de schi înfruntă sălbăticia şi decorul rural, toate ocupând, de fapt, întinsul unui parc naţional.

Vârful Chopok îi ispiteşte pe profesionişti cu o pantă aproape verticală de 1000 m, luminată şi pe timp de noapte, şi nenumărate zone unde să-şi tot facă de cap plăcile de snowboard. Rămâne însă loc pentru începători: şcoli de schi există şi ai posibilitatea chiar să practici sporturi de iarnă în zonele mai sălbatice, dacă apelezi la un ghid local. Nici aici petrecerile nu sunt tocmai la ele acasă, dar există berăriile locale şi porţii de găluşte pierogi tradiţionale. Află când este mai ieftin să zbori către Bratislava.

7. Bansko, Bulgaria
Această staţiune recent modernizată e pe poziţii fruntaşe în topurile iubitorilor de zăpadă. Şi are de toate pentru toţi: zăpadă, condiţii de schi de care n-ai cum să te plângi şi nopţi care au să-ţi dea ceva mai mult decât o cană de cacao la căldura focului. Totodată, Bansko este cât se poate de prietenoasă cu începătorii, însă nu are numai pârtii cuminţi. Marcajele roşii au de lucru aici, iar luatul la goană în jos pe pârtie, printre molizii care înţeapă nori, este o altă sursă de adrenalină.

Cea mai mare staţiune de iarnă a Bulgariei poate deveni, pe alocuri, niţel aglomerată la coada de la telecabine, dar poţi oricând să te cazezi la înălţime, să te odihneşti şi să comanzi un mic dejun, înainte să-ţi pui clăparii. În cele din urmă, scena barurilor din Bansko în care poţi să mergi noaptea este deja faimoasă. Ai în vedere un zbor spre Sofia şi, de ce nu, o plimbare pe străzile capitalei.

8. Kranjska Gora, Slovenia
Dacă acestei staţiuni slovene i-au lipsit pârtiile periculoase, i s-au dat din plin terenuri suave, îngrijite, piste numai bune pentru copii şi peisaje incredibile în mijlocul cărora să-i tot dai bătaie cu schiul de fond. Şi în ciuda faptului că participă la cupe mondiale de mai bine de 50 de ani, preţurile sunt cât se poate de decente. Asta face că nu trebuie să fii o celebritate ca să te simţi binevenit pe pârtia de aici.
Poţi lua un zbor mai întâi către Ljubljana şi, de ce nu, descoperi farmecul acestei capitale.

9. Popova Sapka, Macedoina
Devansând fără discuţii cele mai multe staţiuni din Europa de Est, resortul Popova Sapka se cuibăreşte undeva între vârfurile blânde ale Munţilor Dinarici. Şi vei găsi oraşul liniştit din calea-afară, îmbrăcat în alb şi în străzi goale, într-o stare de perpetuă moţăială, cu atât mai potrivit dacă fix de linişte aveai nevoie în concediul de iarnă.

Dacă vrei să te scufunzi în sălbăticia de un alb imaculat, în Popova Sapka poţi închiria un plug (cu tot cu şofer) care să te conducă până în străfundurile acoperite de zăpadă ale locului. Această distracţie cu plugul este prima şi singura organizată, până acum, în Europa. Opreşte-te la o plimbare prin oraşul-capitală Skopje, către care poţi găsi zboruri ieftine, în funcţie de perioada de călătorie.