Top 10 filme memorabile despre Jocurile Olimpice (Video)
Cu Jocurile Olimpice de Vară în plină desfășurare la Tokio, nu exista un moment mai bun pentru a face un Top 10 Filme memorabile despre Jocurile Olimpice. Mott-ul acestora, Citius, Altius, Fortius sau „Mai rapid, mai înalt, mai puternic” a furnizat materiale bogate pentru documentare istorice convingătoare și lungmetraje de ficțiune.
Acestea sunt 10 dintre preferatele noastre, în ordine cronologică, dacă, la fel ca noi, nu vă puteți sătura de spiritul olimpic.
Olympia 1 – Festival of Nations / Olympia 2 – Festival of Beauty (1938)
Primul documentar oficial de acest gen al Olimpiadei, Olympia, în două părți, este o cronică a Jocurilor de la Berlin din 1936 și oferă o dovadă incontestabilă a capacității fizice a corpului uman.
Regizat de Leni Riefenstahl, poate cel mai cunoscut cineast de propagandă din istorie, filmul arată eforturile lui Adolf Hitler de a folosi olimpiada pentru a-și promova agenda nazistă.
Tokyo Olympiad (1965)
Pentru a 18-a ediție, Jocurile Olimpice de Vară au venit în Asia pentru prima dată. Japonia era dornică să arate lumii cum a evoluat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, surprins în acest documentar fascinant de celebrul cineast Kon Ichikawa.
Filmul se concentrează mai puțin pe rezultatul fiecărui eveniment și pe modul în care au progresat indivizii și națiunile respective și, în schimb, evidențiază calitățile fizice excepționale a celor care participă. Un poem vizual fascinant de trei ore, filmul lui Ichikawa a fost inițial criticat de organizatorii Jocurilor de la Tokyo, care au forțat o reeditare radicală, dar, din fericire, între timp a fost readus la gloria inițială.
Downhill Racer (1969)
Robert Redford joacă rolul unui schior în proba de coborâre care ajunge în Europa pentru a se alătura echipei americane în urma unei accidentări a unui coechipier.
Motivat exclusiv de gloria personală, el are numeroase conflicte cu colegii săi de echipă, precum și cu antrenorul, rol jucat de Gene Hackman. Pe măsură ce Jocurile Olimpice de iarnă se apropie, el trebuie să se alinieze sau să-și piardă locul în echipă.
Această dramă sportivă oarecum formală este salvată de niște secvențe cu adevărat spectaculoase, care surprind viteza și pericolul pârtiilor într-o manieră exaltantă, și de un Robert Redford înfrigurat și carismatic precum speranța olimpică.
Chariots of Fire (1981)
În Top 10 Filme memorabile despre Jocurile Olimpice se află și „Carele de foc.‟ Fără îndoială cea mai faimoasă producție realizată despre Jocurile Olimpice, epopeea câștigătoare a Premiului Academiei, a lui Hugh Hudson spune povestea a doi alergători britanici, în timp ce se pregătesc și concurează la jocurile de vară din 1924 de la Paris.
Unul devotat creștin scoțian (Ian Charleston), celălalt evreu englez (Ben Cross), ambii sunt inspirați atât de credința lor, cât și de patriotismul și ambiția personală și, prin urmare, trebuie să depășească obstacole suplimentare.
Ian Holm a obținut singura sa nominalizare la Oscar în rolul antrenorului Sam Mussabini, dar filmul este celebru pentru coloana sonoră semnată de compozitorului grec Vangelis.
Cool Runnings (1993)
Una dintre cele mai amuzante și mai puțin fidele relatări ale performanțelor sportive, „Cool Runnings‟ reușește totuși să spună povestea unei echipe olimpice. John Candy joacă rolul de antrenor reticent al primei echipe masculine de bob, de patru, din Jamaica. O schemă isteață este concepută și cumva executată, deoarece cei patru reușesc să se califice la Jocurile de Iarnă din 1988, de la Calgary. Familiarizarea eroilor noștri cu iarna din Canada duce la multe situații cel puțin amuzante, dar simțul copleșitor al bunăvoinței predomină, chiar dacă realizările lor la turneu sunt mult exagerate în film.
Fists of Freedom (1999)
Jocurile Olimpice de Vară din 1968 din Mexico City s-au desfășurat într-un moment de mari tulburări civile. Războiul din Vietnam era dezlănțuit, la fel ca mișcarea pentru drepturile civile din Statele Unite. De asemenea, Mexicul se confrunta cu protestele violente, în opoziție cu corupția politică. Imaginea memorabilă a acelei ediții este cea cea cu pumnii înmănuși ridicați ai medaliaților americani de la proba de 200 de metri, Tommie Smith și John Carlos.
Acest documentar fascinant detaliază luptele acestor sportivi afro-americani în perioada premergătoare jocurilor, experiențele lor din Mexico City și consecința gestului lor îndrăzneț – expulzarea lor din sport.
One Day in September (1999)
În 1972, Germania era disperată să șteargă amintirea jenantă a Jocurilor Olimpice din 1936 cu o olimpiadă de la München care prezenta Germania de Vest democratică. Planul a fost spulberat atunci când Black September, un grup extremist palestinian, s-a strecurat în complexul idilic al satului olimpic și a luat ostatici 11 membri ai delegației israeliene.
Confruntarea care a urmat a devenit un circ media global, precum și o dispută politică amară între conducerea germană și cea israeliană. Palpitantul documentar al lui Kevin MacDonald a câștigat, pe bună dreptate, Premiul Academiei, în timp ce tragicul eveniment a inspirat operațiunile secrete ale Mossad detaliate în cutremurătorul film din 2005 al lui Steven Spielberg, „München‟.
Foxcatcher (2014)
Povestea adevărată a luptătorilor olimpici Mark și David Schultz, câștigători ai medaliilor de aur și relația lor din ce în ce mai toxică cu excentricul binefăcător John du Pont reprezintă punctul central al dramei lui Bennett Miller.
Alimentat de invidie, singurătate și privilegiu, Du Pont (interpretat de un excepțional Steve Carell) angajează frații campioni (Channing Tatum și Mark Ruffalo) pentru a-și antrena echipa de lupte private pentru viitoarea glorie olimpică.
Race (2016)
Olimpiada de vară din 1936 filmată de Riefenstahl este, de asemenea, subiectul dramei lui Stephen Hopkins, care relatează realizările sprinterului afro-american Jesse Owens. Stephan James joacă rolul atletului în vârstă de 22 de ani, care s-a confruntat cu prejudecăți rasiale acasă chiar înainte de a câștiga un loc în echipa olimpică a SUA. Această dramă incontestabil de puternică culminează cu câștigarea celor patru medalii de aur ale lui Owens în fața unui Hitler revoltat.
I, Tonya (2017)
Comedia neagră a lui Craig Gillespie dramatizează exploatarea patinoarei olimpice Tonya Harding, ca și cum viața ei ar fi fost un film cu gangsteri de Martin Scorsese. Margot Robbie este incredibilă în acest pseudo-documentar stilizat care pune sub semnul întrebării fiecare element al vieții sale, de la mama ei abuzivă (jucată de premiată cu Oscar Allison Janney), până la soțul ei (Sebastian Stan) și acuzațiile de atac asupra rivalei ei din patinaj, Nancy Kerrigan.
O satiră mușcătoare despre senzaționalismul tabloid și dorința noastră nestinsă de a ne distruge eroii, filmul nu are nimic de-a face cu spiritul olimpic, dar rămâne nu mai puțin distractiv.
Foto: outnow.ch
CITEȘTE ȘI: Gafă uriașă la Jocurile Olimpice. Ce s-a întâmplat cu cele cinci cercuri
Top 5 filme cu mașini numai bune de vizionat în weekend, chiar dacă nu sunt „Fast & Furious“