Top 10 erori software cu urmări grave

22 05. 2014, 12:00

Cu toate acestea, punerea în aplicare a soluțiilor software lasă, uneori de dorit. Consecințele unei calități necorespunzătoare a programelor sau a implementării acestora sunt vizibile, de obicei, atunci cînd este prea târziu.

Iată 10 erori software care au avut consecințe imense asupra utilizatorilor la momentul respectiv

10. Sute de mii de salarii plătite cu întârziere

Una dintre cele mai mari bănci japoneze s-a confruntat cu o eroare de software la aproximativ 5.600 dintre ATM-urile sale. Pentru a urgenta remedierea, au fost deconectate toate cele 38.000 de ATM-uri ale băncii, manevră care însă s-a dovedit fatală utilizatorilor, pentru că eroarea a putut fi remediată doar după mai multe zile, perioadă în care online bankingul nu a fost disponibil. Deabia după 10 zile banca a reușit să efectueze toate tranzacțiile care se strânseseră în această perioadă, în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

9. ATM-ul care îți dă câți bani vrei 

Timp de aproximativ cinci ore și jumătate, utilizatorii a 40 de ATM-uri din Sydney au putut să retragă orice sumă doreau. Eroarea s-a datorat software-ului de gestionare a bazei de date, care a intrat în stand-by și nu a mai oferit limitele zilnice de retragere de bani.

8. Întreruperea traficului de date

O defecțiune a rețelei unui producător de talie mondială de smartphonuri a cauzat imposibilitatea navigării pe net, a trimiterii sau recpționării de e-mailuri și întreruperea mesageriei instant pentru milioane de utilizatori din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și America Latină.

Întreruperea traficului de date a fost cauzată de proasta funcționare a unui data center din Marea Britanie, dar și a sistemelor sale de Backup.

7. Loteria Vizelor

Peste 20.000 de participanți la Loteria Vizelor au fost în culmea fericirii atunci când au fost anunțați că vor putea ajunge în Statele Unite. Bucuria lor a fost însă de scurtă durată, descoperindu-se că tragerea la sorți a fost viciată de erori de software. Rezultatele au fost anulate și a avut loc o nouă extragere.

6. Oameni nevinovați au ajuns la închisoare

Mai multe erori ale sistemului informațic și a celui de transmitere a datelor au condus la declararea a 22 de persoane nevinovate din statul australian New South Wales drept criminali și arestarea lor.

5. Haos la încasarea impozitelor

 

O eroare a sistemului electronic de impozitare din Germania, unde software-ul a interpretat greșit date precum starea civilă sau afilierea religioasă, a dus la emiterea a peste 600.000 de declarații de impozit „umflate”.

4. Rechemarea în service a unui milion de mașini

Aproape un milion de automobile au foste rechemate de urgență în service de producătorul japonez Toyota. Cauza era posibilitatea izbucnirii unui incendiu la acționarea geamurilor electrice. Alte 26.000 de automobile care prezentau o eroare de software a calculatorului de bord, care făcea ca autoturismele să plece de pe loc înainte sau înapoi la pornirea motorului au fost rechemate, de asemenea.

3. Acces deschis la date confidențiale ale clienților

După logarea pe site-ul unei companii de logistică din Germania, userul putea vedea date confidențiale ale utilizatorilor care se logaseră anterior: nume, adresă, cont bancar.

2. Nici armata americană nu e mai brează

US Army a considerat că un sistem de computere superperformant, cu un preț de cost de 2,7 miliarde de dolari, îi va permite asigurarea de informații și analiza situației de pe teren în timp real în timpul războaielor din Afghanistan și Irak.

Din nefericire, sistemul nu a fost în stare să efectueze simple funcții analitice, răspundea cu întârziere și, mai mult, genera rapoarte inexacte. Motivul? Sistemul, bazat pe cloud computing, nu era compatibil cu dotarea existentă deja.

1. 240 de milioane de dolari, prețul unei erori de software

O eroare a software-ului unui fond mutual american a condus la pierderi de aproape un sfert de miliard de dolari. Pe lângă despăgubiri se 217 de miliaone de dolari acordate clienților, compania a plătit către Securities and Exchange Commission (SEC), o amendă de 25 de milioane de dolari.