Top 10: Cimitire unice in lume (Poze)
Iata cum arata Top 10 al celor mai inedite cimitire din lume:
10. Cimitirul „Cross Bones” sau al „Femeii singure” sau „necasatorite” este localizat in Marea Britanie, este un loc ce dateaza de foarte multi ani. Initial, cimitirul era destinat pentru „femeia singura”, un eufemism pentru prostituata. In perioada post-medievala, locul era cunoscut si sub numele de „Cimitirul femeii singure”. Din anul 1769, cimitirul a devenit locul unde se inmormantau persoanele sarace. Pana in prezent, se crede ca au fost ingropate aici peste 15.000 de persoane.
9. Cimitirul Recoleta – este o locatie exclusivista, aproape de Buenos Aires, Argentina. Aici sunt ingropate personalitati precum Eva Peron, Raul Alfonsin (fost presedinte al Argentinei) si alti cativa presedinti ai tarii, soldati bravi, oameni de stiinta si alte nume sonore.
Cimitirul Recoleta este vestit pentru stilul arhitectural si sculpturile remarcabile ce se regasesc aici. In anul 1946, locul a fost declarat Muzeul National de Istorie.
8. Sicriile suspendate din Filipine, la o distanta de sase ore de insula Luzon, la nord de Manila, oamenii din Sagada au un ritual unic de inmormantare.
Localnicii nu isi baga defunctii in pamant, ci ii aseaza intr-un sicriu pe care il agata de o stanca impunatoare. Aceste locuri sunt pregatite inca din timpul vietii. Sicriile sunt mai micute decat cele cunoscute, astfel ca mortii sunt „fortati” sa incapa intre cele patru scanduri. Acest ritual are o vechime de peste 2.000 de ani.
7. Cimitirul Wadi-us-Salaam din Irak sau Valea Pacii, cum mai este denumit locul, este si unul dintre cele mai mari cimitire din lume: 6 kilometri patrati. Localizat in Najaf, Irak, cimitirul adaposteste mormintele multor profeti islamici. Aici se regasesc osemintele a aproximativ 5 milioane de oameni.
6. Cimitirul Raul Mic nr. 5 din China – In mijlocul unui desert, la nord de Tibet, arheologii chinezi au descoperit un cimitir uimitor. Defunctii fusesera ingropati cu 4.000 de ani in urma, si in ciuda vremurilor trecute, coprurile erau bine conservate din pricina aerului uscat. Mortii de aici ai mai degraba trasaturi europene, decat asiatice, si sunt ingropate in pozitie verticala, si cu susul in jos.
5. Cimitirul Newgrange din Irlanda – este lcoalizat in County Meath si a fost construit in urma cu peste 5.000 de ani (in jur de anul 3.200 i.H.), ceea ce il face mai vechi decat Stonehenge din Anglia sau fata de Marea Piramida din Giza, Egipt. Mormantul din piatra de la Newgrange se afla pe o suprafata de 1 acru de pamant si este inconjurat de 97 de borduri, toate decorate cu motive din arta megalitica.
Pasajul interior al mormantului de piatra are o lumgime de 19 metri si conduce catre o camera cruciforma unde acoperisul este in forma de cupola. Se estimeaza ca la constructia acestui culoar a fost nevoie de munca a 300 de oameni pentru o perioada de 20 de ani.
4. Orasul Mortilor din Nordul Ossetiei, Rusia – bisericile crestine, prosperitatea din agricultura si necropola antica fac din acest oras unul dintre cele mai atractive locuri pentru turisti. Dargavs, asa cum ii spun localnicii, este cunoscut si sub denumirea de Orasul Mortilor. Aici este un cimitir cu aproape 100 de cripte vechi unde oamenii care au trait in aceasta zona i-au inmormantat pe cei dragi cu bunurile pamantesti ce le-au apartinut.
Prima data mentionata despre Orasul Mortilor dateaza de la inceputul secolului 14. Stramosii ossetieni s-au stabilit pe cele cinci creste de munte, insa pamantul era extrem de scump astfel ca au fost fortati sa aleaga acest loc lasat in bataia vantului si a conditiilor vitrege, drept cimitir.
In vremuri indepartate, multi oameni au venit si s-au stabilit intr-o astfel de „casuta”, in asteptarea mortii.
3. Cimitirul Vesel din Sapanta, Romania – ce roman nu a auzit de acest cimitir, localizat in Sapanta, judetul Maramures, ce este faimos pentru crucile viu colorate, picturile naive ce reprezinta scene din viata si ocupatia defunctului? Pe unele cruci exista versuri in care sunt amintite, cu umor, persoanele decedate.
Cimitirul Vesel din Sapanta este cu totul inedit, data fiind interpretarea mortii ca pe ceva solemn, iar mai apoi prin culorile folosite. Caracterul aparte a acestui cimitir a fost pusa in legatura cu cultura dacilor, a caror filosofie era bazata pe nemurire si pe consideratia ca moartea era un motiv de bucurie, persoana respectiva ajungand intr-o alta viata, mai buna.
Cimitirul isi are originea in cateva cruci sculptate de Stan Ioan Patras. Astfel, in 1935, Patras a sculptat primul epitaf, iar din anii 1960 incoace, intreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu in aer liber de natura unica si o atractie turistica.
Unele cruci sunt pictate pe ambele parti. Pe o parte este plasata o descriere a vietii celui ingropat, iar pe celalalt o descriere a motivului mortii.
2. Cimitirul General din Sucre, Bolivia – in capitala boliviana, familiile platesc pentru ca raposatii sa se odihneasca in acest cimitir pentru 27 de ani. Timp de 7 ani ramasitele stau intr-un cavou, iar mai apoi sunt ingropate pentru alti 20 de ani. Familiile platesc 10.000 de dolari pentru aceasta perioada.
Decedatii nu sunt, insa, ingropati alaturi de familiile lor, ci alaturi de colegii de serviciu, de profesie. Copiii sunt inmormantati intr-un cimitir special, cu motive viu colorate ce amintesc de personaje din lumea desenelor animate. Cei ramasi in viata vin la mormintele defunctilor cu daruri, precum bauturi sau tigari, iar la cei mici cu jucarii.
1. Cimitirul acvatic din Miami, SUA – mai este cunoscut si sub denumirea de „Reciful Memorial Neptun”, iar numele zeului este reprezentativ pentru acest cimitir.
Cimitirul acvatic se afla in Miami, are 56.000 de metri patrati de pe fundul Oceanului, si se afla la o distanta de 6 kilometri fata de coasta Key Biscayne, Florida. Cimitirul a fost „dat in functiune” in 2007, din pricina aprobarilor necesare. Se spune ca aici sunt ingropate persoanele care au iubit marea. Decedatii sunt incinerati si ingropati in cimitirul acvatic sub diferite structuri si coloane.
Locul a fost proiectat, initial, ca habitat pentru pesti si pentru „adapostirea” unor monumente ale artistilor celebri. Ideea ce le-a venit ulterior, ca locatie de cimitir, a prins foarte bine si au inceput demersurile necesare. Preturile pentru un loc incep de la 2.000 de dolari per persoana.