10. Coiotul – 70 km/h
Coiotul este un animal foarte adaptabil, putând fi găsit în munți, preerie, deșerturi și, uneori, chiar și în orașe. Au o alimentație foarte variată, de la iepuri până la șopârle, viermi sau fructe de pădure. Singurii lor dușmani sunt urșii, lupii și, bineînțeles, oamenii. Coioții sunt capabili să sară până la 2,5 metri în înălțime și să alerge cu viteze de până la 70 de kilometri pe oră, abilități care le sunt foarte necesare în asigurarea hranei sau evitarea dușmanilor.
9. Vulpea gri – 71 km/h
Verișoara vulpii comune, cea roșcată, nu prea este văzută, datorită firii sale foarte „secretoase”. Obiceiul său de a vâna numai noaptea și de a nu „lătra” atât de des precum verișoara sa, o face practic invizibilă pentru oameni. Pe lângă faptul că poate alerga cu viteze de până la 71 de kilometri pe oră, este singurul canid, alături de raton, care se poate cățăra în copaci.
8. Elanul – 72 km/h
Elanul, supranumit și „Cerbul de culoare deschisă”, este răspândit în toate zonele împădurite din America de Nord și nordul Europei. Elanii sunt animale sociabile, traăind în turme, și comunică des între ei. Abilitatea lor de a alerga cu viteze de până la 72 de kilometri pe oră le permite să se salveze atunci când sunt atacați de urși sau lupi, care pot alerga cu maxim 30 de kilometri pe oră.
7. Câinele sălbatic african (Cape Hunting Dog) – 75 km/h
Câinele sălbatic african, după cum îi spune și numele, se găsește doar în Africa. Îi plac savanele sau zonele ușor împădurite, unde trăiesc și vânează în haite de 10-20 de exemplare. Înainte de începerea vânătorii, lupii pictați (numele latin al speciei) se irită reciproc prin mârâieli și sărituri, așa cum procedează mulți sportivi de echipă înainte de un meci. O altă particularitate a acestei specii este solidaritatea. Spre deosebire de alte animale care trăiesc în grup, lupii africani se bucură atunci când văd un semen de-al lor și chiar folosesc modalități sofisticate de salut.
6. Leul – 75 km/h
Leul este cel de-al doile membru ca mărime din familia „pisicilor”, după tigru. Leii trăiesc în familii, în care fiecare membru are sarcinile sale bine stabilite. Masculii patrulează teritoriul și asigură protecția familiei, în timp ce leoaicele vânează. Vănătoarea se face după tipare bine stabilite: grupul de leoaice atacă prada în semicerc iar iar atunci când aceasta este încolțită, se dă atacul final. Leii pot atinge viteze și de 80 de kilometri pe oră, dar numai pe distanțe scurte, neavând „suflu” să mențină această viteză pe o distanță mai mare.
După vănarea prăzii, aceasta este adusă „familiei” iar primul care mănâncă este masculul dominant, urmat de masculii tineri. După ce aceștia s-au săturat, este rândul leoaicelor și al puilor.
Uimitor! Leii se pot împerechea și de 50 de ori pe zi!
5. Calul – 76 km/h
Bineînțeles că nu este vorba de orice rasă de cal, ci de cea numită Quarter Horse, pur-sânge american, crescută special pentru calitățile sale, fiind cea mai rapidă la alergarea pe un sfert de milă, de unde îi vine și numele.
4. Antilopa Gnu – 90 km/h
Antilopa Gnu este o specie migratoare, care călătorește în fiecare an între 800 și 1600 de kilometri. În procesul de migrare, antilopele Gnu sun deseori însoțite de zebre și gazele, care se simt astfel mai în siguranță datorită numărului mare. Viteza mare pe care o pot atinge le protejează împotriva dușmanilor lor naturali, leii și hienele. Totuși, antilopele Gnu nu se bazează numai pe fugă, atunci când este vorba de protejarea puilor. Există mărturii care arată că un mascul Gnu poate câștiga lupta chiar și împotriva unui crocodil african.
Uimitor! Puii de antilopă Gnu care se pierd de mama lor se atașează de primul lucru pe care îl întâlnesc, ființă sau obiect. S-au văzut cazuri când puiul s-a atașat de.. o mașină, pe care insista să o considere mama lui!
3. Antilopa săritoare (Springbok) – 100 km/h
Antilopele săritoare sunt faimoase pentru abilitatea lor de a sări în aer consecutiv de 5-6 ori. Ele fac acest lucru atunci când sunt… excitate sau se află în pericol. Salturile lor pot atinge chiar și patru metri, înălțime care le permită să vadă din ce parte vine pericolul. În ceea ce privește viteza, o antilopă săritoare de la grădina zoologică din Pittsburg a fost surprinsă alergând cu 100 de kilometri pe oră.
2. Antilopa americană – 102 km/h
Deși nu este de fapt o antilopă, Antilocapra americana este numită colocvial așa. Poate atinge o viteză de 102 kilometri pe oră. În mod „economic”, la jumătatea vitezei maxime, antilopa americană poate alerga zeci de kilometri, lăsând mult în urmă orice prădător care ar urmări-o.
1. Ghepardul – 120 km/h
Ghepardul este cel mai rapid animal de pe Pământ! Poate parcurge 60 de metri cu plecare de pe loc în 3 secunde și poate menține o viteză de 120 de kilometri la oră pe o distanță de peste 100 de metri. Comparat cu alte feline, ghepardul este de talie ușoară, având 30-60 de kilograme, și, mai mult, el nu se luptă. Din acest motiv, după ce a vânat, el se retrage cu prada în copaci sau se ascunde în iarba înaltă, pentru a nu fi „dibuit” de lei sau hiene, dușmanii săi. În cazul în care acest lucru se întâmplă, ghepardul nu acceptă provocare și se retrage, parăsindu-și „prânzul”.