Top 10 arbori asa cum nu ai mai vazut! (Poze)

17 06. 2009, 12:00

"Copacul este un organism viu ce ofera adapost, mancare, caldura si protectie tuturor", spunea Buddha.

Pe Planeta exista sute de copaci mareti si care ne impresioneaza prin forme, marime sau inaltime.

Iata cativa copaci care au ceva deosebit fata de ceilalti:

GALERIE FOTO

10. Lone Cypress

Se gaseste in apropierea Oceanului Pacific, deoarece iubeste bataia vantului. Acest tip de copac este de inaltime mica, dar compenseaza prin impozanta iconica: un copac izolat la tarmul Oceanului.

9. Copacul Circus

Fermierul Axel Erlandson are ca hobby arborsculptura. El a plantat sase copaci inalti, in forma de cerc, dupa care i-a sculptat in forma diamantului.

8. Gigantul Sequoia (General Sherman)

"Giant Sequoias" creste doar in Sierra Nevada, California, SUA, este considerat cel mai mare copac din lume. Cel mai mare "General Sherman" se afla in Sequoia National Park si are o inaltime de 83,8 metri, 1.486 metri cubi in volum si peste 6.000 de tone greutate. Are peste cca. 2.200 de ani!

7. Copacul Coast Redwood

Coast Redwood este o alta specie de sequoia si a fost catalogat drept cel mai inalt copac din lume.

Rege la acest capitol este copacul numit Hyperion din Parcul National Redwood care avea in 2006 peste 115 metri inaltime. Pe locul doi in lume la cel mai inalt copac se afla "Stratosphere Giant", este localizat in Humboldt Redwoods State Parc si masoara 112,8 metri.

Unul dintre cei mai faimosi copaci din lume pe sub care poti circula cu masina este Chandelier din Leggett, California.

6. Capela stejar din Franta

Reprezinta una din cele mai celebre Capele din Franta.

In 1669, Abatii din Detroit si din Cerceau au decis sa construiasca aceasta Capela intr-un stejar batran de 500 de ani. Mai tarziu, a fost adaugata o a doua Capela.

Acum, anumite parti ale copacului s-au uscat, iar coroana devine mai mica in fiecare an, pesemne anii isi spun cuvantul.

5. Copacul Pando

Copacul Pando din Utah face parte din colonia copacilor Quaking Aspen. Toti copacii din padure sunt identici, de par a fi clonati. De fapt, ei toti sunt parte a unui singur organism viu cu o enorma si incredibila radacina.

Pando inseamna in latina "imprastiat", "copacul" fiind compus din aproape 47.000 de alti copaci intinsi pe o suprafata de pamant de 107 acri. Se estimeaza ca ar cantari 6.600 de tone, devenind cel mai greu organism viu cunoscut. Varsta fiecarui copacel este de 130 de ani, iar varsta "copacului-mama" ar fi de 80.000 de ani.

4. Copacul Tule

Daca nu va este familiara aceasta denumire, atunci poate ca numele de Copacul Vietii face lumina.

Legendele locale spun ca poti scoate animalele, precum elefantul sau jaguarul, afara din trunchiul copacului (poate cu ajutorul imaginatiei).

De fapt, daca te uiti mai atent la formele si nodurile trunchiului Copacului Veitii vei observa mult mai multe fete cunoscute, de animale, mai mult sau mai putin infioratoare.

Il gasim in Mexic si are o inaltime de 58 metri si un diametru de 11,3 metri. Copacul este mandria mexicanilor.

In 1994, copacul "s-a imbolnavit" si parea ca este aproape de a muri. Dupa ce a fost chemat "doctorul de copaci" acesta a spus cu uimire ca acesta moare de sete. I-a facut imediat o prescriptie pe care scria: "Dati-i cat mai multa apa!". Dupa acest tratament, Copacul vietii si-a revenit spectaculos.

3. Copacul Banyan

Cine nu a auzit de copacul banian, poate il recunoaste daca spunem ca in acest tip de copac si-a construit Robinson Crusoe adapostul.

Radacinile sale exterioare seamana cu niste serpi in sezonul de imperechere.

Plantat in anul 288 i.H, el este cel mai batran copac plantat din lume.

2. Pinul Bristlecone

"Pinus longaeva", denumit si Methuselah, dupa personajul biblic ce a trait acum 969 de ani. Il regasim in Muntii Albi din California si se afla la 3.352 metri deasupra nivelului marii.

1. Baobabul

Baobabul sau Adansonia poate creste aproape 30 de metri inaltime si 11 metri suprafata a coroanei.

Trunchiurile baobabului sunt niste rezervoare imense de apa, putand retine si 120.000 de litri, reusind sa treaca prin conditii de seceta.

Copacul baobab este nativ din Madagascar. In sud-vestul Madagascarului, baobabul poate lua forme diferite de la sticle, lingurite sau de cranii.