– ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, care e legătura dintre faimos şi aromân?
Am simţit că este un titlu care incită şi care lansează din start o provocare. Mulţi aromâni au devenit faimoşi indiferent de ţara în care au trăit. În film este vorba despre un personaj care nu este faimos, dar este aromân. Faimos devine personajul pe parcursul filmului.
– Ai putea spune ”Toni Caramuşat sunt eu”?
Nu, Toni Caramuşat este personajul interpretat de mine. Dar aş putea spune că am multe dintre frământările pe care regizorul Toni Caramuşat şi mulţi alti regizori le au.
– Despre ce este vorba în film?
Despre căutare, despre cunoaştere şi nu în ultimul rând despre iubire. Este o dramă romantică ce descrie călătoria lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său. Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează. Dacă le va găsi şi cu ce preţ, puteţi afla mergând la cinema.
– Care sunt primele ”12 adevăruri incontestabile despre aromâni şi limba lor” şi care e al 13-lea?.
Primele 12 se găsesc foarte uşor pe Internet. Este o lucrare stiinţifică a unui academician. Am amintit acest titlu cu cele “12 adevăruri” în povestea noastră ca un omagiu în memoria doamnei academician Matilda Caragiu Marioţeanu, pe care am cunoscut-o şi cu care povesteam despre visul realizării unui film în aromână. A fost intriga necesară pentru cel de-al 13-lea adevăr. Ca să-l aflaţi este nevoie să vedeţi filmul în cinematografe. Este un adevăr universal al tuturor celor ce caută, speră şi iubesc.
– Armânamea, femeia pe care o caută Toni Caramuşat, este un personaj din mitologia aromână?
Personajul feminin Armânamea este o alegorie a filmului, ceva între mit şi realitate. Ea îi reprezintă în fond toţi aromânii, dând posibilitatea unei duble poveşti de iubire şi de căutare pentru Toni Caramuşat: una între el şi o femeie frumoasă, mitologică, iar cealaltă între el şi neamul lui.
– Unde au avut loc filmările?
Filmările au avut loc în patru ţări şi în peste 45 de locaţii. „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” s-a filmat în Statele Unite, la Los Angeles pe Walk of Fame, în Macedonia, Grecia şi România. La noi, filmările s-au desfăşurat în Constanţa, Bucureşti şi la Peştera Ponicova.
– Cât de greu a fost să torni un film în aromână, toţi actorii de pe platou ştiau aromâna?
Ştiţi cât de greu e să faci un film în perioadă de criză şi cu buget mic? E ca şi cum te-ar trimite cineva să aduci “lâna de aur”. Şi tu nu eşti un personaj mitologic, ci doar un biet om care vrea să viseze frumos pentru el si neamul lui. Restul, se învaţă.
– La ce fel de receptare te aştepţi? Faimă, bogăţie sau altceva?
Mă aştept ca oamenii să vibreze la povestea noastră. Reacţiile spectatorilor îmi confirmă acest lucru. Le mulţumesc şi pe această cale! Sunt deja cam 10.000 de oameni care s-au dus la cinema să vadă filmul!
– Consideri filmul un omagiu adus comunităţii aromâne?
Mi-am dorit ca filmul să fie o întâlnire a spiritului aromânesc cu publicul de cinema din România şi de oriunde. Şi-mi place să cred ca e o întâlnire aşteptată!
Mioara Tronaru