O companie de reasigurare elvețiană, Swiss Re, a întocmit un clasament cu cele mai mari aglomerări urbane de pe glob care sunt expuse dezastrelor.
Potrivit datelor companiei, „portretul robot” al zonei zonelor cele mai expuse este următorul: aglomerare mare de locuitori, situarea deasupra unei zone foarte active seismic sau pe coasta oceanului.
Citat de trei ori în acest clasament, Tokio este cea mai aglomerată suprafață urbană din lume, în care cei 37 de milioane de locuitori trăiesc în fiecare zi sub amenințarea producerii unui cutremur, unui tsunami, a musonilor sau a inundațiilor.
Cel mai mare oraș japonez este așezat exact deasupra Centurii de Foc, falia activă din Pacificul de Vest. Chiar dacă pare așezat într-o capcană a morții, locuitorii săi fiind expuși în proporție de 80% unui cutremur major, Tokyo este cel mai populat oraș al planetei.
Tokyo este de asemenea și punctul nodal al economiei japoneze, așa că orice dezastru s-ar produce ar afecta incomensurabil economia țării și suficient de mult pe cea mondială.
Marele Cutremur Kanto, produs în 1923 a devastat Tokyo și Yokohama, lasând în urmă nu mai puțin de 142.800 de victime, în condițiile în care aglomerarea urbană nu atinsese dimensiunile din zilele noastre.
Pe de altă parte, faptul că Tokyo este unul dintre cele mai bogate orașe din lume a permis construirea unei infrastructuri de calitate, care asigură că efectele unui cutremur vor fi minime.
Iată și restul TOP 10 cele mai amenințate orașe de pe planetă:
10. Teheran
9. Los Angeles
8. Shanghai
7. Kolkata (India)
6. Nagoya
5. Jakarta
4. Osaka-Kobe
3. Delta Pearl River, care include Hong Kong, Shenzhen, Dongguan, Macau și Guangzhou
2. Manila