Persoanele care consuma tutun în orice forma, activ, pasiv sau mestecat, prezinta de pâna la trei ori mai multe riscuri de a suferi un infarct, conform unui studiu publicat vineri în revista Lancet, transmite Reuters.
Studiul, la care au participat 27.000 de persoane din 52 de țari, a scos la iveala faptul ca orice forma de consum de tutun, inclusiv cel de narghilea, care este foarte popular în Orientul Mijlociu, afecteaza grav sanatatea.
Comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodata, fumatorii înraiți prezinta de trei ori mai multe riscuri de a face un infarct, în timp ce la fumatorii ocazionali, cei pasivi și cei care mesteca tutun riscul este dublu.
Studiul INTERHEART a fost condus de o echipa coordonata de profesorii Salim Yusuf și Koon Teo de la Universitatea McMaster, Ontario, Canada.
Cercetatorii au mai descoperit ca riscul de producere a unui infarct se diminueaza în timp, dupa ce persoana renunța la acest viciu, rata de diminuare depinzând de cât de afectat a fost organismul.
La cinci ani de la renunțarea la acest viciu, fumatorii ocazionali (mai puțin de zece țigari pe zi) nu mai prezintau nici un risc crescut de a fi victimele unui infarct.
În schimb, la 20 de ani de la renunțarea la consumul de țigari, fumatorii înraiți (mai mult de 20 de țigari pe zi) înca prezentau cu 22% mai multe riscuri de a face infarct fața de nefumatori.
Salim Yusuf crede ca, deoarece riscul de producere a unui infarct din cauza fumatului scade substanțial dupa renunțarea la acest obicei, eforturile organismelor de sanatate publica de promovare a renunțarii la fumat vor avea un mare impact în prevenirea infarcturilor.