Toate amprentele sunt diferite?
Se cunoaște faptul că ele se formează înainte de naștere și provin chiar din interiorul pielii. Amprentele nu se pot schimba niciodată, chiar dacă degetele sunt arse. Odată ce noul strat de piele se formează, amprentele își păstrează forma inițială. Acesta este un semn unic de identificare al tuturor persoanelor din lume, care nu dă greș niciodată. Chiar și gemenii siamezi au amprente diferite.
Fiecare dintre noi ne naștem cu un set unic de amprente, deși specialiștii nu știu nici acum cu exactitate la ce ne folosesc acestea. Unul dintre scopurile amprentelor este îmbunătățirea simțului tactil, dar oare din ce cauză fiecare are un set unic de amprente? Nimeni nu poate preciza cu exactitate la ceea ce folosesc amprentele, dar fiind unice, ele au ajutat poliția de-a lungul timpului pentru identificarea criminalilor.
De exemplu, primul birou de stocare a amprentelor a fost înființat la Londra în 1901 și primii criminali identificați ți arestați în urma amprentelor au fost frații Alfred și Albert Stratton, care au fost acuzați de crimă în 1905. Fiecare deget și amprenta digitală specifică are semnificația lui generală, însă dintre toate amprentele degetelor, cea a degetului mare este și cea mai importantă. Modalitatea în care amprentele sunt concepute presupune dispunerea unor riduri foarte fine în stratul de piele principal din vârful degetelor.
Amprentele prezintă trei tipuri de trăsături diferite: arcuite, circulare și spiralate. Tiparul amprentelor este codat sub suprafața pielii, iar forma acestuia nu poate fi distrusă de leziuni superficiale ale pielii.
Un alt fapt interesant despre amprente se referă la descoperirea efectuată asupra mumiilor. Chiar dacă mumiile au peste 3000 de ani vechime, specialiștii au descoperit că amprentele se află într-o stare perfectă. Probabil că unicitatea amprentelor oferă o nouă poartă spre dezlegarea misterului asupra organismului uman. Studiile și descoperirile viitorului, cu siguranță că vor scoate la lumină mai multe detalii despre tot ceea ce însemna a fi om.