Toamna bogata in titluri noi la Polirom

13 09. 2007, 14:59
Una dintre noutatile toamnei 2007 la Polirom o constituie lansarea colectiei "Istorii subterane", proiect coordonat de scriitorul si jurnalistul Stelian Tanase. Colectia aduce la lumina documente inedite. Volumele cuprind dosarele unor importante personalitati ale vietii politice si culturale


Una dintre noutatile toamnei 2007 la Polirom o constituie lansarea colectiei „Istorii subterane”, proiect coordonat de scriitorul si jurnalistul Stelian Tanase. Colectia aduce la lumina documente inedite. Volumele cuprind dosarele unor importante personalitati ale vietii politice si culturale romanesti din perioada interbelica si, in mod special, ale oamenilor care au jucat un rol central in dificila si controversata perioada de instaurare si consolidare a regimului comunist in Romania. Unele lucrari au in centru personalitati precum Nae Ionescu, Emil Bodnaras, Cristian Racovski, Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Nicolae Ceausescu s.a., altele abordeaza teme semnificative ale acestor perioade, cum ar fi avangarda romaneasca in arhivele secrete, Razboiul Civil din Spania etc. Primele trei volume reunite in colectie sint: Rakovski. Dosar secret, Avangarda romaneasca in arhivele secrete si Petru Groza in arhivele Securitatii.

Cel de-al cincilea volum din monumentala lucrare Traditia crestina a lui Jaroslav Pelikan va aparea pe piata tot in aceasta toamna. Epistole catre Lucilius. Volumul I (cartile I-X) (colectia „Plural. Clasic”) – lucrarea care incheie integrala filosofica senecana, initiata de Polirom in 1999 • Epifanie al Salaminei, Anchoratus (editie bilingva; colectia „Traditia crestina”) – o excelenta sinteza doctrinara a secolului al IV-lea • Giovanni Filoramo (coord.), Istoria religiilor. Vol. I: Religiile antice – o calatorie in timp prin diversele forme religioase care au caracterizat umanitatea, o lucrare monumentala, la alcatuirea careia si-au adus contributia numerosi specialisti din cadrul religiilor studiate • A.A. Vasiliev, Istoria Imperiului Bizantin (324-1453) – sinteza clasica, un volum care analizeaza fiecare perioada istorica a Imperiului Bizantin, oferind detalii cu privire la politica interna si cea externa, actiunile militare, situatia Bisericii, a invatamintului, literaturii si artei –, acestea sint doar citeva dintre cele mai importante volume care vor aparea pina la inceputul iernii la Polirom, in domeniul nonfiction.

In ceea ce priveste literatura romana, semnalam aparitia a trei noi volume in colectia „Ego. Proza”. La un an dupa debutul editorial cu texte critice, Costi Rogozanu debuteaza ca scriitor, cu un surprinzator volum de proza scurta: Fuck de cool. Tot in toamna, in colectia „Ego. Proza” va aparea si cea de-a doua carte postuma a lui Sorin Stoica, Aberatii de bun-simt. Prozatoarea Mariana Codrut revine la Polirom cu un nou roman: Nudul Dianei, o proza care, pe parcursul dezvoltarii ei, atinge diferite zone ale societatii si ale istoriei recente romanesti.

Tot din aceasta toamna, in oferta Polirom intra si doi dintre cei mai apreciati scriitori si publicisti ai momentului: Radu Cosasu, cu Supravietuirile 6. In jungla unui bloc de gheata, si Dumitru Tepeneag, cu volumul Capitalism de cumetrie. Ambele volume vor aparea in colectia „Ego-grafii”.

Oda la Voda, o carte-eveniment semnata de caricaturistul Ion Barbu, completeaza lista noutatilor din aceasta toamna de la Polirom. Volumul continua seria de autor dedicata actorilor politici de prim-plan ai Romaniei postceausiste. Ajuns cam pe la jumatatea mandatului, Presedintele Traian Basescu da seama in aceasta carte despre starea natiunii, dar mai ales despre starea sa. Se alatura efortului caricaturistului „o sama de cronicari”, care, de buna seama, chiar cunosc subiectul: Liviu Antonesei, Ioan Grosan, Petre Stoica, Marcel Tolcea, Serban Foarta, Radu Pavel Gheo, Zoe Petre, Robert Serban, Florin Tudose, s.a.

Peste 40 de noi titluri vor aparea in toamna aceasta in cele trei colectii dedicate traducerilor din literatura universala de la Polirom: „Biblioteca Polirom”, „Chic” si „Thriller”.

Dintre noutatile pe care le propune cititorilor BIBLIOTECA POLIROM, semnalam trei titluri care, in ultimele luni, au fost in atentia criticilor din intreaga lume: romanul favorit la editia de anul acesta a Premiului Booker (Ian McEwan, Pe plaja Chesil), cistigatorul editiei de anul trecut (Kiran Desai, Mostenitoarea tarimului pierdut) si cartea preferata de cititori, agenti literari si jurnalisti la aceeasi editie a prestigiosului premiu (Sarah Waters, Veghea). Trei traduceri care vin sa confirme faptul ca Polirom traduce cartile „la zi”.

Dintre cartile cu ecranizari ce vor intra in oferta „Bibliotecii Polirom” din aceasta toamna, amintim: Zoe Heller, Jurnalul unui scandal (roman ce sta la baza celui mai provocator film lansat anul acesta in Romania) si John OÂ’Brien, Leaving Las Vegas (ecranizare recompensata cu Premiul Oscar si Globul de Aur, ambele la sectiunea cel mai bun actor intr-un rol principal, acordat lui Nicholas Cage). Noi titluri semnate de autori consacrati – Miguel de Unamuno, Ceata (o noua traducere si, in acelasi timp, o reinterpretare a unui roman aparut cu multa vreme in urma la Editura Univers cu titlul Negura); Haruki Murakami, Salcia oarba, femeia adormita; Chuck Palahniuk, Monstrii invizibili; Irvine Welsh, Porno; Bret Easton Ellis, Glamorama; Amelie Nothomb, Jurnalul Rindunicii; John Cheever, Totul pare un paradis; George Orwell, Sa traiasca aspidistra! – vor aparea, de asemenea, in toamna aceasta la Polirom. Lor li se alatura o serie de autori tradusi in premiera in Romania: Uzodinma Iweala cu Fiarele n-au patrie (cel mai apreciat scriitor contemporan de origine nigeriana) sau Sasa Stanisic si cartea lui de debut, Cum repara soldatul gramofonul, „cel mai bun roman de limba germana al anului 2006” – Hessischer Rundfunk.

In aceasta toamna, alte patru noi titluri vor fi traduse in colectia CHIC: Lauren Henderson, Rochia neagra de latex, Marian Keyes, Sushi pentru incepatori, Dorothy Koomson, Fetita prietenei mele si Sue Margolis, Gucci Gucci Coo.

Next de Michael Crichton, carte-vedeta la editia de anul trecut a Tirgului International de Carte de la Frankfurt, este una dintre cele mai mari surprize pregatite in colectia THRILLER – romanele lui Crichton s-au vindut in peste 150.000.000 de exemplare si au fost traduse in treizeci si sase de limbi. Este singurul autor american care a reusit sa ocupe simultan locul intii in topuri cu un roman, un film si un serial TV.

Aproape jumatate din oferta Editurii Polirom din aceasta toamna este dedicata noutatilor din zona stiintelor socio-umane: stiinte politice (Constitutia Europei de J.H.H. Weiler; Introducere in comunicarea politica de Brian McNair; Reinventarea politicului de Vladimir Tismaneanu), relatii internationale (Relatii internationale de Joshua S. Goldstein si Jon C. Pevehouse), media (Istoria jurnalismului si a publicitatii in Romania de Marian Petcu) psihologie (Tulburarile de personalitate de Mircea Lazarescu si Aurel Nirestean) sau business (Secretele negocierii de Roger Dawson) – acestea sint doar citeva dintre noutatile toamnei academice la Polirom.

Cu peste 100 de titluri propuse spre publicare, in domenii care merg de la literatura universala, literatura romana, publicistica, stiinte socio-umane, limbi straine si carti practice, oferta Editurii Polirom din aceasta toamna este cu siguranta una care raspunde unui comportament de lectura cit mai variat.