Tiriac despre rezultatele gimnastelor
„Miracolele care se întîmpla în gimnastica de datoreaza antrenorilor, dar și felului în care noi am stucturat aceasta activitate, care de multe ori este criticata. Niciodata gimnastica nu a avut o substanța atît de valoroasa, atît la lotul de senioare, cît și la cel de junioare. Noi, saptamîna trecuta, am curațat tot ce era posibil la Campionatele Europene de la Amstedam, lasînd acasa jumatate din echipa. Mai mult, la junioare, daca e sa comparam nota din concursul individual compus cu cea de la senioare, vom observa ca prima este mai mare”, a declarat Țiriac.
Țiriac a precizat ca un merit deosebit în acest domeniu îl au antrenorii care formeaza, în etapa inițiala, sportivii. „Pentru aceste rezultate trebuie sa platești onoarea și fața de cei care dau juniorii. Daca lui Bitang și lui Belu trebuie sa le faci monument, în nici un caz nu trebuie sa îi uiți pe antrenorii de la Onești, Sibiu, Constanța, care dau materialul mai departe pentru a fi cizelat pentru eșantionul de sus. Cred ca acum gimnastica are o pauza la critici”, a spus Țiriac.
Președintele COR a menționat ca, din cauza bazei de selecție reduse, anul acesta este posibil ca România sa aiba cea mai mica delegație de sportivi din istoria Jocurilor Olimpice.
La actuala ediție a CE de gimnastica, România a obținut, în concursul senioarelor, patru medalii de aur - în concursul pe echipe, la sarituri prin Monica Roșu, bîrna și sol prin Catalina Ponor și doua medalii de argint – în concursul individual compus prin Dana Sofronie și la bîrna prin Alexandra Eremia. La junioare, Steliana Nistor a cîștigat, medalia de aur în concursul individual compus, punctajul final al acesteia fiind mai mare decît cel obținut de cîștigatoarea concursului de senioare, Alina Kozici, din Ucraina.
Țiriac despre lupta pentru titlu în Divizia A
Ion Țiriac a declarat ca, în postura sa de președinte al Comitelului Olimpic Român, trebuie sa susțina, în cursa pentru titlu în campionatul intern de fotbal, atît pe Steaua, cît și pe Dinamo.
„Eu sînt președintele Comitetului Olimpic Român, deci ar trebui sa susțin pe toata lumea. Am mîncat pîine la Dinamo atîția ani, nu pot sa ignor treaba asta. Pe de alta parte, Steaua este echipa cu care m-am mîndrit toata viața din punct de vedere internațional. Sînt convins ca amîndoua vor avea succese. Îmi pare rau de Rapid ca s-a dus atît de repede în jos”, a declarat Țiriac.
Referitor la victoria reprezentativei României cu scorul de 5-1 în fața Germaniei, Țiriac a apreciat jocul penetrant al „tricolorilor”. „Eu sînt unul dintre acei oameni, unu la un milion, care nu se pricep la fotbal. Nu pot sa-mi dau cu presupusul. Dupa cîte am vazut eu, acei copii au jucat deosebit de penetrant și de bine. Nemții erau la Berlin, undeva, nu aici”, a spus Țiriac.
Seria de turnee „Țiriac Trophy” debuteaza la București
Primul turneu de tenis masculin „Țiriac Trophy”, care face parte din „Circuitul Internațional al României”, va avea loc în perioada 4-9 mai, la Centrul Național de Tenis din București.
„Circuitul Internațional al României” cuprinde o serie de 17 turnee ITF futures pentru baieți (la București, Bacau, Iași, Pitești, Constanța, Focșani, Balș, Cîmpina, Brașov, Arad, Tîrgu Mureș, Cluj Napoca), un „challenger” la Timișoara și 12 turnee feminine, sub titulatura de „Nastase Trophy” (la București, Oradea, Constanța, Pitești, Brașov, Balș, Tîrgu Mureș, Iași, Timișoara, Aras, Cluj Napoca).
Toate turneele sînt doate cu premii în valoare de 10.000 de dolari. „Aceste turnee nu sînt Wimbledon, nici Rolland Garros, dar trebuie organizate decent, în niște limite normale. La nivelul acesta, unde tinerii au resurse materiale limitate, trebuie sa îi ajutam cît se poate de mult. Nu sîntem nici Germania, nici Franța și nici Spania din punct de vedere economic, dar sîntem o țara cu posibilitați enorme”, a spus președintele Comitetului Olimpic Român, Ion Țiriac.
 Fostul jucator de tenis a declarat ca, prin acest circuit, se ofera tinerilor jucatori români de tenis posibilitatea de a obține mai ușor puncte în clasamentele internaționale. „Prin aceste turnee mai mici raspundem întrebarii «cum sa facem ca jucatorul român sa nu mai alerge dupa un punct sau doua începînd de la Dubai și terminînd la Barcelona». Ele sînt turnee mici, dar pentru jucatorii români sînt vitale. Pe o suprafața de 600 km patrații, jucatorii români pot sa joace în fiecare saptamîna ca sa își cîștige acele puncte care le permit sa treaca la etapa superioara. Se pune întrebarea daca jucatori ca Sabau, Moraru, au ce sa caute aici. Raspunsul este «da», daca nu au ocazia sa joace în alta parte, la etajul superior”, a spus Țiriac.
Ion Țiriac considera ca un rol foarte important în dezvoltarea sporturilor îl au comunitație locale. „Comunitatea locala trebuie sa integreze aceste lucruri în parohia dumnealor, altfel nu avem nici o viziune pentru viitor. Cred ca este timpul ca Federația Româna de Tenis sa se structureze cum trebuie și sa înceapa de la cap la coada cu un campionat național la copii, la juniori. Cînd spui «național» îi dai oricarei competiții o alta valoare. Numai treapta cu treapta tenisul poate sa ajunga la o normalitate de selecție. Cînd o sa avem și noi ceea ce exista în țarile normale, 30 de jucatori în primii 200, atunci exista o șansa mult mai mare sa ai unul în primii 10 și sa se nasca excepția, nu individuala, unicat, ci prin selecție naturala, care provine din acest sistem competițional”, a declarat Țiriac.
Mediafax