Targul International de Carte Bucuresti – Bookarest 2004 si-a deschis portile la Galeriile Etaj 3/4 si in foaierul Teatrului National I.L.Caragiale din Capitala.
Manifestarea este organizata de Fundatia ARTEXPO in colaborare cu Asociatia Editorilor din Romania (AER), Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania (ASPRO), Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti – ArCuB cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si Primaria Municipiului Bucuresti.
La aceasta editie inedita, Bookarest 2004 va reuni, pe o suprafata de aproape 2.800 mp, in jur de 240 de expozanti. 38 sunt din strainatate.
Tîrgul este deschis între orele 10.00 și 19.00 în perioada 27-29 mai, în timp ce în 30 mai, accesul este permis pînă la ora 16.30, iar intrarea este libera. Exceptie face prima zi cand accesul va fi permis doar publicului specializat – scriitori, oameni de presa si manageri culturali.
Teatrul National / Salile Artexpo
Standul Humanitas: etajul III / sala II
â— Miercuri, 26 mai , ora 1400, Laptaria lui Enache
Sanda Nitescu, Steak de ton rosu sau fasole batuta?
Ghid insolit cu 33 de restaurante bucurestene
Participa: Sanda Nitescu, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu
â— Joi, 27 mai, ora 1400, punct lansare etaj III
Andrei Cornea, DE LA SCOALA DIN ATENA LA SCOALA DE LA PALTINIS. DESPRE UTOPII, REALITATI SI (NE)DEOSEBIREA DINTRE ELE
Participa: Sorin Vieru, Andrei Cornea, Vlad Russo
â— Vineri, 28 mai, ora 1400, punct lansare etaj III
BLAZOANELE ANATOMIEI FEMININE. POETI FRANCEZI AI RENASTERII IN TRADUCEREA LUI SERBAN FOARTA
Participa: Mircea Mihaies, Vlad Russo
â— Simbata, 29 mai, ora 1130, punct lansare etaj III
Alexandru Dragomir, CRASE BANALITATI METAFIZICE
Participa: Andrei Plesu, H.-R. Patapievici, Catalin Partenie, Gabriel Liiceanu
â— Simbata, 29 mai, ora 1300, punct lansare etaj III
H.-R. Patapievici, SCHIMBAREA SUBIECTULUI – O REVERIE (audiobook pe CD)
Participa: Ioana Parvulescu, H.-R. Patapievici, Gabriel Liiceanu
â— Simbata, 29 mai, ora 1500, punct lansare etaj III
Andrei Plesu, OBSCENITATEA PUBLICA
Participa: Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu
â— Duminica, 30 mai, ora 1200, punct lansare etaj III
Mario Vargas Llosa, PARADISUL DE DUPA COLT
Participa: Dan C. Mihailescu, Mariana Sipos, Horia Barna
Sanda Nitescu
Steak de ton rosu sau fasole batuta? Ghid insolit cu 33 de Restaurante bucurestene
„Am intrat in cartea Sandei Nitescu ca-ntr-un restaurant original, placut si intim. Am citit din ea asa cum se minca in timpuri mai destinse, in tihna, cu pofta si bucurie. Am auzit si o muzica discreta in carte, frinturi de conversatie, risete la o masa cu scriitori. Mi-a lasat un gust bunÂ…
In restaurantele Sandei Nitescu ai timp sa privesti in jur, sa visezi, sa evoci vechi circiumioare, sa dansezi, sa-ti amintesti cum iti gatea mama in copilarie, sa asculti povesti despre oameni si mincaruri. Esti in cautarea gustului vietii, a atmosferei, a aromelor Bucurestiului gastronomic.” Ioana Parvulescu
Andrei Cornea
DE LA SCOALA DIN ATENA LA SCOALA DE LA PALTINIS. DESPRE UTOPII, REALITATI SI (NE)DEOSEBIREA DINTRE ELE
Analizind conceptul de utopie, Andrei Cornea propune in locul opozitiei traditionale utopic/realist perechea de termeni contrari: topic/atopic. Cu ajutorul acestui binom conceptual, autorul formuleaza testul de auto-incluziune, pe baza caruia se poate decide in cazul oricarui ginditor in ce masura gindirea lui este atopica (utopica).
Acest principiu suna astfel: cind aderenta la un proiect social nu poate fi controlata sau este discutabila, ramine totusi sa ne asiguram de credibilitatea si onestitatea intelectuala a autorului sau. Iar daca un autor propune altora o lume mai buna sau mai autentica, sustragindu-se insa de la participarea la o astfel de lume, atunci acel ginditor nu poate fi credibil, chiar daca unii sau altii il considera „realist”.
BLAZOANELE ANATOMIEI FEMININE
POETI FRANCEZI AI RENASTERII IN TRADUCEREA LUI SERBAN FOARTA
Blazoanele anatomiei feminine este o culegere de poezii de draÂgoste scrise in prima jumatate a secolului al XVI-lea, ai caror autori au apartinut cu precadere paturii burgeze instarite a societatii franceze: functionari de vaza, diplomati, juristi, prelati, muzicieni sau profesori. Numai trei dintre ei au fost poeti in intelesul propriu-zis al cuvintului: Maurice Sceve, Mellin de Saint-Gelais si Clément Marot.
Una din poeziile lui CléÂment Marot, intitulata Blazonul pieptului frumos, o bagatela erotica inchinata cu indrazneala si rafinament sinilor femeii, a declansat o reactie in lant, multi dintre cunoscutii poetului simtind nevoia sa dea o replica. Rezultatul a fost un florilegiu uimitor de poezii al caror obiect nu era femeia sau iubirea, ci cite o parte a trupului femeii.
ALEXANDRU DRAGOMIR
CRASE BANALITATI METAFIZICE
Seria Eseisti romani
Prelegeri reconstruite de Gabriel Liiceanu si Catalin Partenie
Prefata de Gabriel Liiceanu
Postfata de Andrei Plesu
Alta ar fi fost soarta lui Alexandru Dragomir, si fara indoiala soarta filozofiei romanesti, daca, in 1943, pe cind era un stralucit doctorand al lui Heidegger, n-ar fi fost obligat sa se intoarca in Romania pentru a fi trimis pe front. In anii de tacere si claustrare de dupa razboi, stapin pe metoda fenomenologica deprinsa de la maestrul lui, Alexandru Dragomir nu si-a intrerupt sirul meditatiilor, pregatindu-se sa-si dea doctoratul cu Dumnezeu, dupa cum scrie el insusi intr-una din miile de note gasite dupa moartea lui din 2002.
Crase banalitati metafizice este primul volum din seria care urmeaza sa restituie culturii romane figura unuia dintre cei mai pregnanti si originali ginditori, rascumparind nesansa de a nu fi publicat in timpul vietii.
ANDREI PLESU
OBSCENITATEA PUBLICA
„Volumul de fata cuprinde o selectie din articolele pe care le-am publicat in anii 1996-2004 in Dilema, Dilema Veche, Plai cu boi si Jurnalul National. Am ales, de regula, texte care, chiar daca s-au nascut sub presiunea unor conjuncturi databile, au, din punctul meu de vedere, o oarecare valabilitate generica. Ele nu definesc doar situatii particulare, personaje ale momentului si «actualitati» gazetaresti, ci, deopotriva, atmosfera unei epoci care, desi pare legata strict de «Romania tranzitiei», reflecta, adesea, metehnele si pitorescul Romaniei eterneÂ… Nu vreau sa dau verdicte fatale. Sper, mai curind, ca efortul de a colecta si descrie simptome ale bolii va duce la un diagnostic corect si la un tratament adecvat.” ANDREI PLESU
H.-R. Patapievici
SCHIMBAREA SUBIECTULUI – O REVERIE (audiobook pe CD)
CD-ul SCHIMBAREA SUBIECTULUI – O REVERIE contine fragmente din volumul CERUL VAZUT PRIN LENTILA in lectura autorului.
„Imprejurarea ca tema schimbarii subiectului (Â…) a trecut neobservata mi se pare remarcabila. Ea ilustreaza, deopotriva cu ocultarea inevitabila a semnificatiilor de adincime in ultima epoca moderna, masura in care nu suntem constienti de lucrurile cele mai decisive (dupa cum se stie, simbolismul isi transmite mesajul indiferent de ignoranta noastra in ce-l priveste)”. H.-R. PATAPIEVICI
MARIO VARGAS LLOSA
Paradisul de dupa colt
Colectia Raftul Intii
Traducere din spaniola de Mariana Sipos a romanului publicat in 2003 de Llosa.
Unde ar fi de gasit Paradisul? Intr-o societate egalitara care trebuieÂ… edificata sau intr-un efort de intoarcere la valorile lumii primitive?
Doua vieti: Flora Tristan, care se da de ceasul mortii in lupta ei pentru drepturile femeii si muncitorilor, si Paul Gauguin, cel care isi descopera pasiunea pentru pictura si lasa balta existenta burgheza ca sa traiasca in Tahiti, unde cauta o lume inca necontaminata de conventiile occidentale.
In cel mai recent roman al sau, Paradisul de dupa colt, Mario Vargas Llosa ilustreaza prin doua cronici paralele, lumea utopiilor din secolul XIX relatind amanuntit aspiratia paradisiaca a celor doi eroi si decaderea lor, inevitabila cind o idee ajunge sa fie aplicata mecanic.
SANDA NITESCU acorda autografe pe volumul STEAK DE TON ROSU SAU FASOLE BATUTA? GHID INSOLIT CU 33 DE RESTAURANTE BUCURESTENE
â— Joi, 27 mai, ora 1430, standul Humanitas
ANDREI CORNEA acorda autografe pe volumul DE LA SCOALA DIN ATENA LA SCOALA DE LA PALTINIS. DESPRE UTOPII, REALITATI SI (NE)DEOSEBIREA DINTRE ELE
â— Vineri, 28 mai, ora 1600, standul Humanitas
ANDREI OISTEANU acorda autografe pe volumul IMAGINEA EVREULUI IN CULTURA ROMANA, editia a-II-a, revazuta si adaugita.
â— Simbata, 29 mai, ora 1330, standul Humanitas
H.-R. PATAPIEVICI acorda autografe pe cartile aparute la Humanitas
â— Simbata, 29 mai, ora 1530 , standul Humanitas
ANDREI PLESU acorda autografe pe volumul OBSCENITATEA PUBLICA
â— Duminica, 30 mai, ora 1400, standul Humanitas
MIRCEA CARTARESCU si GABRIEL LIICEANU acorda autografe pe cartile aparute la Humanitas
Editura Humanitas