Timișul este reprezentat în Parlament de necunoscuți
Parlamentarii? Sa ne mai scuteasca!
În general, aleșii fac ce-i taie pe fiecare capul prin Parlament. Momentele de evaluare a activitații lor sunt foarte rare și, de obicei, se lasa cu suparari mai mult sau mai puțin exteriorizate din partea evaluaților.
Un sondaj realizat de un partid politic și prezentat de BANAȚEANUL într-unul dintre numerele trecute a provocat o adevarata furtuna printre politicieni.
Cei care au suferit de sindromul nedreptațiților au lansat acuzații și insulte. De aceasta data, sondajul a fost realizat de o asociație profesionista.
Pa strada
La sfârșitul anului, Asociația Pro Democrația – Clubul Timișoara a dat publicitații un chestionar. Temele acestuia sunt evaluarea percepției pe care o au cetațenii vizavi de activitatea parlamentarilor de Timiș și consultarea lor în legatura cu oportunitatea modificarii actualului sistem electoral românesc. br>
În perioada 17-22 decembrie a anului trecut, timișorenii au dat pe strada verdictul lor asupra celor doua subiecte. Pro Democrația a mai anunțat ca parlamentarii vor fi supuși unei evaluari similare în fiecare an de mandat.
Iluștrii necunoscuți
În proporție de 60%, timișorenii spun ca habar nu au de activitatea celor pe care i-au expediat în Parlament. Doar 6% le dau calificativul „foarte bine”, alți 9% zic „bine”, iar 12% le dau calificativ „de trecere”: „satisfacator”. O parere foarte proasta despre activitatea aleșilor au 8% dintre timișoreni, în timp ce 5% spun ca e proasta. br>
Aleșii timișeni vor mai avea o runda de emoții, pentru ca, la începutul acestui an, Asociația Pro Democrația va da publicitații rezultate detaliate, pentru fiecare parlamentar în parte. Sursele noastre, care au apucat sa arunce o ochiada peste datele colectate, sunt de parere ca nimeni nu are motive de mândrie.
Jos cu lista
În proporție majoritara de 80%, timișorenii se pronunța împotriva obiceiului împamântenit la români, de a vota parlamentari „la kilogram”, adica pe liste de partid. La întrebarea: „Credeți ca actualul sistem electoral (în care se voteaza pe liste de partid) asigura responsabilizarea parlamentarului fața de cetațean?” au raspuns pozitiv doar 13% dintre chestionați, iar 7% nu știu deloc despre ce este vorba. 65% vor sa voteze persoane, nu liste, 24% vor și una, și alta. br>
Curentul pro-liste bate slab pe la Timișoara, de vreme ce doar 2% dintre locuitori se declara atrași de el. Ca urmare, 85% dintre timișoreni și-ar da semnatura pentru modificarea legislației electorale.
Verdictul Pro Democrației
Concluziile asociației nu sunt deloc încurajatoare, pentru parlamentari și alegatori, în același timp. Cetațenii nu prea cunosc activitatea reprezentanților lor în legislativul țarii; ei au un interes scazut fața de utilizarea instrumentelor de comunicare pe care le ofera sistemul democratic în relația cu aleșii; percepția cetațenilor asupra vieții politice din România este degradata.
Nici macar nu îi cunosc
În paralel cu demersul Pro Democrației, „DeWest L-eKtronic – eNewsletter de informare” a realizat un sondaj în rândul cititorilor sai. Tema este aceeași: aprecierea activitații parlamentarilor timișeni, la împlinirea unui an de mandat. br>
Rezultatele sunt elocvente: „Nici macar nu îi cunosc” – 43,9%; „Sa ne mai scuteasca!” – 22,8%; „Nu au facut cine știe ce” – 20,2%; „Sunt cei mai tari din țara!” – 9,6%; „Sunt mulțumit de activitatea lor” – 3,5%.
Adriana Andronescu
[Banateanul]