“There Is No Evil”, de Mohammad Rasoulof, despre sistemul opresiv iranian, lansat pe 14 mai
“There Is No Evil”, filmul recompensat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 2020, regizat de Mohammad Rasoulof, va fi lansat în cinematografe pe 14 mai, de Kino Lorber Studios, iar trailerul este deja disponibil online.
Filmul este unul puternic emoțional, iar povestea este pe cât de simplă, pe atât de complicat de digerat – patru bărbați care sunt puși, fiecare, în fața unei decizii de neimaginat, dar totuși ușoară în aparență, aceea de a urma sau nu ordinele de aplicare a pedepsei cu moartea asupra altora. Ideea este că orice decizie ar lua îi va distruge, le va destrăma relațiile și, în cele din urmă, viețile. Cele patru povești umane oferă perspective despre temele cruciale ale moralității și ale dificultății pedepsei cu moartea sub un regim opresiv, scrie IndieWire.
În trecut, Mohammad Rasoulof a fost trimis la închisoare alături de prietenul său regizorul Jafar Panahi, iar autoritățile iraniene au încercat să emită un ordin de restricție conform căruia, timp de 20 de ani, cineastul să nu mai aibă voie să realizeze filme. De altfel, “There Is No Evil” este cel de-al șaselea film al său, însă niciunul dintre ele nu este permis difuzării în Iran. Anul trecut, din cauza interdicției emise de Guvernul iranian, Rasoulouf nici nu a putut fi prezent la gala Festivalului de Film de la Berlin.
Mohammad Rasoulof: “Satisfacția rezistenței în fața unui regim despotic poate fi mai mare decât prețul ce trebuie plătit”
Într-un interviu pentru IndieWire, regizorul a mărturisit că “satisfacția pe care o ai atunci când reziști unui regim opresiv și despotic poate fi mai mare decât prețul pe care trebuie să-l plătești”. Potrivit unei analize IndieWire, filmul este unul care te face să te întrebi tu ce ai face dacă ai fi pus vreodată în situația oricăruia dintre cei patru bărbați din poveste. Producția trece de la thriller la romantism, include și elemente de dramă de familie pentru ca mai apoi să aducă toate componentele împreună pentru un final deschis, într-un ton nesigur.
CITEȘTE ȘI: Netflix a cumpărat cel mai scump film din istoria târgului din cadrul Berlinalei
Filmul lui Radu Jude „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” a primit Ursul de Aur la Berlin
Foto:Kino Lorber Studios