Testul Babes Papanicolau, necesar sanatatii tale
Cele care au facut macar o data testul Papanicolau stiu despre ce este vorba, insa sunt femei care, poate din lipsa de timp, nu au apucat sa se informeze in ce consta. Nu este costisitor, nu este dureros dar este foarte necesar mai ales dupa varsta de 40 de ani.
Un medic ginecolog, inainte sa iti prescrie anticonceptionalele potrivite, este bine sa te trimita si la un astfel de examen. Din acest test reies o multime de alte informatii despre sanatatea organelor tale genitale, care ajuta la o prescriere de pastile corecta.
In ce consta testul Papanicolau
Testul Babes Papanicolau consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cervix). Se foloseste pentru a detecta celulele cervicale anormale (atipice) sau pentru a descoperi unele semne de infectie in aceasta zona.
Cine trebuie sa il faca
Oricare femeie ce are o viata sexuala activa. Atunci cand simti ca ceva nu este in regula si medicul iti recomanda testul, atunci este necesar. Este indicat femeilor care doresc sa faca copii, dar si acelora care au peste 40 de ani pentru a prevenii anumite imbolnaviri. Ceea ce medicul ginecolog nu iti poate spune, acest test iti vine in ajutor. Cand este vorba de sanatatea ta si iti doresti sa afli mai multe in detaliu, nu-l ocoli.
Cum se procedeaza
Nu este dureros. Nu se fac injectii sau alte interventii de temut. Tot ce vei face va fi sa te asezi pe acea masa de ginecologie, iar doctorul iti va recolta de pe suprafata orificiului colului uterin cu ajutorul unei spatule, probe pentru analize.
Rezultatul nu se da pe loc, deoarece este necesara ducerea probelor in laborator si verificarea lor de catre specialistii citologi. Recoltarea probei nu dureaza mult.
Ce arata testul
Multe teste Babes Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii virale ( ex. HPV – papilomavirusul uman – este un virus ce se transmite pe cale sexuala) sau alte tipuri de infectie precum cele determinate de bacterii, fungi sau protozoare (trichomonas, candidoza). Cea mai frecventa cauza este infectia cu HPV. Si modificarile naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofica) aparute la menopauza pot da un test Papanicolau anormal. Modificarile celulare revin la normal in mod spontan sau in urma tratarii si vindecarii. Daca nu se trateaza la timp anumite modificari ale celulelor cervicale, pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.
Ce influenteaza rezultatul testului
In primul rand, poate fi influentat de menstra dar si de infectiile vaginale. Daca ai facut spalaturi vaginale in ultimile 48 de ore, daca ai folosit spray-uri, creme, ovule, spermicide, tampoane vaginale sau chiar si numarul insuficient de celule recoltate, toate pot influenta rezultatul testului Papanicolau.
Indicat este ca femeia ce isi programeaza acest tip de test sa nu foloseasca ce am spus ca influenteaza rezultatul. In cazul tampoanelor vaginale timp de 24 de ore inainte sa nu le mai folosesti (foloseste-le pe cele externe). Pentru o mai mare precizie a rezultatului, incearca sa nu ai contacte sexuale.
Dupa recolatarea acestor probe este posibil sa simti un disconfort local sau sa vezi cateva picaturi de sange pe lenjerie. Acest lucru nu trebuie sa te sperie decat daca sangerarea este abundenta, ai crampe severe sau dureri.
Factori de risc
– Fumatul sau slabirea sistemului imunitar pot sa creasca riscul aparitiei a modificarilor cervicale;
– Contactul sexual neprotejat;
– Contactul sexual cu mai multi parteneri in timp;
– Secretia vaginala anormala (modificari in ce priveste cantitatea, culoarea, mirosul, vascozitatea);
– Dureri, arsuri, mancarime in timpul urinarii si care dureaza mai mult de 24 de ore;
– Durere in timpul actului sexual;
– Durere in zona pelvina sau abdominala;
– Bubite, umflaturi, basicute, negi, roseata pe/sau in jurul organelor genitale;
– Sangerare vaginala anormala (ciclul menstrual mai lung decat cel obisnuit);
– Sangerare in momentul in care ceva vine in contact cu colul uterin (contact sexual, diafragma);
– Secretie vaginala anormala ce are continut de mucus si urme de sange.
Unde se face testul
Testul Babes Papanicolau il faci in clinici medicale, in spitale. Cel mai bine mergi la medicul tau de familie care iti va da o trimitere.
Daca ai fost diagnosticata cu un tip de HPV cu risc crescut, poate fi nevoie de efectuarea si a altor teste Babes Papanicolau (sau chiar si alte teste) pentru continuarea evaluarii.
Exista 5 stadii de la gravitate mica (stadiul I) la mare (stadiul V). Numerotarea se poate face si de la 0 la IV. Stadiile I si II sunt normale, stadiul III trage un semnal de alarma, nu este cancer, aici se descrie prezenta unor celule anormale, care apar si in infectiile vaginale si ale colului sau inflamatia organelor genitale interne. In acest stadiu sunt necesare investigatii suplimentare. Stadiul IV si V releva prezenta celulelor canceroase.
Medicii recomanda ca testul Babes Papanicolau sa fie efectuat la un interval de 1 – 3 ani (daca nu la 6 luni), sau la interval de 3 ani de la inceperea vietii sexuale.