Testarea aerului expirat cu ajutorul unui dispozitiv cu senzori dezvoltat de o echipa de cercetatori americani poate depista cancerul pulmonar cu o acuratețe medie, potrivit unui studiu aparut în revista Thorax și preluat de Reuters.
Dispozitivul de testare conține 36 de puncte impregnate cu compuși chimici sensibili care funcționeaza prin analizarea tiparelor compușilor organici volatili din aerul expirat.
Aceste puncte își schimba culoarea atunci când sunt expuse la anumite substanțe chimice.
Obiectivul studiului a fost evaluarea acurateței acestui test.
La studiu au participat 49 de pacienți bolnavi de cancer pulmonar cu celule non-mici (cea mai frecventa forma a maladiei), 73 de pacienți cu alte afecțiuni pulmonare non-maligne și 21 de persoane sanatoase.
Cercetatorii au reușit sa puna la punct niște tipare de prezicere a cancerului cu ajutorul carora au depistat 73% dintre bolnavii de cancer. Totuși, testul a indicat în mod incorect ca fiind cancer ceea ce în realitate era o boala non-maligna.
Cercetatorii de la Clinica din Cleveland, Ohio, autorii studiului, au indicat ca mai sunt necesare alte teste pentru a optimiza dispozitivul și a crește gradul de acuratețe al acestuia.