Test: Afla a cata persoana ai fost pe planeta cand te-ai nascut
In 2011, populatia lumii va atinge pragul de 7 miliarde de oameni. Dupa ce natalitatea a crescut greoi, in lume, numarul oamenilor aproape s-a dublat in ultimii 50 de ani.
BBC a realizat un site unde pune la dispozitia utilizatorilor un test prin care poti afla a cata persoana ai fost de pe planeta, in momentul nasterii tale.
Mai mult, site-ul celor de la BBC iti prezinta si numarul populatiei din Romania, undeva la 21.467.803 de oameni, din care se inregistreaza 25 de nasteri pe ora si 29 de decese. In tara noastra se mai adauga si 2 emigranti pe zi.
In Romania, speranta de viata in cazul femeilor este de 73,2 ani, iar in cazul barbatilor de 69,9 ani, se mai arata pe site-ul celor de la BBC.
Tara cu natalitatea maxim crescuta este Quatarul, unde au loc 514 nasteri pe zi, iar tara cu cele mai multe decese inregistrate este Moldova: 106 morti pe zi.
Japonia este tara unde speranta de viata este de 82,7 ani, iar Republica Centrala Africana are o speranta de viata de 45,9 ani.
Pe site-ul celor de la BBC se mai arata ca, in Romania, natalitatea se afla „intr-o cerstere incetinita”. Femeile au maxim doi copii. Acest lucru conduce la marirea numarului oamenilor in varsta ce sunt sustinuti de forta muncitoare. Se estimeaza ca, in 2050, vor fi doar 2,2 persoane apte de munca ce vor ajunge sa sustina batranii de 65 de ani sau mai mult. In Europa, acest lucru va ajunge la 2.
Se mai estimeaza ca se consuma de doua ori mai multe resurse decat se facea in trecut. Natiunile Unite spun ca daca se va continua acest trend ascendent, pana in 2030 vom avea nevoie de doua planete precum Terra pentru a fi sustinuti.
La mijlocul secolului, populatia urbana a lumii a fost egala cu populatia globala in anul 2004. In anul 1.500, pe glob erau 500 de milioane de locuitori.