Tenorul Corneliu Murgu, fostul director general al Operei Naţionale Române din Timişoara, a murit la vârsta de 73 de ani, marți, când instituția a marcat 74 de ani de la primul spectacol ei spectacol, „Aida”, de Giuseppe Verdi.
Corneliu Murgu a condus 19 ani Opera din Timişoara (2000 – 2019) și cariera sa artistică a cunoscut o traiectorie spectaculoasă, pe cinci continente, de la Staatsoper din Viena la Tokyo, de la Munchen la Metropolitan din New York, de la Covent Garden din Londra la Johannesbourg și de la Paris la Melbourne, potrivit unui comunicat al instituției.
Și-a continuat studiile de specialitate începute în țară la una dintre cele mai înalte școli de canto – Conservatorul din Florența, perfecționându-se cu Marcello del Monaco, fratele marelui tenor Mario del Monaco. Rezultatul acestor instruiri de excepție s-a concretizat prin obținerea unor importante premii pentru interpretare vocală la Vercelli (1977) și la Treviso (1978), dar mai ales prin contracte cu cele mai renumite opere italiene: Roma, „La Fenice”, „Terme di Caracalla”, „Giuseppe Verdi” din Trieste, Arena din Verona ș.m.a.
Calitatea vocală excepțională l-a recomandat pentru rolurile repertorului spinto cum ar fi: Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio și Otello.
După debutul excepțional în rolul Riccardo din „Bal mascat” de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în Statele Unite ale Americii, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Un alt moment important al carierei sale îl reprezintă debutul de la Covent Garden în rolul Calaf din „Turnadot” de G. Puccini.
Fiind considerat unul dintre cei mai apreciați interpreți contemporani ai rolului Otello din opera omonimă a lui G. Verdi, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma (Italia) în anul 1987.
Apreciat pentru activitatea sa artistică extraordinar de bogată a fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios, în rang de „Cavaler” de președintele României, dar și cu Crucea de Onoare pentru Artă și Știință – Gradul I acordată de președintele Austriei.
Foto: Facebook/ Opera Națională din Timișoara