Tendinţe de călătorie în 2017: destinaţiile care atrag tot mai mulţi români
Călătoriile interne, mai nou cu avionul
Românii sunt tot mai interesaţi să călătorească în România cu avionul şi, astfel, să economisească bani dar, mai ales, timp, reducând orele de călătorie cu trenul sau cu maşina la o oră cu avionul. Zborurile interne au înregistrat cea mai mare creştere în căutări (+664%), fiind pe prima poziţie în topul destinaţiilor către care românii au ales să călătorească cel mai mult în 2016. Cererile de zbor au fost făcute în mod constant pentru principalele aeroporturi din ţară, din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, acest lucru fiind posibil în principal datorită numeroaselor oferte de zbor pe care operatorii low-cost le pun la dispoziţie începând din 2016.
„Interesul faţă de turismul intern a crescut semnificativ în 2016. Unul dintre principalii factori care au contribuit şi continuă să contribuie la această tendinţă este pătrunderea operatorilor low-cost pe rutele domestice, cu oferte de zbor la preţuri mult mai reduse faţă de cheltuielile implicite ale unei călătorii cu mijloace de transport în comun sau personale“, a declarat Mircea Giurcă, Marketing Manager momondo România.
Mai aproape de mare şi de casă
Grecia nu este o destinaţie nouă în topul preferinţelor românilor, însă este destinaţia europeană cu cea mai mare creştere în căutările acestora (+202%) în 2016 faţă de anul precedent. O explicaţie ar putea fi stabilitatea politică după evenimentele din 2015 (referendum privind programul de austeritate economică), precum şi o uşoară scădere a preţurilor. Atena este principala destinaţie preferată de români, căutările pe site-ul momondo.ro înregistrând o creştere de 231% în 2016, comparativ cu anul precedent.
Continuând pe ţărmurile Mării Meditaraneene, românii au căutat în 2016 numeroase oferte de zbor către Cipru, cu 105% mai mult decât în 2015. „Un factor determinant în acest sens poate fi instabilitatea din Turcia, care a cauzat reorientarea cererii către Cipru”, a adăugat Mircea Giurcă.
Împărtăşind din elementele cheie precum ieşirea la mare şi proximitatea, Croaţia completează topul destinaţiilor în creştere, cu +152% în căutări anul trecut comparativ cu 2015. Interesul crescut al românilor pentru Croaţia se datorează în principal destinaţiei Dubrovnik, o nouă alternativă la litoralul bulgăresc.
Familiaritate şi origini latine
Creşteri seminificative în căutările românilor sunt întâlnite, de asemenea, în cazul ţărilor latine Portugalia şi Italia, care rămân pe poziţii de top în destinaţiile preferate de conaţionali, cu +90% şi, respectiv, +70% în 2016 faţă de 2015.
„Destinaţiile şi, totodată, culturile latine s-au bucurat dintotdeauna de aprecierea românilor, ele fiind o alternativă de călătorie avantajoasă, accesibilă ca preţ şi ca experienţă culturală. Suntem familiari cu obiceiurile, bucătăria, muzica sau limbile latine. Dincolo de acestea, un interes mai mare în 2016 pentru Portugalia, şi pentru Lisabona în special (+109% în căutări), poate fi legat în egală măsură de ofertele de călătorie puse la dispoziţie de operatorii low-cost”, a spus Mircea Giurcă.
Spania este, de asemenea, o destinaţie care se află în continuare în preferinţele călătorilor români şi, mai mult, ale echipelor sportive româneşti pentru cantonamente. La fel ca Italia, Spania este pentru români una dintre principalele destinaţii de călătorie în interes de serviciu sau pentru vacanţe. Destinaţia care a înregistrat cea mai mare creştere în căutări este Tenerife (+89%).
Deplasări în Europa vecină
Interesul românilor de a călători către Germania a scăzut cu 21% în 2016 faţă de 2015, perioadă în care Germania a fost ţinta atacurilor teroriste. Cu toate acestea, căutările de zbor către Berlin au fost cu +214% mai multe anul trecut decât în 2015, ceea ce menţine Germania în topul preferinţelor românilor.
La graniţa de Est a Germaniei şi în topul destinaţiilor celor mai căutate de către călătorii români se poziţionează Polonia. Cu o creştere de +43% în căutări în 2016, Polonia rămâne una dintre principalele ţări aflate la o aruncătură de băţ de România de care tot mai mulţi români sunt interesaţi să îi treacă pragul şi să o descopere. În acelaşi plan al creşterilor semnificative în 2016 se află şi Ungaria, având cu +204% mai multe căutări faţă de 2015.
Deconectare şi răsfăţ într-un cadru exotic
Mulţi români şi-au pregătit bagajele pentru vacanţe de care să se bucure departe de casă. Comparativ cu 2015, interesul călătorilor români pentru destinaţiile exotice din Asia şi Africa a crescut semnificativ anul trecut. Cea mai mare creştere în 2016 a fost pentru Seychelles (+210%). Pe a doua poziţie în topul preferinţelor, la o distanţă de doar câteva procente, se află Tanzania şi Indonezia, în creştere cu +142%, respectiv +139% în 2016. De asemenea, căutările mai multor români s-au îndreptat anul trecut şi către Maldive şi Maroc, cu +82% şi +44% mai multe faţă de anul 2015.
Mai multe cereri pentru Islanda şi Rusia
Lăsând în urmă pălăria şi ochelarii de soare, numeroşi români au fost atraşi anul trecut de tărâmul de gheaţă, Islanda, şi de Rusia. Cu o creştere de +116% în căutări în 2016 faţă de un an înainte, Islanda este o destinaţie din ce în ce mai populară în rândul conaţionalilor. Faţă de 2015, Rusia a înregistrat, la rândul ei, o cerere mai mare din partea românilor anul trecut, de +89%. Cele mai multe căutări efectuate au fost pentru marile oraşe-port, Moscova şi Saint Petersburg.
Turcia şi Egipt, mai puţin tentante
De partea cealaltă a baricadei, cu cele mai mari scăderi în preferinţele românilor sunt Turcia şi Egipt. Căutările către Turcia au înregistrat o scădere semnificativă în 2016 faţă de 2015 iar aceste rezultate pot veni pe fondul tensiunilor deja existente la nivel social şi al instabilităţii politice din iulie 2016. Specialiştii au observat, astfel, faptul că românii evită să călătorească în zone cu ameninţări teroriste, aşa cum este şi cazul Egiptului, pentru care s-au înregistrat mai puţine căutări în 2016 comparativ cu 2015.