Anul 2002 ar putea aduce noi variante de viruși informatici, din ce în ce mai greu de combatut și ale caror efecte s-ar putea extinde și în domeniul telefoniei mobile, avertizeaza o serie de specialiști în securitatea tehnologiei informației, citați de Reuters.
Și asta în condițiile în care aceiași experți considera ca anul 2001 a fost cel mai prolific pentru virușii informatici, cu o intensificare semnificativa a fenomenului în luna decembrie.
Cu toate acestea, utilizatorii computerelor se pot aștepta la și mai mulți viruși, considera Vincent Weafer, director al firmei de securitate Symantec Corp. Creatorii de viruși vor prefera, în continuare, sa pacaleasca oamenii cu fișiere atașate unor mesaje de poșta electronica și care promit fotografii surpriza.
Alți creatori raspîndesc virușii prin fișiere atașate care, aparent, ghideaza destinatarii sa participe la un sondaj de opinie despre evenimentele din Afganistan. O alta varianta sînt așa-zisele actualizari ale unor aplicații software anti-virus.
Touși, cele mai periculoase virusuri nu au fost distribuite prin e-mail. „Code Red”, spre exemplu, considerat cel mai grav virus al anului, a infectat 300.000 de computere și a provocat pagube în valoare de circa 2,6 miliarde de dolari exploatînd o vulnerabilitate a serverelor pe care era instalat programul Internet Information Server Web, dezvoltat de Microsoft Corp.
Cea mai populara strategie de raspîndire a virușilor în anul 2002 va fi, în opinia celor mai mulți specialiști, ghidarea utilizatorilor catre pagini de Web infectate. „E foarte simplu. Nu trebuie sa faci dublu-clic cu mouse-ul pe nimic pentru ca nu exista nici un fișier atașat”, a aratat Vincent Gullotto, director de cercetare al firmei Network Associates Inc.
Un alt avertisment al specialiștilor se refera la riscul ca virușii sa înceapa sa afecteze și telefoanele mobile. „Urmatorul val de atacuri nu va veni pe calea computerelor personale, ci din partea virușilor de telefonie mobila”, considera George Samenuk, director executiv al Network Associates, care a precizat ca mai puțin de cinci procente din telefoanele mobile utilizate în întreaga lume sînt echipate cu un software anti-virus.
La începutul lunii decembrie, institutul californian Computer Economics estima la 12,3 miliarde de dolari cheltuielile efectuate în acest an de catre companiile afectate de viruși. Dupa „Code Red”, urmatorul virus extrem de costisitor a fost „SirCam”, care a produs pagube de un miliard de dolari.
Sursa: Mediafax