Taximetriștii vor mãrșãlui pe strãzile Capitalei pentru autorizatii

Apropo.ro / 01.10.2007, 09:21
Taximetriștii vor mãrșãlui pe strãzile Capitalei pentru autorizatii
Taximetristii vor iesi în strada, luni, cerând Primariei Capitalei sa le acorde autorizatia în nume propriu si sa nu mai permita firmelor sa exercite presiuni asupra taximetristilor care si-au cumparat masini si lucreaza pentru societatile din domeniu. La sfârsitul saptamânii trecute,

Taximetristii vor iesi în strada, luni, cerând Primariei Capitalei sa le acorde autorizatia în nume propriu si sa nu mai permita firmelor sa exercite presiuni asupra taximetristilor care si-au cumparat masini si lucreaza pentru societatile din domeniu.

La sfârsitul saptamânii trecute, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Soferilor din România, Victor Stan, declara, într-o conferinta de presa, ca în 1 octombrie vor iesi în strada aproximativ 500 de soferi, care cer municipalitatii sa respecte Legea 265/2007, cu privire la noile autorizatii de taxi. „Cerem suspendarea efectelor listei cu autorizatiile pâna la aparitia normelor metodologice”, a declarat Stan.

Cei care au luptat pentru a-si obtine autorizatie de independent sunt „marginalizati si timorati” prin depuneri de plângeri penale pentru „abuz de încredere si lipsa comezilor prin dispecerat”, pentru ca nu si-au vândut masinile catre firme. „Soferii sunt convocati la asa zisele comisii de disciplina pentru desfacerea contractelor de munca, cu mentiunea ca au lipsit nejustificat de la firma. În conditiile în care firmele nu sunt proprietarele masinilor, iar autorizatiile sunt obtinute pe masinile închiriate, se încearca preschimbarea autorizatiilor pâna la aparitia normelor metodologice”, a precizat Stan.

Soferii se mai plâng si de faptul ca sumele platite catre firme sunt nejustificat de mari si angajatii nu primesc chitanta pentru bani predati, între 700 si 1.500 de lei lunar, plus TVA.

Stan a mai spus ca peste 800 de persoane au fost „pacalite” sa-si dea masinile catre firme, în baza unui contract de vânzare-cumparare „perfect valabil”, în care era trecuta o suma derizorie de 500-1.000 de euro, dar acest act este fictiv. „Oamenii nu au primit niciun ban, dar au fost nevoiti sa faca acest lucru, pentru ca au fost amenintati de firme ca vor fi dati afara si au credite la banci de când si-au cumparat masinle”, a subliniat acesta.