Taxa fast-food provoaca tensiuni
Taxa fast-food genereaza nemultumiri atat in randul populatiei
cat si in randul sindicatelor si patronatului.
In cazul in care va fi adoptata, Romania va deveni una dintre
putinele tari din Europa in care functioneaza un astfel sistem de
taxare. Franta a incarcat sa implementeze acest proiect in 2008,
dar a fost nevoita sa renunte dupa ce s-a constatat ca nu duce la
rezultatele dorite.
Se pare ca initiativa Ministerului Sanatatii este aceea de a
combate obezitatea in Romania dupa s-a constatat ca unul din doi
romani este supraponderal.
O alta problema pe care Ministerul a sesizat-o a fost accea a
ritmului de crestere al obezitatii in randul copiilor. Daca in
prezent avem un procent de 3,5 % al copiilor cu probleme de
greutate, se estimeaza ca in patru ani numarul acestora se va
dubla.
Oamenii de afaceri nu contesta aceaste cifre. Dar ei apreciaza
ca situatia nu se va schimba doar prin impunerea unei noi
„contributii”, pe langa cele 300 de taxe deja existente. Ei acuza,
de asemenea, Ministerul Sanatatii ca a pregatit acest proiect fara
a consulta patronatul si sindicatele si, mai ales, fara a preciza
ce produse vor intra sub incidenta taxei.
„Romanii mananca prost pentru ca sunt saraci”, explica Dragos
Frumosu, presedinte al sindicatului industriei alimentare. In
opinia lui, taxarea hamburgerilor, a chipsurilor sau a produselor
de patiserie nu face decat sa determine oamenii sa se indrepte
catre alte produse ieftine.
„Orice masura restrictiva poate avea un efect contrar daca nu
este insotita de o campanie de educatie. Este ca fructul interzis”,
a declarat pentru AFP directorul Institutului de cercetari
alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.