TAUFIC – ”Femeile sînt cele mai ambiţioase”
– Ce le faci concurentelor din emisiunea Oanei Cuzino?
Prima dată, am vrut să le sperii ca să înţeleagă că nu e uşor. Apoi, le-am luat treptat. Le-am dat un program cardio şi apoi am început cu antrenamentele de forţă. Eu citesc oamenii, apoi observ cît de repede li se blochează muşchii şi apoi mă mulez pe elevul pe care trebuie să-l antrenez. Desigur, pe orice începător îl întreb dacă a mai făcut sport, dacă are probleme la coloană, dacă are probleme cu articulaţiile. Eventual, îl trimit să-şi facă analize de sînge, dacă văd că e ceva în neregulă. Oricum, nu-mi plac oamenii care dorm şi încerc să-i trezesc!
– Cum sînt doamnele care au venit să slăbească la ”Ce se întîmplă, doctore”?
În primul rînd, e mai uşor de lucrat cu femeile, pentru că au o rezistenţă crescută la durere. În al doilea rînd, sînt mai ambiţioase decît bărbaţii. Pe lîngă ele, acum am 20 de clienţi de diferite naţionalităţi. Mi-aş lua mai mulţi, dar nu am timp. Ei bine, româncele sînt cele mai ambiţioase.
– Cum ţi-ai cîştigat faima?
Prin ceea ce fac. Pentru mine nu e cale de mijloc. Dacă mi-ar oferi un client toţi banii din lume, dar fără şanse să aibă rezultate fizice, l-aş refuza. Eu nu accept să nu am rezultate. Acum, sînt mulţumit de fiecare elev de-al meu.
– Pentru un începător, după cîtă vreme se văd rezultatele?
Depinde de vîrstă. Printre cele care participă la concursul de slăbit al Oanei, există o fată de 21 de ani. Dacă ea se ţine de treabă, într-un an ar putea avea chiar un fizic atletic. Cînd eşti tînăr, ai şi mulţi hormoni de creştere care te ajută să te refaci, chiar dacă ai kilograme în plus. Dar speranţă e pentru toată lumea şi de sport poţi să te apuci la orice vîrstă.
– Ce faci tu ca să trăieşti sănătos?
Nu există săptămîni în care îmi fac de cap. În perioada în care nu am concursuri, duminica mănînc ce vreau, ca să nu las loc de frustrări. În rest, de luni pînă sîmbătă, iau masa la ore fixe, din trei în trei ore, şi aleg peşte, pui cu orez, vită, omletă din albuşuri, citrice, nu fructe de sezon, pentru că au mult zahăr şi îngraşă. Citricele şi în special ananasul te ajută să arzi grăsimi. Eu le spun asta şi elevilor mei. Important e să-ţi placă de tine cum arăţi fără haine. Nu să îţi maschezi multe kilograme în plus, de altfel inutile, cu o mulţime de haine şi accesorii. În plus, atunci cînd faci sport, important e să mănînci cît mai puţină sare, altfel reţii apă şi nu vezi rezultatele sportului pe care îl practici şi atunci nu mai eşti motivat.
– La ”Ce se întîmplă, doctore?” te-am văzut gătind…
Ştiu o mulţime de reţete arăbeşti. Mama e rusoaică şi tata – arab. De la el am învăţat. Din păcate, arabii mănîncă foarte gras şi e greu să adaptezi reţetele. Ei folosesc în loc de ulei grăsime de oaie, care e bună caldă, dar se răceşte foarte repede.
– Cît ai locuit în afara ţării?
Tata a întîlnit-o pe mama în România, iar eu m-am născut în Siria. Am locuit acolo pînă la 8 ani, cînd părinţii mei au divorţat. Iar mama a venit cu mine şi cu sora mea în România.
– Cînd te-ai apucat de sport?
La 14 ani, am început cu sportul aerob şi cu artele marţiale, cu Luminiţa Nicolescu. Datorită ei, am devenit antrenor. Am cîştigat cîteva concursuri, iar după 18 ani m-am dezvoltat singur. Luminiţa Nicolescu mi-a oferit şansa să antrenez de foarte tînăr, de la 15 ani. Cînd nu ţinea ea orele, o înlocuiam.
– Acum, cît de scump e un antrenament cu tine?
Din punctul meu de vedere, nu e scump, pentru că merită. Pentru noi, lumea începe şi se sfîrşeşte cu noi. Prin urmare, dacă faci sport, lucrurile devin mai uşoare, ai mai multă încredere în tine şi progresezi. Dacă te duci şi îţi iei o geantă foarte scumpă, dar nu te gîndeşti la sănătatea ta şi la felul în care arăţi, eu spun că nu rezolvi nimic.
– Cum te pregăteşti pentru un concurs de culturism?
Mă ajută un antrenor, Răzvan Ariton. M-a ajutat să iau locul trei la Campionatele naţionale, deşi era primul concurs la care participam ca adult. În nouă luni, am avut un regim de viaţă extrem de dur. Există perioade în care nu bei apă, altele în care consumi doar proteine, apoi un timp în care te încarci doar cu carbohidraţi. E un regim de viaţă pe care nu-l recomand elevilor mei. Poţi să-l adopţi doar dacă ajungi să-ţi controlezi extrem de bine corpul.