Tatuajul nu mai este expresia unei culturi subversive

16 10. 2006, 12:48
Odinioara expuse ca simboluri ale marginalitații, tatuajele nu mai sunt rezervate astazi reprezentanților unei culturi subversive. În urma cu 30 – 40 de ani, numai marinarii, șoferii de autocamioane sau motocicliștii își aratau cu mândrie tatuajele. Astazi, cei

Odinioara expuse ca simboluri ale marginalitații, tatuajele nu mai sunt rezervate astazi reprezentanților unei culturi subversive.

În urma cu 30 – 40 de ani, numai marinarii, șoferii de autocamioane sau motocicliștii își aratau cu mândrie tatuajele. Astazi, cei care își fac tatuaje pot fi medici, avocați, judecatori, mame, atleți și chiar preoți, chiar daca unii dintre aceștia sunt uneori pudici.

Motivațiile acestor noi adepți sunt la fel de variate ca și formele micilor desene, conform participanților la cea de-a doua convenție anuala a tatuajului care a avut loc la Londra.

Tatuajele sunt utilizate pentru a transforma corpul într-o opera de arta, pentru a ilumina viața, pentru a transmite mesaje sociale sau politice sau pentru a rememora vieți pierdute în evenimente tragice, precum atentatele teroriste din 7 iulie 2005.

Formele tatuajelor au evoluat de când exploratorii le-au adus din Polinezia, împreuna cu termenul „tatuaj”, în secolele al 18-lea și al 19-lea. Astazi orice poate fi transformat în tatuaj, cranii, pumnale, sageți, semne tribale, flori, arbori psihedelici, geishe japoneze, dragoni și alte animale mistice etc.

Unii dezvaluie tatuaje discrete, alții sunt acoperiți din cap pâna în picioare de celebrele desene. Mulți dintre participanții la aceasta convenție apara ideea ca cei care realizeaza tatuaje au devenit adevarați artiști, majoritatea fiind sculptori sau pictori. În urma cu câțiva ani, tatuajul nu era atât de creativ, a declarat Sallz Feldt, una dintre artistele participante.