Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine ca nivelul cresterilor salariale este corelat cu cresterea productivitatii muncii si pune valoarea ridicata a inflatiei pe seama majorarii preturilor la energie si la alimente.
Nu exista un indicator (macroeconomic – n.n.) care sa ma ingrijoreze. Am fost preocupat de modul in care a evoluat inflatia in aceasta toamna, dar sunt premise ca acest indicator sa revina in limitele normale astfel incat nivelul de inflatie prognozat de Banca Nationala pentru 2009 sa fie atins", a afirmat ieri Tariceanu in cadrul unei conferinte organizate de Institutul Aspen Romania, cu tema "Romania in Uniunea Europeana". Referindu-se la primul an al aderarii Romaniei la UE, Tariceanu a apreciat ca "prin intelegere la nivel politic si cu contributia mediului de afaceri, Romania va avea in Uniunea Europeana un succes similar celui inregistrat de Spania, Portugalia sau Grecia in primii ani ai aderarii lor".
Referirile la inflatie reprezinta una dintre putinele interventii ale premierului la semnalele trase de guvernatorul BNR Mugur Isarescu, potrivit caruia cresterea salariilor necorelata cu cresterea productivitatii se va traduce in scumpiri neanticipate. Isarescu a afirmat recent ca ritmul cresterilor salariale a depasit in acest an 20%, in vreme ce productivitatea muncii a avansat cu maximum 12%.
Inflatia anuala a ajuns in octombrie la 6,84%, nivelul maxim atins din luna iunie a anului trecut. Comisia Nationala de Prognoza apreciaza o inflatie de 6% la finele acestui an si de 4,5% anul viitor. In ultimul raport asupra inflatiei, BNR a revizuit in crestere prognoza pentru acest an de la 3,9%, nivel estimat al inflatiei in august, la 5,7%.
Premierul spune insa ca nivelul ridicat al inflatiei din acest an a fost determinat de cresterea preturilor in sectorul energetic si in cel alimentar, si nu de majorarea salariilor.