Tareq Mitri: Sunt trimisul special al premierului libanez la Sommet
Totuși, primele cuvinte spuse de Mitri au fost „good evening”, dupa care acesta a început sa vorbeasca în franceza, amintindu-și ca este la Sommet-ul Francofoniei.
Întrebat daca se considera reprezentantul statului Liban, Mitri a precizat ca este ministru al Culturii și responsabil pentru Francofonie, deci este trimisul special al premierului, care a fost invitat la Sommet. El a adaugat ca aceasta dubla calitate crede ca este suficienta.
Cât despre declarațiile președintelui libanez, care a acuzat Franța de ingerința în afacerile interne ale Libanului, el a apreciat ca aceasta criza „nu este o declarație de razboi” și a amintit ca Libanul ține ca relația sa cu Franța sa fie cât mai cordiala, pe baza legaturilor bune din trecut.
Ministrul libanez a avut o întrevedere separata cu președintele României, Traian Basescu, în cadrul careia, potrivit declarațiilor sale, el a prezentat motivele pentru care a fost trimis la Sommet, iar Basescu i-a descris explicațiile date presei.
Mitri a adaugat ca Guvernul libanez are încredere în onestitatea comisiei internaționale de ancheta asupra asasinarii lui Rafic Hariri și dorește ca aceasta comisie sa-și continue activitatea pâna la elucidarea circumstanțelor tragediei.
De asemenea, Mitri a precizat ca a mulțumit României pentru sprijinul umanitar acordat Libanului și a transmis mulțumiri similare și altor state francofone care au susținut Beirutul în timpul a ceea ce el a numit „agresiunea israeliana”.
Președintele Traian Basescu a avut, joi, o întâlnire cu reprezentantul libanez la Sommet-ul Francofoniei, ministrul Culturii Tareq Mitri, în cadrul careia șeful statului român și-a exprimat speranța ca, odata cu consolidarea stabilitații în Liban, va fi reluat dialogul politic româno-libanez.
Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale remis agenției MEDIAFAX, în cadrul dialogului cu ministrul libanez, președintele Basescu a subliniat faptul ca Francofonia este unul din domeniile în care România și Libanul își regasesc preocupari și interese comune.
„Șeful statului a exprimat aprecierea pentru prezența unui reprezentant oficial al Libanului la Sommet-ul organizat de România și speranța ca, odata cu consolidarea stabilitații în Liban, va fi reluat dialogul politic între țarile noastre”, informeaza sursa citata.
Totodata, președintele Basescu a transmis reprezentantului Guvernului libanez confirmarea voinței politice ca România sa participe la reconstrucția Libanului.
Secretarul de stat pentru Francofonie, Cristian Preda, a salutat, joi, prezența ministrului libanez al Culturii la sommet-ul Francofoniei de la București, afirmând ca acesta a ocupat locul rezervat Libanului. Întrebat daca ministrul libanez al Culturii, Tareq Mitri, participa la sommet cu titlu personal sau oficial, Preda a precizat: „Nu am facut decât sa constat ca reprezentantul Libanului a ocupat locul rezervat Libanului”.
El a salutat prezența acestuia la București, apreciind ca „un sommet fara Liban nu este un sommet reușit” și a precizat ca România a invitat Libanul la sommet, iar explicațiile privind destinatarul invitației au fost date de președintele Traian Basescu, miercuri seara.
Președintele Libanului, Emile Lahoud, care nu a fost invitat la sommet, a declarat, joi, ca „președintele României face ceea ce îi cere președintele Chirac”. Președintele Jacques Chirac se „amesteca în problemele interne ale Libanului”, a declarat Lahoud pentru postul de radio France Inter.
„Președintele Chirac i-a spus (șefului statului român) în urma cu câteva luni sa nu ma invite. Acum cauta scuze, însa acestea nu sunt veridice”, a adaugat președintele libanez.
Emile Lahoud a explicat pentru Radio France Internationale ca „îndepartarea este o ingerința de drept și de fapt în problemele politice interne libaneze și plaseaza pe președintele francez la rangul de parte implicata în conflictele interlibaneze”.
Președintele român Traian Basescu a dat asigurari ca a luat personal decizia de a nu-l invita pe președintele libanez pro-sirian. Franța a dezmințit orice intervenție în aceasta problema.
Potrivit lui Jacques Chirac, decizia a fost luata de Traian Basescu și de secretarul general Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Abdou Diouf, și este „conforma hotarârilor ONU”.
Președintele Traian Basescu a declarat, miercuri, dupa întrevederea cu omologul sau francez Jacques Chirac, ca apreciaza corecta decizia de a-l invita la Sommet-ul Francofoniei pe prim-ministrul Libanului, având în vedere suspiciunile legate de moartea fostului premier libanez Rafic Hariri.
„Vreau sa precizez ca invitația transmisa primului-ministru al Guvernului Libanului a fost o decizie pe care am luat-o și consider ca a fost corecta, având în vedere suspiciunile din raportul cu privire la incidentul legat de moartea fostului prim-ministru Hariri”, a spus Basescu, raspunzând unei întrebari legate de neinvitarea la Sommet-ul Francofoniei a președintelui Libanului, Emile Lahoud.
Șeful statului român a adaugat ca își asuma responsabilitatea opțiunii de a-l invita la Sommet pe premierul libanez.
Invitația la evenimentul gazduit de România a fost semnata de președintele Traian Basescu și trimisa prin intermediul Ministerului de Externe, care gestioneaza subiectul participanților la Sommet-ul Francofoniei de la București, premierului libanez, Fouad Siniora.
Premierul libanez, care l-a trimis la sommet-ul Francofoniei pe ministrul Culturii, l-a îndemnat pe președintele Emile Lahoud sa-i înțeleaga poziția, motivând ca Libanul „nu ar trebui sa lipseasca de la nici un eveniment internațional”.
O comisie de ancheta a Națiunilor Unite a relevat, într-un raport, raspunderea președinților sirian și libanez în asasinarea fostului premier Rafic Hariri, prieten personal al lui Jacques Chirac, în februarie 2005.
(Alexandra Babiciu; alexandra.babiciu@gmail.com)