Tarca a reintrat la 39 de ani

Apropo.ro / 18.02.2002, 08:53
Tarca a reintrat la 39 de ani
Mariana Tîrca, antrenoarea Oltchimului, a jucat din nou într-un meci international dupa 3 ani si patru luni, contribuind la victoria echipei ei în deplasare, 34-23, cu Spartak Kiev, în "optimile" Cupei Cupelor. Cele trei echipe feminine care au evoluat sîmbata în cupele europene si-au

Mariana Tîrca, antrenoarea Oltchimului, a jucat din nou într-un meci international dupa 3 ani si patru luni, contribuind la victoria echipei ei în deplasare, 34-23, cu Spartak Kiev, în „optimile” Cupei Cupelor.

Cele trei echipe feminine care au evoluat sîmbata în cupele europene si-au zdrobit adversarele. Rezultatele echipelor de club infirma locul 17 pe care s-a clasat la Mondialele de anul trecut reprezentativa României

„Credeti ca aveti nevoie de mine, azi, în teren?”, le-a întrebat antrenoarea Mariana Tîrca, sîmbata, pe elevele sale, cu doua ore înainte de începerea meciului de la Kiev. Jucatoarele s-au uitat uimite una la alta, dar au raspuns toate, fara a sta prea mult pe gînduri: „Ar fi bine! Ne-ai da multa încredere!”. Pentru a le îmbarbata, Mariana le-a spus ca va intra pe teren, însa doar în ultimele minute ale meciului, „atunci cînd vom avea 5 goluri avantaj pe tabela de marcaj”.

Tîrca nu mai jucase într-un meci international din 8 noiembrie 1999, cînd înscrisese pentru Podravka Koprivnica 6 goluri în meciul de Liga Campionilor contra formatiei slovene Krim Ljubljana. Începutul meciului a fost echilibrat. Spartak a încercat sa-si impuna avantajul terenului propriu, încurajata si de cei peste 2.000 de spectatori prezenti la meci.

În minutul 12 însa, tabela arata 3-3 si Mariana nu a mai putut rezista pe banca. S-a dezechipat, a facut cîteva miscari de încalzire si a intrat în teren. Stiind-o aproape, vîlcencele au prins parca aripi. Diferenta dintre cele doua echipe a început sa prinda contur în favoarea oaspetelor: 9-5, apoi 12-6 si 17-10 la pauza.

În partea a doua, Tîrca s-a transformat din nou în antrenoare, dar nu a rezistat decît 8 minute. „Ucrainencele se apropiasera la 4 goluri, 20-16, si mi-a fost frica sa nu cadem”, si-a motivat Mariana a doua intrare pe teren. Si de aceasta data, Gogîrla, Luca, Stoica, Varzaru si celelalte vîlcence, care o vazusera doar la televizor pe actuala lor tehniciana în anii ’90, cînd ele abia începeau handbalul, au pus stapînire pe joc.

„Ultimele minute au fost de vis. Pase pe la spate, aeriene, piruete, care i-au facut pe suporterii Kievului sa se ridice în picioare si sa aplaude jocul nostru la scena deschisa”, a rememorat acele momente „secundul” Petre Berbecaru. La aproape 40 de ani, pe care îi va împlini pe 9 octombrie, Mariana si-a demonstrat înca o data calitatile pentru care marile echipe ale lumii s-au batut în deceniul trecut sa o aiba în „curte”. A reusit acest lucru, în final, Podravka Koprivnica, campioana Croatiei, cu care Tîrca a cucerit în 1996 Cupa Campionilor Europeni. Returul cu Spartak e programat pe 23 februarie, la Rm. Vîlcea.

În „vizita” acasa

Oltchim se va întoarce în tara azi, la ora 16:40, pe aeroportul „Otopeni”. Ieri, la o zi dupa victoria în fata ucrainencelor de la Spartak, Mariana Tîrca le-a dat liber elevelor sale, care au ales sa se plimbe si sa mearga la cumparaturi prin Kiev.

Singurele care au avut un alt program au fost cele doua ucrainence din lotul vîlcencelor: portarul Tatiana Vorostova si extrema Olena Radcenko. Acestea au ales sa-si viziteze familiile, invitînd-i acasa la ele si pe antrenorii Mariana Tîrca, Ioan Gherhard si Petre Berbecaru.

A nascut în 1999

Mariana Tîrca a decis sa abandoneze activitatea de jucatoare la sfîrsitul anului 1998, dupa ce a aflat ca este însarcinata. Avea atunci 36 de ani si-si dorea un copil mai mult ca orice pe lume. A nascut-o pe Sorina (foto) pe 27 mai 1999 si din acel moment nu s-a mai gîndit la handbalul de performanta.

A revenit asupra deciziei în 2000, cînd a acceptat sa evolueze pentru cîteva luni în Grecia. În vara anului trecut si-a început activitatea de antrenoare, preluînd echipa la care cunoscuse adevarata consacrare, Oltchim Rm. Vîlcea. În noiembrie 2001 a intrat însa si pe teren, evoluînd pentru vîlcence în meciurile din turneele de sala cu Otelul Galati, Ursus Cluj si Silcotub Zalau. Sîmbata a reintrat si într-un meci international si probabil ca de acum va continua sa joace. Pîna cînd? „Atît cît voi putea!”, spune ea.

LARVIK – SILCOTUB 31-27 (19-11)

Nu mai au sanse

Campioana României, Silcotub Zalau, a pierdut orice sansa de a se califica în „sferturile” Ligii Campionilor dupa ce a pierdut aseara, în Norvegia, în fata formatiei Larvik HK, scor 27-31, în a cincea etapa a grupei A. Româncele au reusit sa pastreze echilibrul în teren pîna în minutul 20, scor 10-9 pentru gazde, dupa care „arbitrii si-au intrat în rol”, dupa spusele antrenorului Gheorghe Tadici.

La pauza, norvegiencele aveau deja 8 goluri avans, 19-11, diferenta care nu a mai putut fi remontata de ardelence. Silcotub a trebuit sa joace din minutul 11 fara conducatorul de joc, Roxana Gatzel, care a suferit o ruptura de ligamente, ea fiind transportata imediat la spital. Larvikul si-a asigurat locul întîi în grupa, pentru locul doi batîndu-se Motor Zaporoje si Besancon, care s-au întîlnit aseara în meci direct. Cele trei echipe feminine care au evoluat sîmbata în cupele europene si-au zdrobit adversarele. Rezultatele echipelor de club infirma locul 17 pe care s-a clasat la Mondialele de anul trecut reprezentativa României

Sursa: www.prosport.ro