Țara Sfânta
Claudiu Mirica, solistul trupei Stigma, a fost acum trei ani într-o vacanța în Israel. A ramas foarte impresionat, mai ales ca a apucat sa viziteze și câteva locuri sfinte pentru noi, creștinii.
Israelul, localizat în sud-vestul Asiei, pe malul de est al Marii Mediterane, se învecineaza la nord cu Libanul, la nord-est cu Siria, la est cu Iordania și la sud-vest cu Egiptul. Are ca porturi principle Haifa, în nord, și Asdod, în sud, lânga teritoriul palestinian Gaza. Totodata, Israelul mai are o ieșire și la Marea Roșie, prin orașul-port Eilat. Prin Golful Akaba și strâmtoarea Tiran, Israelul are o veritabila poarta deschisa spre Oceanul Indian.
Statul Israel a fost întemeiat în anul 1948 și are o suprafața de 21,596 km2. Israelul este o țara cu clima mediteraneana. Vara, cam 8 luni din an, este torida și uscata, iar iarna este doar ploioasa, foarte rar ninge în nordul și centrul țarii. În Ierusalim temperatura minima (în ianuarie) este între 5-13 grade Celsius, iar temperatura maxima variaza între 24-31 grade Celsius.
Ierusalim, loc de întâlnire a trei credințe: creștina, musulmana și iudaica
Ierusalimul este considerat cel mai mare oraș al Israelului, dar, din cauza disputelor pentru Ierusalimul de Est, O.N.U. nu recunoaște acest oraș drept capitala.
De secole, regiunea Palestinei a fost punctul central al celor trei religii: iudaism, creștinism și islamism. Ierusalim, Hebron, Zefat și Tiberias sunt patru orașe sfinte ale iudaismului. Ierusalim, Betleem și Nazaret sunt sacre pentru creștini, iar Ierusalimul, fiind Orașul Sfânt unde Profetul Mohamed s-a ridicat la Ceruri, este de asemenea sacru pentru musulmani.
Solistul trupei Stigma, Claudiu, marturisește ca s-a îndragostit de Ierusalim, deși nu a fost scutit de situații imprevizibile. „Când am vrut sa iau autocarul din Ierusalim spre Tel Aviv, militarii care faceau controale de rutina pentru a repera gențile nerevendicate de nimeni și plasate în autocar au descoperit un asemenea bagaj. Era o bomba și au detonat-o în plina strada. Nu am realizat pe moment ce se întâmpla. Mi-am spus atunci: «Ia uite ce lucruri palpitante mi se întâmpla!».”
Betleem, locul Nașterii Domnului
Pentru noi, românii, cuvântul Betleem are o rezonanța cu totul sacra. El exprima mai mult decât orice alt oraș din Țara Sfânta iubirea lui Dumnezeu pentru lume, smerenia Pruncului Iisus, colindele de Craciun, imaginea magilor purtatori de daruri, a îngerilor din cer, a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus în brațe. Betleemul, Cetatea lui David, este patria și locul de naștere al Domnului nostru Iisus Hristos.
„Privit de departe, Betleemul, cu casele sale albe, dispuse în forma de amfiteatru cu fața spre rasarit, pare un buchet de flori albe”, ne povestește Claudiu despre orașul așezat pe coline domoale de piatra. „Ici-colo se înalța turle de biserici, chiparoși, maslini, eucalipți și multe flori. De jur-împrejur se întind câmpuri cultivate, gradini cu vița-de-vie, portocali și lamâi.”
Betleemul este un oraș mic și destul de curat, ce numara pâna la 30.000 de locuitori. Biserica Nașterii Domnului din Betleem este cea mai veche și mai originala biserica creștina din Țara Sfânta. „Am aprins câteva lumânari și m-am gândit la colindele pe care le cântam de sarbatori – O ce veste minunata sau Steaua sus rasare.”
Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Cine dorește sa se întareasca mai mult în credința, trebuie sa mearga la Mormântul Domnului. Pelerinajul creștinilor la Ierusalim echivaleaza cu cel al arabilor la Mecca, sau al evreilor la Zidul plângerii – ultima ramașița a templului lui Solomon.
„Parca nu îmi venea sa intru”, ne-a marturisit Claudiu despre vizita sa la Biserica Sfântului Mormânt. „Am ramas puțin în cumpana, pentru ca efectiv nu ma simțeam vrednic de a patrunde în acel sanctuar”.
Biserica Sfântului Mormânt a fost construita pe dealul Golgotei, de Constantin cel Mare, la mijlocul secolului al IV-lea. A fost distrusa de mai multe ori, cruciații fiind cei care au construit biserica așa cum o știm azi. Teologi, istorici și arheologi considera ca biserica include atât Golgota – micul deal pe care a fost rastignit Iisus – cât și locul cel mai cautat de toți pelerinii – Sfântul Mormânt, unde Mântuitorul a fost îngropat și a înviat.
„Acolo am putut vedea și locul unde Maica Domnului a leșinat, vazându-L pe Hristos pe Cruce.”
Eilat, Las Vegas-ul israelian
„Eilat este un oraș turistic situat pe malul Marii Roșii, loc din care cu un binoclu te poți uita în alte trei țari vecine: Egipt, Iordania și Arabia Saudita”, ne povestește amuzat Claudiu.
Fauna Marii Roșii este extrem de diversificata. „Am avut ocazia de a vedea pe viu defini și rechini din specia Marele Alb în marele complex turistic dedicat faunei Marii Roșii”, ne-a declarat entuziasmat Claudiu.
„În golful Eilat, delfinii se bucura de o semi-libertate binevenita. Turiștii pot observa delfinii în mediul lor natural. Apa are un grad mare de vizibilitate, iar condițiile meteorologice sunt favorabile. La Eilat, în majoritatea anului, caldura este mare și nu-ți vine sa mai ieși din apa.”