20, 30, și 40 de ani, varstele frumuseții
Pentru a fi mereu frumoasa trebuie sa știi cum sa te îngrijești și ce fel de produse sa folosești. De exemplu, o crema care este recomandata tinerelor de 20 de ani nu mai are aceiași eficiența asupra tenului matur. Iata cateva reguli simple, care te vor ajuta sa ai o piele frumoasa și o silueta supla la orice varsta.
În perioada adolescenței
Îngrijește-ți tenul pentru mai tarziu
Pentru ca pielea ta sa arate bine și la maturitate, trebuie sa ai grija de ea înca din adolescența. Ce trebuie sa faci pentru a avea un ten frumos:
-Respecta etapele de îngrijire zilnica: demachiere, tonifiere, hranire și hidratare -Folosește produse cosmetice adecvate tenului tau (pentru a ști ce fel de ten ai, apeleaza la ajutorul unei cosmeticiene).
-Produsele de îngrijire trebuie sa fie hidratante, nu foarte grase, textura lor sa fie delicata, bazata pe extracte vegetale. Daca ai tenul gras, poți opta pentru un gel hidratant, care are avantajul ca nu îngrașa pielea și stimuleaza circulația sanguina.
-Razi cat mai mult. Atunci cand zambești lucreaza 15 mușchi faciali, în schimb cand ești deprimata sunt activați circa 43 de mușchi.
De asemenea, evita sa faci grimase și sa te încrunți, pentru a întarzia (pe cat posibil) formarea ridurilor de expresie.
Seboreea
Este o problema a adolescenței, secreția excesiva a glandelor sebacee a pielii reglandu-se (în majoritatea cazurilor, în mod natural) dupa 25-30 de ani.
Însa aceasta problema nu trebuie neglijata, deoarece afecțiunea poate determina apariția acneei. Opteaza pentru maști pe baza de argila (absoarbe impuritațile și secrețiile tenului, permițand astfel substanțelor active și nutritive sa acționeze asupra epidermei).
De asemena, argila are proprietatea de a împiedica evaporarea apei, ajutand la hidratarea intensa a tenului, conferindu-i totodata și luminozitate.
Consuma-ți energia prin sport
Pentru aceasta varsta sunt recomandate sporturile de viteza (sprintul) și de precizie (sporturile de echipa – baschet, volei), tenis de camp și tenis de masa. Dupa 25 de ani poți practica și fitness, canotaj, surf sau ciclism.
2.Dupa 30 de ani
Tenul, o preocupare permanenta
Pentru a atenua ridurile aparute și pentru a întarzia, cat mai mult posibil, formarea altora, trebuie sa-ți îngrijești tenul cu multa atenție. Folosește produse cosmetice a caror formula este bogata în vitamine și bio-stimulatori. Ideal este sa folosești produse adecvate pentru fiecare porțiune a feței.
Pielea din jurul pleoapelor, de exemplu, este de patru ori mai fina decat cea a pomeților și se deshidrateaza mult mai ușor decat restul epidermei. Pentru demachiere, folosește doua tipuri de demachiant: unul obișnuit, adecvat tipului tau de ten, destinat îndepartarii fardului și a impuritaților de pe pomeți, barbie și frunte, iar altul, conceput într-o formula mai delicata, îmbunatațita cu vitamine și substanțe emoliente, destinat curațarii zonelor sensibile ale feței – ochi, buze și gat.
Mai mult sport
Masa musculara începe sa scada dupa 30 de ani, iar exercițiile cu gantere sau cu extensoare ajuta la revigorarea mușchilor. De asemenea, pentru a fi într-o buna forma fizica, poți practica ciclismul, tenisul sau înotul.
Cum sa scapi de 250 de calorii
-Urca scarile timp de 30 minute
-Gatește timp de 2 ore
-Executa exerciții de aerobic timp de 35 minute
-Plimba cainele timp de ora și jumatate -Danseaza timp de 40 minute
-Înoata timp de 25 minute
-Calca rufe timp de 2 ore
Mananca sanatos
Vitaminizarea organismului este foarte importanta, mai ales daca ești o mare consumatoare de alimente tip fast-food. Încearca sa mananci multe salate de cruditați, carne slaba și branzeturi degresate.
Antioxidanții naturali (vitaminele A, C și E) se gasesc în majoritatea produselor vegetale, iar consumarea unei cantitați zilnice suficiente ajuta la stoparea deteriorarii celulelor de catre radicalii liberi.
Conform opiniei specialiștilor, o persoana adulta are nevoie zilnic de:
2000-3000 U.I. vitamina A, 1000 mg vitamina C și 1000 U.I. vitamina E. De asemenea, organismul mai are nevoie de circa 300 mg Magneziu zilnic, vitamina B complex (o tableta pe zi este suficienta), Zinc (pentru revigorare, circa 9,5 mg/zi), precum și de 75 mg Seleniu (este un puternic antioxidant, avand un efect sporit daca este asociat cu vitamina E).
Dupa 40 de ani
Lupta cu ridurile
Dupa o anumita varsta, pielea își schimba calitatea, devine mai subțire, mai puțin elastica și viguroasa.
Pentru îngrijire, folosește numai produse a caror formula este îmbogațita cu diverse substanțe care au proprietați puternic nutritive, hidratante și antirid (colagen, elastina, coenzime, lipozomi, produse apicole, extracte naturale animaliere sau vegetale cu efecte emoliente și revitalizante).
Nu folosi prea multe farduri, deoarece pielea, fiind mai subțire, nu trebuie supraîncarcata (pentru a se evita efectul de masca). Alege un fond de ten fluid, dar care are o putere mai mare de acoperire, și evita sa folosești dermatograful negru, care determina înasprirea trasaturilor.
Daca ai cearcane, poți folosi corectoare sau produse anticearcan, dar evita sa le aplici în exces daca ai pielea foarte ridata.
Rețeta acasa
Crema nutritiva cu galbenele
Crema este deosebit de eficienta și foarte bine tolerata de pielea sensibila, uscata și ridata. Poate fi folosita atat ca crema de zi, cat și ca crema de noapte, deoarece nu este excesiv de grasa și are calitați nutritive.
Aplicata cu regularitate, crema curața tenul și îi confera un aspect luminos și sanatos.
Mod de preparare
Pune într-un vas emailat (pe baie de aburi) 10 g ceara de albine și 40 g lanolina anhidrida. Amesteca încet, pana ce preparatul devine limpede, adauga 100 ml ulei de galbenele și încalzește amestecul pana la 60 grade Celsius.
Separat, încalzește 80 ml apa de trandafiri și dizolva în ea 1 lingura de miere de albine. Amesteca cele doua preparate, imediat cum le-ai îndepartat de foc.
Dupa ce amestecul a devenit omogen, lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei. Apoi, adauga, prin amestecare continuua, 6 picaturi de ulei de roinița.
Dupa ce crema se racește, depoziteaz-o în cutiuțe speciale. Înainte de a închide cutia de crema mai amesteca înca o data, pentru a evita formarea bulelor de aer. Toate ingredientele se gasesc în farmacii sau în magazinele naturiste.
Fii atenta la dieta
Dupa varsta de 40 de ani, metabolismul bazal se reduce, iar masa musculara descrește, în locul acesteia instalandu-se depozitele de grasime.
Daca ai urmat în tinerețe diete prea drastice cu efecte rapide de slabire, ritmul metabolismului tau va fi mai scazut decat în mod normal. De asemenea, schimbarile hormonale care apar în aceasta perioada pot determina și probleme de greutate.
Alege diete lente, sarace în grasimi, care sa te ajute sa elimini maximum de 2 kg pe luna.
Nu fugi de… sport
Rezistența și capacitatea aerobica sunt ridicate în aceasta perioada. Încearca alergarile pe teren accidentat, ciclismul, tenisul de camp sau cel de perete.
Dupa varsta de 50 de ani îți sunt recomandate înotul, exerciții pe bicicleta medicinala și cele cu gantere (acestea se executa doar sub supravegherea specialistului).