Tăiței cu ciuperci

24 02. 2004, 15:25
Ingrediente pentru 4 portii 500 g tăiței, 500 g ciuperci, 100 ml ulei, 1 căpățănă de usturoi, 1 ceapă, 200 ml vin alb, 1 lingură făină, 2 linguri margarină, 2-3 legături de lobodă, pătrunjel și mărar

Ingrediente pentru 4 portii
500 g tăiței, 500 g ciuperci, 100 ml ulei, 1 căpățănă de usturoi, 1 ceapă, 200 ml vin alb, 1 lingură făină, 2 linguri margarină, 2-3 legături de lobodă, pătrunjel și mărar verde, sare, piper.

Preparare
Se taie ceapa și usturoiul felii subțiri și se călesc în ulei încins căteva minute. Cănd încep să se înmoaie, se adaugă ciupercile, care au fost în prealabil curățate, spălate și apoi tăiate felii subțiri. Se călesc împreună, amestecănd din cănd în cănd, pănă scad bine.

Se adaugă loboda, care a fost spălată și tăiată fășii, vinul, verdeața tocată, sare și piper, după gust. Se acoperă și se lasă să fiarbă, la foc mic, aproximativ 20 de minute. Între timp, se fierb tăițeii în apă cu sare, se strecoară și se așază pe un platou. Se stropesc cu margarină topită, iar deasupra se toarnă sosul de ciuperci preparat. Se servesc imediat.

Chec cu fructe uscate

Ingrediente
5 cești de faina, 2 cești de zahar, 1 ceașca de ulei, 200 g miez de nuca, 50 g stafide, 3 portocale, 1 lingurița scorțișoara, coaja rasa de lamaie, 1 lingurița praf de copt, 1 lingura margarina.

Preparare
Într-un vas cu pereții înalți, se bat cu telul (sau cu mixerul electric) zaharul cu uleiul, apoi se adauga pe rand miezul de nuca, rumenit ușor în cuptor și taiat felii, stafidele care au fost ținute, în prealabil, 10 minute, în rom. Se amesteca totul foarte bine, apoi se adauga coaja rasa de lamaie, scorțișoara și praful de copt „stins” cu o lingurița zeama de lamaie.

La sfarșit, se adauga alternativ faina și zeama stoarsa de la cele 3 portocale. Se amesteca cu grija pana se obține o compoziție omogena. Se unge o tava de chec cu margarina, se tapeteaza cu faina, apoi se toarna aluatul preparat. Se introduce în cuptorul bine încalzit și se coace, la foc potrivit 30-35 de minute. Checul se lasa în tava pana se racește, apoi se scoate din tava, se pudreaza cu zahar parfumat cu vanilie. Se servește taiat felii.

Salată de crudități

Ingrediente pentru 4 porții
1 bulb de țelină mare, 2-3 morcovi mici, 1 ridiche neagră, 1/4 varză dulce, 1 castravete verde, 1 ceapă mare, 5-6 păstăi de fasole verde congelate, 3-4 fire de sparanghel conservat.

Pentru sosul vinegretă
4 linguri ulei, 2 linguri oțet (zeamă de lămăie), sare, piper.

Preparare
Se curăță de coajă țelina, morcovii, ridichea și ceapa, se spală, se zvăntă de apă și se trec prin răzătoarea mare sau se taie fideluță fiecare legumă în parte, iar ceapa se taie rondele sau felii subțiri. La fel se taie castravetele (cu sau fără coajă) și varza. Sparanghelul se scurge de zeama în care este conservat, iar fasolea se decongelează și se opărește 3 minute în apă cu sare.

Se amestecă toate legumele într-un castron mare. Separat, se pregătește sosul vinegretă: se bat cu mixerul (sau cu furculița) uleiul, oțetul (sau zeama de lămăie), sare și piper, după gust, și se prepară un sos emulsionat, care se toarnă peste legumele pregătite. Se amestecă ușor, se lasă să stea la rece 10 minute, ca să se asezoneze bine, se decorează cu fire de pătrunjel verde, după care se poate servi cu felii de păine prăjită.

Salata de fasole boabe

Ingrediente pentru 4 portIi
300 g fasole boabe fiarta, 1 roșie, 50 g masline verzi, 50 g masline negre, 1 ceapa potrivita, 1/2 ridiche neagra.

Pentru asezonare:
4 linguri ulei, 2 linguri oțet, 1 lingura muștar, patrunjel verde, sare, piper.

Preparare
Se pun boabele de fasole fierte și scurse de zeama într-o salatiera. Se adauga peste ele ceapa taiata felii subțiri, ridichea neagra curațata de coaja și data prin razatoarea mare, maslinele fara samburi, taiate felii. Separat, se amesteca într-un castron ulei, oțet, muștar, patrunjel verde tocat, sare și piper, dupa gust. Se bat bine pana se formeaza un sos emulsionat, care se toarna peste salata. Se amesteca cu grija, ca sa nu se sfarame ingredientele, și se servesc decorate cu felii de roșii și fire de patrunjel verde.

Supa de linte

Ingrediente pentru 4 portii
1 l supa de legume, 200 g linte, 1 fir de praz, 1/2 ceapa potrivita, 1 ardei roșu, 1 roșie, 2 caței de usturoi, 6 linguri de ulei, 1/2 lingurița chimen, sare, piper.

Preparare
Se pune supa de legume la fiert, se adauga boabele de linte alese și spalate, ceapa tocata marunt, prazul (partea alba) taiat rondele, 1 cațel de usturoi întreg, ulei și se lasa sa fiarba 10-15 minute pana cand lintea se înmoaie. Ardeiul și roșia se introduc la cuptor, apoi se curața de pielițe, se taie bucațele și se incorporeaza în supa. Se condimenteaza cu chimen, 1 cațel de usturoi tocat, sare și piper, dupa gust. Se lasa sa mai fiarba 5 minute, la foc mic. Se servește calda sau rece.

Paste cu sos mediteranean

Ingrediente pentru 4 portii
300 g paste „fundițe”, 4 linguri ulei, 1 ardei iute roșu, 2 caței de usturoi, 2 cepe potrivite, 6 linguri sos de tomate, 150 ml vin alb, 12 migdale prajite, patrunjel verde, sare, piper.

Preparare
Se fierb pastele „al dente” în apa cu sare, apoi se scurg într-o strecuratoare și se pastreaza calde. Separat, se calesc, în ulei încins, ceapa tocata marunt, usturoiul taiat felii subțiri, ardeiul iute tocat fin, la care se adauga migdalele zdrobite, sosul de roșii, vin, sare și piper, dupa gust. Se lasa sa fiarba 5 minute, amestecand continuu. Se așaza pastele într-un castron mare, se toarna peste ele sosul preparat și se amesteca ușor ca sa nu se sfarame „fundițele”. Se servesc calde.

Conopida cu sos picant

Ingrediente pentru 4 portii
1 conopida (proaspata sau congelata), 2 cartofi, 100 g maioneza de post, 4 linguri ulei, 4 linguri oțet, 4 linguri zeama de lamaie, 1 lingura muștar, patrunjel verde, sare.

Preparare
Se curața cartofii de coaja, se spala și se taie cuburi. Se desprind buchețelele conopidei și se fierb în apa cu sare, apoi se scurg într-o strecuratoare. Cartofii se fierb separat în apa cu sare și, cand sunt fierți, se scurg de zeama. Separat, se prepara sosul. Se bate uleiul cu zeama de lamaie, oțet și muștar, se adauga maioneza, sare, dupa gust, și patrunjel verde tocat fin. Se amesteca bine. Se așaza conopida și cartofii pe un platou, se toarna deasupra sosul picant și se decoreaza cu crenguțe de patrunjel verde. Se servește imediat.

Spaghete cu dovlecei și ceapa

Ingrediente pentru 4 portii
300 g spaghete, 200 g ceapa roșie, 1 dovlecel, 40 g stafide, 30 g semințe de floarea soarelui, 3 linguri ulei, 2 linguri oțet de mere, 1 lingurița zahar, frunze de salvie (menta), sare, piper.

Preparare
Se taie dovlecelul cubulețe și se fierbe pe baie de aburi pana se înmoaie. Se curața ceapa și se taie felii subțiri, iar stafidele se pun la hidratat în puțina apa calda. Se încalzește uleiul într-o tigaie, se adauga ceapa și se calește 2-3 minute, la foc iute. Se adauga stafidele scurse de apa și zaharul și dupa 2 minute se „stinge” totul cu oțet, continuandu-se calitul înca 5 minute, la foc potrivit, amestecand continuu.

Se adauga cubulețele de dovlecel, sare, piper, dupa gust, frunze de salvie (menta) și miezul semințelor de floarea soarelui care au fost prajite separat. Separat, se fierb spaghetele „al dente”, în apa cu sare, și se scurg bine. Se așaza într-un castron, se adauga peste ele sosul preparat, se amesteca ușor și se servesc imediat.