Superstitiile politicienilor brasoveni

03 04. 2002, 19:28
Se trezeste cu fata la cearsaf. Nu-i a buna! Iese din casa, înainte sa-si dea seama ca si-a uitat telefonul mobil pe noptiera. Ce sa faca? Se întoarce, abatut, din drum. O sa-i mearga prost toata ziua. O vecina îi iese în drum, balanganind galeata goala de gunoi. Grabit, o


Se trezeste cu fata la cearsaf. Nu-i a buna! Iese din casa, înainte sa-si dea seama ca si-a uitat telefonul mobil pe noptiera. Ce sa faca? Se întoarce, abatut, din drum. O sa-i mearga prost toata ziua.

O vecina îi iese în drum, balanganind galeata goala de gunoi. Grabit, o ocoleste si alearga spre masina din parcare. O mâta neagra îi taie calea. Ghinioanele se tin lant. Azi e vineri, 13.

Oare asa arata dimineata unui politician?

Mâta cu ghinion

„Numarul 13 nu ma obsedeaza, dar cu pisica neagra e altceva”, marturiseste deputatul PD Vasile Bran. Când îi taie calea un cotoi negru, Bran ramâne tintuit locului.

Se întoarce tiptil, sa nu-l vada vecinii, si o ia pe partea celalalta. Are parte mereu de astfel de întâlniri când trece printre blocuri, sa-si ia masina din parcare.

Alteori i se întâmpla sa-si uite mobilul. Foarte rar, pentru ca deputatul brasovean este un om chibzuit si ordonat. „Dau sa intru în lift, îmi aduc aminte ca mi-am lasat telefonul acasa, dar nu ma întorc. Sun la usa si rog pe cineva sa mi-l aduca”.

Viceprimarul George Scripcaru, presedintele PD Brasov, nu se considera un om superstitios. Totusi, i se pare de rau augur sa se întoarca din drum daca si-a uitat ceva acasa.

„O data iesit pe usa, nu ma mai întorc. Mai bine dau telefon daca mi-am uitat cheile de la masina si rog pe cineva sa mi le aduca”, spune Scripcaru.

Numar cu noroc

Consilierul municipal Corneliu Zota, de la PD, crede doar în vise. De mai multe ori a visat numarul 111230 si îl bate gândul sa joace la LOTO.

„Numarul 13 însa îmi e perfect perpendicular. Nu-mi poarta ghinion, asta e sigur”, spune Zota. Fostul viceprimar s-a lasat sedus, în schimb, de practicile orientale. De mai mult timp aplica, cu rezultate care-l multumesc, tehnicile de autosugestie.

„Îmi înregistrez pe reportofon tot ce doresc sa realizez, iar seara, înainte de culcare, îmi pun caseta pâna adorm”.

Dimineata, asculta muzica de relaxare si un text mobilizator: „Salut, Cornele, astazi tot ce vei face vei reusi. Esti un tip a-ntâia, da-i bataie, Cornele!”

Din bucatarie se aude vocea nevestei: „Mai lasa prostiile, Cornele!”.

Fara teama

Nicolae Iorga, presedintele PRM Brasov, nu se teme de nimic.

„13 este cifra mea cu noroc. Am numarul 31 la bloc, deci 13 întors. În 31 martie e ziua de nastere a unuia dintre baietii mei. La Senat, sunt presedintele celei de-a 13-a comisii. Si zau asa, unde-ati mai vazut voi peremisti superstitiosi?

Superstitiosi îs pedesereii, ca le e frica de PRM de-ntepenesc. Mai ales martea si vinerea”, spune, printre hohote de râs, avocatul Iorga.

Tot superstitii, dar pe dos

Pentru prefectul Otilian Neagoe, ziua de 13 nu-i cu ghinion. Cu atât mai mult cu cât într-o astfel de zi a fost instalat în functia de prefect al Brasovului.

În pofida superstitiilor, lui si zilele de marti îi aduc noroc.

„De multe ori, când îmi propun un lucru fara prea multi sorti de izbânda, îl las pe marti si se rezolva ca prin farmec. Când ma întorc din drum, îmi merge bine. La mine toate sunt pe dos”.

Condamnate de Biserica

Biserica ortodoxa condamna superstitia. Provenite din religiile precrestine sau aparute în vremuri mai noi, superstitiile sunt o adevarata ”religie a fricii si a groazei”.

Exista înca teama de stafii, strigoi, moroi, vampiri, stime, iele, rusalii, samca, avestita, potca. Frecvente sunt si ”semnele prevestitoare”, ca tiuitul urechilor si zbaterea unei pleoape.

Cântecul cucuvelei, întâlnirea cu un preot, cu iepurele care taie drumul, mobilierul care trosneste, oglinda care se sparge, toate sunt semne rau prevestitoare.

Superstitii de nastere, casatorie si moarte

Multe superstitii sunt legate de nastere, casatorie si moarte. La nastere vin ursitoarele. La nunta, nu e bine sa se întâlneasca doua mirese. La morti, o semnificatie aparte o are legarea sau dezlegarea picioarelor si mâinilor, spargerea canii la iesirea mortului din casa, darea gainii negre peste groapa, banul din mâna defunctului.

La acestea se adauga sarbatorile ”babesti”: Martea seaca, Miercurea strâmba, Joia mânioasa, Vinerea schioapa, Sâmbetele de piatra, Caloianul, Foca si altele.

Pentru alungarea raului, supertitiosii bat în lemn si se feresc sa iasa cu stângul din casa.

Carmina Mares [Brasoveanul]