În fiecare an, sute de tone de deșeuri medicale periculoase „produse” de spitalele din Bihor sunt arse în crematorii îmbatrânite, al caror termen de garanție a expirat demult. Majoritatea „arunca în aer” substanțe nocive, care pot afecta grav sanatatea populației și mediul. Acum, bihorenii pot inspira ușurați. Saptamâna viitoare, la Spitalul de Copii din Oradea va fi inaugurat primul incinerator ecologic din județ.
Cuptorul infectat
„Anual, în Bihor se aduna peste 500 de tone de deșeuri medicale: ace, seringi, bisturie, medicamente, organe, resturi de la cabinetele stomatologice, ginecologice sau de înfrumusețare”, spune dr. Ritli Ladislau , șeful Direcției de Sanatate Publica Bihor.
Toate deșeurile medicale, de la fașe, seringi și tot felul de accesorii medicale, pâna la organe extrase, membre amputate sau placente, sunt sortate și ambalate în cutii și saci speciali și, apoi, incinerate separat, în funcție de gradul lor de periculozitate.
Problema grava e ca aceste resturi erau distruse pâna acum în crematorii cu arderea pe vatra, unele cu o vechime de peste 40 de ani, compușii rezultați fiind periculoși pentru sanatatea populației și a mediului. Motivul: într-un astfel de cuptor temperatura nu este reglabila, existând riscul ca arderea sa nu fie completa.
„În aceste condiții retehnologizarea și modernizarea crematoriului din spitalul nostru se impunea, pentru a ne adapta normelor europene în vigoare”, afirma doctorul Gheorghe Carp, directorul Spitalului de Copii din Oradea.
Avantaje
Noul incinerator de la spitalul din Rogerius este primul sistem de ardere ecologica a deșeurilor din județul nostru. Încadrat în standardele europene, gradul de poluare al acestuia este mult mai scazut decât cel al crematoriilor cu arderea pe vatra.
„Este dintre cele mai performante. Sunt puține în țara bazate pe sistemul de ardere pirolitica cu aceasta capacitate”, spune cu mândrie directorul spitalului.
Incineratorul de la Spitalul de Copii este o soluție salvatoare și pentru celelalte unitați sanitare din Bihor, mai ales ca, din ianuarie, conform prevederilor europene, vechile crematorii cu arderea pe vatra nu vor mai putea funcționa, din cauza poluarii ridicate.
Pe lânga avantajele evidente din punctul de vedere al protecției sanatații publice și mediului, noul crematoriu va ajuta spitalele bihorene sa faca economii serioase, acestea nemaifiind nevoite sa transporte deșeurile în alt județ.
„Va dați seama ce ar însemna sa caram toate deșeurile pâna la Timișoara? Un kilogram este incinerat cu 2 Euro. Unde mai punem prețul ridicat pentru transport? Aici e mult mai simplu. Costurile pentru transport sunt mai mici și cu o taxa de 0,5 sau 0,6 Euro pe kilogram, ne vom descurca”, precizeaza Gheorghe Carp.
În siguranța
Însa, pentru ca incineratorul sa poata deservi mai multe unitați sanitare, conducerea Spitalului de Copii trebuie sa angajeze personal calificat. „Avem nevoie de mașini speciale care vor avea un traseu bine delimitat. Deșeurile ambalate în cutii și în saci speciali trebuie sa ajunga în siguranța la destinație”, explica directorul spitalului.
Deși a costat peste 13 miliarde de lei, incineratorul ecologic de la Spitalul de Copii, care va intra în funcțiune de saptamâna viitoare, este, de departe, cea mai buna soluție de distrugere a deșeurilor medicale din Bihor. Atât pentru spitalele din județ, dar mai ales pentru oradeni, care vor respira un aer mai curat.
„Incineratorul este în curs de a obține autorizația de mediu și este cea mai buna alternativa pentru județul nostru. În primul rând, pentru ca nu emite substanțe toxice care sa afecteze viața populației iar, apoi, pentru ca deșeurile sunt anihilate integral, într-un mod ecologic și igienic, în același timp. Nu ca în cazul arderilor pe vatra, unde substanțele rezultate din descompunerea plasticelor pot cauza boli, iar altele ploi acide care au efect negativ asupra padurilor”, spune Dorin Borota , director executiv al Agenției pentru Potecția Mediului
Scump, dar bun
Proiectul instalarii unui incinerator ecologic la Spitalul de Copii dateaza înca din anul 2000, însa din cauza lipsei de fonduri lucrarea a fost finalizata abia anul acesta. Incineratorul, de producție franceza, a costat peste 13 miliarde de lei, suma obținuta de la Ministerul Sanatații. Cu o capacitate de ardere de pâna la 120 kg de deșeuri pe ora, incineratorul distruge în totalitate deșeurile periculoase la o temperatura cuprinsa între 500 și 1.200 de grade.
„Datorita sistemului pirolitic, gazele care ies nu sunt dirijate pe coș, ci, prin conducte, trec la rezervorul care se alimenteaza automat cu apa, pe care o încalzește. Spitalul folosește, astfel, și opt metri cubi pe ora de apa calda de pe urma acestei instalații, economisind astfel o parte din buget”, spune Nicolae Tarța, șeful serviciului administrativ al Spitalului de Copii.
Raluca Avram
[Bihoreanul]