Suedia, noul El Dorado pentru plimbarile in sanii trase de caini

14 03. 2005, 16:44
Suedia, cu vastele sale spatii virgine la care accesul este relativ usor, a devenit noul punct de atractie pentru europenii amatori de plimbari si curse in sanii trase de caini, transmite AFP. "Pentru a cunoaste experienta unei calatorii in sanii trase de caini, oamenii se duceau pana

Suedia, cu vastele sale spatii virgine la care accesul este relativ usor, a devenit noul punct de atractie pentru europenii amatori de plimbari si curse in sanii trase de caini, transmite AFP.

„Pentru a cunoaste experienta unei calatorii in sanii trase de caini, oamenii se duceau pana acum in Canada sau in Alaska, dar acum vin in Suedia.

Pentru europeni, este mult mai aproape si mai ieftin”, spune Bengt Olof Johansson, formator de ghizi la Kiruna, la nord de Cercul Polar.

Intr-o dimineata friguroasa, la Soersjoen, un sat pitoresc din apropierea frontierei cu Norvegia, pe un frig de -15 grade Celsius incep pregatirile pentru marea aventura. Inhamarea celor 42 de husky si malamuti, repartizati in 7 echipaje, ia peste o ora. Cainii freamata, se agita, latra, nerabdatori sa auda semnalul pentru plecarea in cursa.

Christer Afseer este conducatorul expeditiei. In urma cu 8 ani, fostul pompier a parasit Goeteborg, al doilea oras ca marime al Suediei, pentru a se stabili in aceasta regiune.

Afseer a inceput cu 20 de caini iar astazi are 80. A inceput sa aiba profit dupa 4 ani; cheltuielile de intretinere a unui caine se ridica la 14 000 euro/an, majoritatea banilor fiind directionati catre hrana si veterinar, asa ca va puteti da seama si singuri de dimensiunile afaceriiÂ…

Din 1987, plimbarile in sanii trase de caini au cunoscut o dezvoltare exponentiala. Primele doua firme ca marime din Kiruna au cate 300 de caini iar in nordul Suediei sunt peste 25 de societati specializate.

„Turistii straini fac aceasta activitate viabila”, explica un intermediar intre tur-operatorii francezi si suedezi. „Accesibilitatea spatiilor salbatice ale Suediei reprezinta un factor esential. Exista spatii salbatice protejate si in Alpi, dar acolo accesul este mai dificil”.

„Clientul nostru tipic este neamtul iubitor de natura si care poate cheltui pana la 2200 de euro pentru o saptamana de plimbare, in acesti bani fiind inclus echipamentul”, spune Christer Afseer. Totusi, cainii suscita cel mai mare interes: „Relatia cu cainii este extraordinara. Oamenii trebuie sa se ocupe de ei, depind de ei, nu pot sa calatoreasca fara ei”

Afseer este inainte de toate un tip pasionat. Ii place sa conduca pentru cate 5 zile grupurile motivate sa traiasca impreuna in mijlocul naturii, sa inopteze in corturi, sa se bucure bogatia naturii din acest colt de lume.

El ii ironizeaza pe japonezi, dar si pe concurentii sai care se duc in atelaje pentru a-si racola „victimele” direct la aeroport: „Turistii japonezi vin pentru hotelul de gheata si cer, cateodata sa se plimbe o ora cu sania trasa de caini, pur si simplu pentru a bifa si asta in programul lor. Eu nu lucrez asa”.

Adaptare dupa tv5.org