STUDIU: Peste jumătate dintre limbile lumii vor dispărea până la sfârșitul acestui secol

16 05. 2012, 16:00

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători din SUA și publicat recent de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), declinul lingvistic și cultural este asociat pierderii biodiversității.

Specialiștii spun ca 70% din limbile Pământului se identifică cu zone de maximă biodiversitate, iar pe măsură ce aceste ecosisteme diverse s-au degradat, în timp, cultura și limba specifică fiecăruia dintre ele au dispărut ori sunt aproape să dispară.

„Biologii estimează o rată de pierdere a speciilor de 1.000 de ori mai mare decât orice s-a înregistrat până acum în istorie, iar lingviștii prevăd că între 50 și 90% dintre limbile lumii vor dispărea până la sfârșitul acestui secol”, notează autorii studiului.

„Noi ne-am folosit de date lingvistice îmbunătățite pentru a avea o percepție mai bună asupra modului în care limbile și biodiversitatea au apărut împreună și au co-existat și pentru a înțelege extinderea geografică în ansamblu. Ne-am axat pe studiul zonelor mai mici, cu biodiversitate ridicată, precum parcurile naționale sau alte habitate protejate. Așa am ajuns să înțelegem, la nivel regional și în detaliu, procesul de co-ocurență. Nu suntem siguri în privința cauzelor sale, dar pare că biodiversitatea ar fi evoluat ca parte esențială din diversitatea culturală și viceversa”, a precizat Gorenflo pentru BBC News.

În lucrarea lor, cercetătorii au subliniat că, din cele peste 6.900 de limbi vorbite pe Pământ, peste 4.800 au apărut în regiuni cu biodiversitate extrem de bogată. În opinia lor, eforturile de conservare ar trebui să fie comune, atât orientate asupra păstrării ecosistemelor, cât și asupra salvării limbilor și culturilor. „Oamenii sunt și ei parte din aceste ecosisteme”, subliniază Gorenflo.