Studiu: 30% din cererile de divorț menționează Facebook-ul
Un sondaj efectuat în Marea Britanie, de Divorce Online, arată că în mai mult de o treime din cererile de divorț înaintate anul trecut este menționat numele celebrei rețele sociale drept motiv al despărțirii. Pe de altă parte, peste 80% dintre avocații americani specializați în divorțuri arată că numărul divorțurilor care implică rețele sociale este în continuă creștere, potrivit unui comunicat emis de asociația lor profesională, American Academy of Matrimonial Lawyers.
Unul dintre acești avocați, Gary Traystman, a dat un exemplu concret din experiența sa: din cele peste 15 divorțuri pe an în care au fost admise ca probe e-mailuri sau date extrase din calculatoare, 60% se referă strict la Facebook.
„Aventurile se petrec cu viteza luminii pe Facebook”, este de părere Jason Krafsky, autorul cărții „Facebook and Your Marriage”. În viața reală, o aventură cu colegul de birou sau cu o altă persoană se poate înfiripa și în luni de zile sau chiar ani, în timp ce pe Facebook se întâmplă „din câteva click-uri”, uneori cu persoane cu care nu ai vrea niciodată să ai de-a face, dacă le-ai cunoaște efectiv.
Chiar dacă relațiile extraconjugale nu sunt „încurajate” de Facebook, experții spun că rețeaua asigură spații în care oamenii pot „defula” și unde pot lăsa, în mod voluntar, o cantitate enormă de date compromițătoare, care ajung, de multe ori, probe principale într-un proces de divorț, putând determina, de exemplu, care părinte primește custodia copilului.
Concluzia unui alt avocat american, Randy Kessler, este clară: „Vina nu este a Facebook-ului, ci a oamenilor care îl folosesc”.