Daca iarna a trecut, nu înseamna ca ai scapat de raceli sau viroze! Primavara aduce, pe langa ghiocei, marțișoare, cadouri frumoase, și mici surprize neplacute. De pilda, schimbarile bruște de temperatura, care pot da batai de cap persoanelor ceva mai sensibile la capitolul sanatate.
Virusurile gripale circula în voie, alergiile la fel, iar hormonii o iau razna. Cu toate acestea, n-ai de ce sa disperi! E absolut normal ca, dupa o perioada de stres continuu, de munca fara întrerupere, organismul sa fie lipsit de aparare.
Baricadeaza-te cu vitamine
Daca pe toata durata sezonului rece n-ai prea consumat fructe și legume proaspete, acum e momentul sa profiți din plin de ele! Fa-ți salate de cruditați, bea multe sucuri și renunța la dulciuri în favoarea deserturilor naturale (fructe bogate în vitamina C). Regimul lacto-vegetarian te ajuta sa elimini toxinele și sa-ți întarești imunitatea organismului.
Daca te simți slabita, obosita sau ești anemica, apeleaza la suplimentele nutritive. Poți opta pentru vitamine sub forma de tablete (Vitamax, Multivitamine, Juvamine etc) sau pentru tonice din plante, sub forma de siropuri ori tincturi. De ce e importanta vitaminizarea? Pentru ca lipsa vitaminelor face ca organismul sa fie mult mai vulnerabil în fața virusurilor.
Hidrateaza-te
Probabil, te vei întreba ce legatura are apa cu gripa? Ei bine, are mare legatura. E suficient sa te gandești la efectele benefice pe care le are asupra țesuturilor sau la faptul ca ajuta la eliminarea impuritaților din corp, ca sa-ți dai seama cat de importanta este apa pentru buna funcționare a întregului organism. Apoi, a te hidrata nu înseamna sa bei numai apa. Poți consuma sucuri de citrice, ceaiuri ori supe. Important este sa bei minimum 2 litri de lichide pe zi.
Daca simți ca te-a atins gripa și nu vrei sa apelezi la medicamente, încearca leacurile bunicilor: o baie fierbinte și o supa calda. O baie cu apa calda (temperatura apei sa fie doar puțin mai ridicata decat cea a corpului) îți pune sangele în acțiune, îți crește capacitatea de lupta a organismului și te relaxeaza. Supele fierbinți au și ele rolul lor terapeutic. Daca sunt gatite cu multe legume și verdețuri (ceapa, țelina, morcovi, patrunjel, marar) înseamna ca au din belușug vitamine și dezinfectante naturale numai bune pentru combaterea gripei.
Mai multa mișcare
Perioada hibernarii a trecut, așa ca e timpul sa faci exerciții fizice. Cand vremea de afara îți permite, plimba-te, alearga. Orice mișcare în aer liber îți dezmorțește mușchii, membrele și te calește.
Afla ultimele noutați
E foarte important sa ții pasul cu tot ce apare nou în materie de medicina (fie ca este vorba despre un medicament mai eficient, despre o boala sau o epidemie care starnește valva) pentru a ști cum sa te protejezi. De pilda, gripa aviara e sau nu un pericol? În ultima perioada s-a tot vorbit despre acest tip de gripa, care circula prin Asia. Ba, mai mult, s-au înregistrat și 19 victime în randul oamenilor, deși inițial s-a spus ca boala se manifesta și se transmite numai la pasari.
E drept, însa, ca persoanele afectate manipulau pasarile bolnave fara sa poarte echipament de protecție. Rata mortalitații oamenilor infectați cu virusul raspunzator de gripa aviara (H5N1) este foarte mare, ceea ce da motive de îngrijorare. Și, pe deasupra, se mai zvonește ca, daca acest virus se combina cu unul uman, se poate transmite de la un om la altul.
În aceste condiții, se impune aplicarea unor masuri drastice menite sa împiedice raspandirea bolii. Se pare ca, pana în prezent, cea mai buna metoda de starpire a virusului ramane uciderea pasarilor infectate. Cercetatorii de la Institutul Național de Biologie din Marea Britanie au gasit și ei o soluție: un vaccin împotriva raspandirii gripei aviare. Aceștia au combinat mai multe virusuri gripale (de la pasari și de la om) în așa fel încat produsul obținut sa fie eficient pentru toata lumea.
Potrivit agenției BBC, vaccinul va fi disponibil în cel mult 2 luni pentru pasari și 4-6 luni pentru oameni. În ceea ce ne privește, autoritațile romane susțin ca masurile adoptate recent de țara noastra sunt eficiente, asigurandu-ne ca gripa aviara nu va ajunge la noi. Și-apoi, daca ne întoarcem puțin în timp, vom constata ca la începutul secolului trecut și Romania a avut de-a face cu aceasta boala, cunoscuta pe atunci sub denumirea de gripa de la Filaret. Așadar, o oarecare experiența în aceasta privința exista.