Straniu, atmosferic, inclasabil. Încercați.
De când așa-zisele persoane cu studii superioare s-au dovedit ca asculta în draci manele la petreceri, de când studenții au preponderent preocupari de lifestyle țiganesc, lumea e mai plina de distracție și melodii muzicale cu ecouri și în mediul rural de la oraș.
Ce n-au reușit sa faca decât în parte comuniștii, adica sa ne lase fara identitate, singuri cu Mihai Constantinescu, Maria Ciobanu și formația Savoy, au reușit capitaliștii cu surogatele bazate pe amestecuri de Nea Benny cu un bogat conținut de fufe fara voce.
în sfârși,t ne-au tâmpit definitiv ca popor, așa încât sa se ridice pielea pe noi, sub lanțurile groase de aur, sub hainele de plastic, atunci când auzim vreo bucațica de folclor românesc, atunci când vedem vreo hora sanatoasa sau când ne izbim de cântarețe cu aspect de oameni. Autentic înseamna sarmaluțe, ruj și mai, mai!
Folclorul înseamna Etno: un insectar plin de muște care se dau albinuțe. Daca nu ai habar ce sa cânți, daca nu ai voce, daca arați ca un chelner de la un restaurant tradițional românesc cu firma scrisa în arabește, pe scurt, daca ești terminat înainte de a începe o frumoasa cariera muzicala de doua luni, dai o raita prin colecția de hituri folclorice și îți alegi o piesa pe care sa o faci praf. Este foarte util sa mai iei înca vreo câteva afoni sau pipițe pe lânga tine, ca sa pareți mai inteligenți, talentați și convingatori, pentru ca sunteți mai mulți.
Folclorul a ajuns foarte cool, pentru ca foarte mulți orașeni sunt foarte țarani.
Doar ca prin folclor se înțelege o struțo-camila acompaniata de orga electronica sau cel mult un taraf acustic care trebuie sa cânte manele, cântece deocheate sau pastișe dupa Bregovic.
Eu am ajuns la o petrecere pe iarba, la țara, cu lautari batrâni care cântau ceea ce învațasera, pe când erau tineri, de la alți lautari batrâni. și pentru ceva timp mi-a fost rușine ca știu doar sa ascult muzica populara și ca nu sunt în stare sa dansez firesc alaturi de ea.
Apoi mi-am imaginat cu groaza o lume din care sa dispara lautarii adevarați și m-am gândit ca mulți dintre noi au nevoie de școala de muzica, dansuri populare și bune maniere. și înainte sa ne toarne industria creierul în rigips, sa ne aducem aminte ca poporul român se trage din țarani, nu din mârlani.
Razvan Exarhu