10 pași ca sa-ți reduci greutatea
1. Mananca alimente variate sarace în calorii.
2. Alege trei porții moderate pe zi, iar între ele mananca cate un mar (foarte verde și mai acrișor).
3. Redu consumul zilnic de la 500 la 1.000 de calorii. Fa lucrul acesta dupa ce, într-o zi în care ai mancat așa cum obișnuiești sa o faci, ți-ai numarat exact numarul de calorii pe care le consumi.
3. Limiteaza zilnic consumul de zahar și sare.
4. Renunța la alcool. Acesta are calorii, dar puține substanțe nutritive.
5. Mergi la sala de sport în fiecare zi, cu pauza duminica. Daca alegi o sala de forța, instructorul îți va spune sa lucrezi cu greutați mici, dar sa faci exerciții foarte rapide.
6. Daca te apuca foamea, fa-ți un suc proaspat de portocale, grepfrut sau mere. Are elemente nutritive, dar puține calorii. Nu adauga zahar, ci doar apa peste pulpa de fructe.
7. Nu manca din cauza emoțiilor. Adica daca ești bucuroasa sau, dimpotriva, suparata, stresata, obosita, singura sau daca te plictisești.
8. Încetinește ritmul în care mananci. Mulți dintre oamenii zvelți mesteca enervant de încet și își savureaza fiecare înghițitura. Sa mananci încet e una dintre cele mai bune metode de a reduce kilogramele. Asta pentru ca, din momentul în care iei prima înghițitura, creierul tau are nevoie de 20 de minute ca sa comande senzația de sațietate. Deci porția pe care o ai de mancat, savureaz-o în jumatate de ora.
9. Daca propriul tau corp este deshidratat, trimite aceleași semnale ca și în cazul în care este înfometat. Și, s-ar putea, ca în loc de apa sa îi oferi trei biscuți. Cu alte cuvinte, bea apa mereu. Ai nevoie de 2,5 litri de apa pe zi daca vrei sa îți menții greutatea, la care mai adaugi înca 750 de mililitri daca vrei sa slabești. Așa îți ajuți metabolismul. Dar nu te îndopa cu o sticla de apa o data pentru ca nu faci decat sa ajungi mai repede la toaleta. Nu înseamna ca te și hidratezi. Alege sa bei un cate un pahar mic cu apa, la ore regulate, pe tot parcursul zilei.
10. De asemenea, bea apa din belșug înainte, în timp și dupa ce faci sport. Daca bei multa apa nu înseamna ca o reții în organism. Dimpotriva, daca ești deshidratata, apa sta în corpul tau pentru ca acestuia îi este frica ca n-o sa primeasca destule lichide.
10 pași ca sa iei în greutate
1. Dupa ce ți-ai numarat caloriile dintr-o zi obișnuita, mananca cu 500 de calorii mai mult începand de-a doua zi. Daca în mod normal consumi 2.000 de calorii pe zi, acum crește consumul la 2.500.
2. În loc sa iei trei mese pe zi sau sa mananci tot timpul cate ceva, împarte-ți hrana zilnica în șase porții. Practic, trebuie sa mananci din trei în trei ore (așa cum o fac sugarii) foarte bine.
3. Daca alegi sa mergi la sala de forța, trebuie sa ridici greutați cat mai mari, cu mișcari lente. Cel mai bine este sa faci și un sport complet, cum ar fi înotul, dar și sala de forța. De cinci ori pe saptamana.
4. La sfarșitul saptamanii, cantarește-te! Nu te aștepta la schimbari spectaculoase, mai ales ca îngrașarea cu mai mult de un kilogram în șapte zile nu este sanatoasa.
5. La un moment dat, nu o sa mai iei în greutate pentru un timp. Daca în decurs de doua saptamani cantarul nu arata nici o modificare, e timpul sa mai adaugi 250 de calorii zilnic.
6. Ferește-te de mancarea nesanatoasa, pentru ca vrei sa îți creasca masa musculara și nu sa te umpli de grasime. Așa ca nu alege fast food și prajeli sub nici o forma.
7. Bea cat de multa apa poți. Apa îți da energia de care ai nevoie pentru a lua în greutate. Cel puțin 3 litri pe zi.
8. Dormi cel puțin 8 ore pe zi (cel mai indicat ar fi sa dormi 10 ore).
9. Dupa cea de-a șasea masa dintr-o zi, seara, încerca sa mai mananci un castronel cu paste fainoase.
10. În fiecare zi gandește-te la corpul tau ca și cand acesta ar fi mai mare, de fapt așa cum visezi sa fie.
Cumpara inteligent!
Nici un nutriționist nu îți recomanda sa mergi într-un supermarket și sa alegi de pe rafturi ceea ce ți se pare mai gustos sau mai colorat, ci sa fii inteligenta. De exemplu, frigiderul tau ar trebui sa conțina: lapte și iaurt degresat, branza, oua, cereale simple, orez, paine neagra, pui sau curcan (se mananca fara piele), pește și fructe de mare, carne slaba de vita, fructe proaspete sau congelate, legume proaspete sau congelate de diverse culori, oțet de mere și miere. Încearca!