Cercetătorii au descoperit că durata medie de viață la șoarecii folosiți în studiu a fost extinsă cu 16% pentru femele și cu 9% pentru masculi. Extins la oameni, acest lucru ar putea însemna un plus de 13 sau 14 ani la femei, care ar face durata medie de viață de aproape 100 de ani. Pentru bărbați s-ar adăuga încă 7 ani, crescând durata lor medie de viață până pe la 80 și ceva de ani.
Shin-Ichiro Imai, MD, PhD, și colegii săi de la Universitatea Washington, Școala de Medicină din St Louis, au arătat cum SIRT1 provoacă o anumită activitate neuronală în anumite zone ale hipotalamusului din creier, care determina schimbări fizice dramatice în mușchii scheletici și crește vigoarea și longevitatea.
Cercetătorii au studiat șoarecii care au fost modificați genetic pentru a supraproduce proteina SIRT1 și au constatat că doar șoarecii care au supra-exprimat SIRT1 în creier (numit BRASTO) au arătat o prelungire semnificativă a duratei de viață și întârziere de îmbătrânire, la fel ca șoarecii normali crescuți sub regimuri alimentare restrictive.
În plus față de schimbările pozitive privind musculatura scheletică la șoarecii BRASTO, anchetatorii au observat și creșteri semnificative ale activității fizice în timpul nopții, ale temperaturii corpului și consumului de oxigen.