Portarul echipei nationale spune ca atunci cînd a revenit la Rapid a ramas impresionat de valoarea unora dintre fotbalisti, în special a celor tineri
Constient ca lumea va fi foarte exigenta cu el, mai ales dupa esecul nationalei în barajul cu Slovenia, Bogdan Stelea a revenit la Rapid ca sa demonstreze ce poate, iar acum, în Cipru, se pregateste ca un tînar de 18 ani care lupta pentru a-si cîstiga postul de titular.
Bogdane, te-ai reacomodat cu stilul de munca de la o echipa româneasca?
În mare parte, da. Nu sînt tipul de om care sa se acomodeze greu într-un loc pentru ca niciodata nu am fost cocolosit si nici nu-mi place sa fac nazuri. M-am obisnuit, în anumite limite, desigur, sa iau doar partea buna a lucrurilor, chiar daca sînt si chestii care nu-mi plac. La noi, în România, ai senzatia unei anumite dezordini, care este, de fapt, o chestie relativa, în viata de zi cu zi. Oricum, pîna acum n-am avut probleme mari de depasit.
Regreti ca te-ai întors în fotbalul de acasa?
Nu-mi pare rau absolut deloc ca am facut pasul asta. Poate de bani ar putea fi vorba, însa nici macar asta nu ma face sa regret decizia pe care am luat-o. Îmi doream sa joc, la Rapid ma simt bine, pentru ca oamenii ma apreciaza si ma considera important pentru echipa, iar eu voi face tot posibilul ca sa apar bine.
„Divizia A este peste Segunda Division”
Cum ti se pare nivelul actual al echipei la care evoluezi acum?.
Facînd o comparatie cu Segunda, nu vorbesc de Primera Division, tehnic si chiar fizic sîntem multe peste spanioli. Am ramas placut surprins de valoarea unor jucatori tineri de la Rapid. Dau un exemplu. Nu stiu cîti fundasi laterali de la ei se pot compara cu ai nostri, însa, din pacate, nu avem constanta, sînt momente în care iesim din joc si nu sîntem organizati si concentrati.
Te-a surprins negativ ceva de cînd ai revenit?
Ca am avut pentru antrenamente niste terenuri proaste pentru nivelul Rapidului. Nu stiu care sînt posibilitatile financiare, însa am înteles ca se vrea performanta, dar pentru asta trebuie create si conditii. Mi-a placut foarte mult ca atmosfera e excelenta, e buna dispozitie. E adevarat ca vad asta acum, cînd nu exista presiunea campionatului, dar sper ca asta sa se întîmple si atunci, dar mai ales în situatiile grele. În ultimele cazuri putem arata ca sîntem într-adevar o echipa. Noi, ajutati si de public, putem sa ne luptam pentru titlu.
E adevarat ca e prima data în atîtia ani cînd echipa de club pentru care joci are angajat un antrenor cu portarii?
Desi este o chestie obisnuita în ultima vreme, eu doar la echipa nationala m-am mai întîlnit cu asa ceva. La Dinamo s-a mai întîmplat cînd eram la ”tineret” sa ma pregatesc cu Marin Andrei, dar o perioada scurta. În rest, chiar daca la Salamanca am schimbat unu, stai sa ma gîndesc, doi, trei… noua antrenori în patru ani, niciodata nu a fost angajat si unul cum este nea Marin Ionita la noi. E o premiera pentru mine.
Cînd ai venit, ai spus ca ai facut-o în primul rînd pentru Viorel Hizo. Multi îl considera un antrenor prea dur, tu ce parere ai?
Strictetea pe care o impune si antrenamentele puternice sînt normale. E adevarat ca uneori se supara rau, dar apoi stie sa faca si o gluma pentru a detensiona atmosfera. Important e ca e deschis la orice fel de discutie, iar asa într-o echipa se rezolva totul.
„As putea juca înca 4 ani”
Cine te urmareste la antrenamente vede ca te pregatesti ca un tînar care trage sa-si faca si el un loc în echipa de baza. Ti-e frica sa nu-ti pierzi postul?
Fac asta pentru ca asa sînt eu si la fel am fost mereu. Nu stiu daca e cuvîntul potrivit, dar sînt obsedat sa învat, sa studiez mai ales miscarea. Încerc sa gasesc o logica în tot ceea ce se întîmpla. Nu stiu daca ma crede cineva, însa eu sînt foarte strict în primul rînd cu mine însumi. De aceea ma si supar asa de rau cînd iau cîte un gol. Prima reactie pe care o am este sa ma acuz ca as fi putut face ceva. Apoi, omeneste cred, încerc sa-mi gasesc circumstante atenuante, ca si altcineva putea evita situatia, dar sînt suficient de încapatînat si-mi impun: ”Treci la ce trebuie sa faci tu si nu te mai gîndi la altul”.
Care este diferenta între felul cum te pregateai la Salamanca si cel de la Rapid?
În Spania se lucra mai mult tactic decît fizic. Poate nu asa de mult ca în Italia, dar efectul este ca spaniolii joaca mai direct pe poarta, mai spectaculos. La ei acumularile fizice se fac doar o luna, o luna si ceva, vara. Atît. Bine, ei au totusi alte posibilitati de a-si organiza programul.
Cît ti-ai propus sa mai joci?
Nu m-am gîndit niciodata la asta. Chiar vorbeam cu doctorul nostru ca atunci cînd am facut vizita medicala la Bucuresti, medicii de acolo mi-au zis ca pot juca lejer înca patru ani, adica pîna la 38 de ani. Voi fi pe teren atît timp cît ma simt bine, iar daca simt ca sînt în plus, ma las.
Ramîi în Giulesti si din vara?
Cine stie ce va fi atunci? Dar pentru a se ajunge aici, ar însemna sa cîstig campionatul, o conditie, iar a doua ca domnii de la Rapid sa fie dispusi ca faca niste cheltuieli pentru formarea unei echipe de Liga Campionilor.
Bogdan Stelea despre…
diferente fata de spanioli
”Spaniolii nu alearga mai mult decît noi, însa acopera mult mai bine terenul. Fiecare fuge cît trebuie si în zona care trebuie. Cred ca la asta sufera în primul rînd jucatorii nostri”
ce va face
”Mi-ar placea sa antrenez într-un mediu unde pot sa dau tot ce-i mai bun din mine. Sînt dispus sa o iau de jos, unde merg sa ajut, nu sa fac rau. Voi urma si o scoala de specialitate, însa deocamdata nu m-am gîndit ce sa aleg între cea spaniona, frantuzeasca si italiana” barajul cu Slovenia ”Cred ca din 23 de milioane de români eu mi-am dorit cel mai mult sa ne calificam, macar fiindca pentru mine putea fi cel de-al patrulea turneu final, iar asta e ceva. Am învatat însa sa rumeg mai usor neîmplinirile, sa nu ma mai gîndesc atît”
campionat
”Eu ma uit la diferenta de puncte fata de Dinamo si sînt convins ca o pot recupera. De felul meu sînt mai optimist, dar eu oricum ma lupt pîna cînd matematic nu mai am cum sa obtin ceva. Nu trebuie sa lasam bratele jos si vom învinge”
golurile primite ‘
‘Atacantul care mi-a marcat cele mai multe goluri într-un meci este Vieri. La Salamanca – Atletico Madrid, cîstigat de noi cu 5-4, italianul mi-a dat toate cele patru goluri. În anul ala a iesit golgeter si dupa aia a plecat la Lazio”
Sursa:www.prosport.ro