Firmele private au dat afara 200.000 de oameni din septembrie anul trecut pana acum din cauza crizei, dar statul nu a concediat decat 2.300 de bugetari, adica de aproape 100 ori mai putin, arata statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Mai mult, in sectorul privat au fost nu numai concedieri, ci si reduceri de salarii.
"Restructurarea sectorului de stat se lasa asteptata pentru ca are surse de finatare, insa companiile private nu au avut alta solutie, fiind nevoite sa treaca la restructurari de personal dupa ce au redus costurile materiale.
Pe de alta parte, statul a inceput sa faca credite internationale, a gasit tot felul de solutii prin aranjamente interne, a mai adaugat o taxa, un impozit sau a mai renuntat la alte cheltuieli si si-a pastrat salariatii", explica Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
Oficialii se contrazic atunci cand vine vorba despre estimarile cu privire la numarul de someri pana la finele acestui an: daca FMI a prognozat pentru Romania un numar de peste 800.000 de someri, ministrul muncii si seful ANOFM au opinii diferite depre evolutia somajului, fara insa a da cifre exacte.
"Diferentele dintre prognozele lor si institutiile nationale abilitate vin ca urmare a faptului ca foarte multi angajatori prefera sa disponibilizeze angajati individual, cu acordul partilor, in loc sa uzeze de procedurile de disponibilizare colectiva. Cei care sunt concediati cu acordul partilor nu sunt inregistrati ca someri in statistici", sustine Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. Cu alte cuvinte, estimarile arata ca, desi pana la finele lui 2009 vom avea 800.000 de someri, vor fi inregistrati oficial numai 620.000.
Citeste mai mult despre somajul generat de criza economica, pe zf.ro.
Â