Statul cedeaza catre Biofarm un teren de 2 milioane € cu 135.000 €

17 08. 2007, 12:03
Statul roman urmeaza sa primeasca actiuni ale producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti in valoare de 135.000 de euro in schimbul unui teren care valoreaza, conform preturilor vehiculate pe piata imobiliara pentru zona respectiva din Capitala, intre 2 si 4 milioane de euro.

Statul roman urmeaza sa primeasca actiuni ale producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti in valoare de 135.000 de euro in schimbul unui teren care valoreaza, conform preturilor vehiculate pe piata imobiliara pentru zona respectiva din Capitala, intre 2 si 4 milioane de euro.

Biofarm a anuntat ca va supune aprobarii actionarilor majorarea capitalului cu 43,25 milioane de lei. Operatiunea urmeaza sa se realizeze prin aportul in natura al statului cu valoarea unui teren asupra caruia Biofarm a dobandit dreptul de proprietate, ceilalti actionari urmand sa primeasca dreptul de a subscrie pentru a-si mentine cota detinuta.

Statul controleaza in prezent circa 1% din Biofarm in urma anularii contractului de privatizare prin care o companie americana preluase producatorul de medicamente acum cativa ani.

Statul urmeaza sa primeasca in schimbul terenului 4,33 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei, in valoare nominala totala de circa 135.000 de euro. Biofarm este situata in centrul Capitalei in zona Timpuri Noi, iar terenul care va intra in proprietatea companiei are o suprafata de circa 2.300 de metri patrati, conform directorului companiei Dan Vasile. Statul va primi astfel in jur de 60 de euro pe metrul patrat de teren in echivalent actiuni.

Uzina Timpuri Noi aflata langa Biofarm cauta un cumparator pentru terenul pe care se afla cerand un pret de 2.000 de euro pe metrul patrat. Daca valoarea reala a terenurilor in zona ar fi la jumatate fata de pretul cerut de uzina Timpuri Noi, terenul pe care Biofarm il primeste de la stat ar valora peste 2 milioane de euro.

De altfel si uzina Timpuri Noi a fost o afacere imobiliara extrem de profitabila pentru actionarii companiei. Asociatia Salariatilor a cumparat firma de la stat cu circa 1 milion de euro si acum negociaza vanzarea terenului cu 100 de milioane de euro.

De altfel Biofarm a anuntat ca intentioneaza sa construiasca capacitati de productie in afara Bucurestiului, astfel ca terenul ar putea fi folosit peste cativa ani tot pentru dezvoltari imobiliare.

Actiunile Biofarm se tranzactioneaza la un pret de aproape opt ori mai mare decat valoarea nominala, dar toti actionarii vor putea cumpara actiuni la un pret egal cu valoarea nominala, astfel ca pretul actiunilor va scadea probabil dupa trecerea datei de inregistrare pentru majorarea de capital.

Actionarii privati ai Biofarm vor primi dreptul de a subscrie 427 milioane de actiuni la un pret egal cu valoarea nominala de 0,1 lei, adica un total de 13 milioane de euro. Actionarii privati ai companiei vor putea subscrie circa 74 de actiuni la fiecare 100 de titluri detinute.

Principalii actionari ai companiei sunt SIF Oltenia cu 14,33%, SIF Moldova cu 10,7% si SIF Banat-Crisana cu 10%. Majorarea de capital urmeaza sa fie discutata la mijlocul lunii viitoare.

Privatizarea Biofarm a fost o alta afacere proasta pentru statul roman, care a vandut americanilor de la International Pharmaceutical Group un pachet de 40% din actiuni.

Americanii au majorat de mai multe ori capitalul Biofarm, iar cand justitia a hotarat ca americanii nu au respectat contractul de privatizare, statul s-a ales cu acelasi numar de actiuni pe care le vanduse, dar care mai reprezentau doar 1% din companie. Americanii, care participasera la majorari, vandusera intre timp pe Bursa restul actiunilor in profit.

Vlad Nicolaescu