Stațiunile thailandeze își revin cu greu dupa tsunami
Potrivit oficialului, de acum opt luni, cand valurile au devastat tarmul din Andaman si au ucis mii de oameni, lucrarile au avansat foarte lent in provinciile cu interes turistic sporit, precum Phuket, Phangnga si Krabi.
Pana acum, doar doua plaje din Phuket si provinciile Patong si Kamala au revenit la normal.
Refacerea infrastructurii, a utilitatilor publice si a hotelurilor continua in celelalte stațiuni, dar este putin probabil ca lucrarile sa fie finalizate pentru a putea primi mai multi turisti in viitorul apropiat.
Guvernul thailandez a alocat initial fonduri de 1,1 miliarde de bahti pentru refacerea infrastructurii si a zonelor turistice din cele sase provincii lovite de tsunami, acestea avand ca termen limita luna octombrie. Alti 1,5 milioane de bahti au fost alocati pentru proiectele in derulare. Cu toate acestea, oamenii de afaceri locali cred ca termenul limita stabilit nu va putea fi onorat.
Presedintele Consiliului Turismului a invinovatit numarul mare de agentii care supervizeaza lucrarile, fara a oferi un ajutor concret.
Companiile din zona sunt de parere ca, pentru terminarea renovarilor pana in noiembrie, cand incepe sezonul de varf, este nevoie de instalarea in cele trei provincii a geamandurilor cu alarma impotriva valurilor tsunami, proiect ce costa 100 de milioane de bahti, dar care ar reda increderea turistilor.
„O asemenea cheltuiala este justificata si chiar destul de mica daca o comparam cu veniturile pe care le furnizeaza sectorul turistic din aceste provincii, in jur de 120 de miliarde de bahti pe an”, a precizat presedintele Consiliului.
Un alt lucru care ar reda increderea oamenilor ar putea fi harti cu rute de evacuare, postate in locuri publice.
Asociatia de Turism Phuket a propus din nou guvernului, la cererea tur-operatorilor sud-coreeni, sa renunte la taxele de aterizare percepute curselor charter care ajung la aeroportul Phuket.
Cabinetul a mai respins o data o astfel de cerere pentru aeroporturile din Phuket, Krabi si Trang, prim-ministrul motivand ca taxele de aterizare nu influenteaza deciziile turistilor de a calatori in zona.
Operatorii sud-coreeni garanteaza ca vor aduce un numar mai mare de turisti daca pot asigura taxe mai mici. Presedintele Asociatie a cerut companiei Thai Airways International sa adauge mai multe zboruri si locuri pentru destinatia Phuket pentru ca cererea a depasit oferta, dupa ce mai multi operatori aerieni internationali au decis sa reduca sau sa suspende zborurile in perioada post-tsunami.
Asociatia planuieste sa organizeze un tur prin Viena, Praga si Budapesta in perioada 23-28 septembrie pentru a atrage mai multi turisti din Europa Centrala si de Est.
Mediafax